Desembre 2022

I deixem enrera un dels desembres més càlids (mitjana de 11,7º) que hem tingut en els últims anys respecte la mitjana de les dades des de 2006 (10,3º). Mirem una gràfica que s’entendrà millor:

Tot i això, no ha estat el més càlid (per exemple el 2015 i 2019 van ser-ho més, er molt poc, amb 11,8º de mitjana).

Mentre que el dia 10 vàrem tenir el dia amb les màxima i mínima més baixes del mes (10,7º i 1,6º respectivament), el dia de Nadal es va enregistrar la màxima més elevada amb 22º. Podem veure a la gràfica del final d’aquest escrit que les temperatures varen ser més baixes la primera quinzena que no pas la segona.

Aquesta segona quinzena es va enregistrar una temperatura igual o superior a 20º en 5 ocasions (foren 6 en tot el mes), superant el rècord que era de 4 dies el desembre de 2018 (des de 2006). El motiu? Sistemes amb baixes pressions situats a ponent de la península enviant-nos vents del SW i W fent que les temperatures anessin cap amunt.

Fixem-nos sinó en les dades de radiosondatge que es registren diàriament a la vertical de Barcelona, temperatures situades a uns 1500 metres d’alçada (l’equivalent a 850 hPa) on es veu aquesta anomalia positiva que feia que la temperatura s’enfilés:

Gràfica extreta de la nota de premsa del Servei Meteorològic de Catalunya del dia 02/01/2023

Si parlem de precipitacions, també veiem que ha estat pitjor que la mitjana de dades de desembre recollint fins a 35,6mm quan la mitjana de l’últim mes de l’any és de 44,4mm (dades des de 1982).

Evolució pluges vs mitjana (en blau)

I de quin manera es va distribuir aquesta pluja caiguda? Si mirem dies en que hi havia aigua en el pluviòmetre podríem dir que va precipitar 17 dies. Dada una mica enganyosa ja que en 9 ocasions va ser degut a la rosada (precipitació oculta) recollint 1 o 2 dècimes cada cop.

Un altre fet a destacar és la pressió. Es va enregistrar una de les més altes de l’any el dia 27 amb 1030,0 hPa (però per sota de les enregistrades els tres primers mesos) i el que sí que es va enregistrar va ser la més baixa de l’any, amb 993,2 hPa del dia 15, jornada més plujosa del mes amb 10,8mm recollits.

I fins aquí aquest resum de l’últim mes de l’any. Comparats amb la mitjana dels últims 40 anys (44,4mm) els 35,6mm caiguts, suposen el 80,2% de la pluja que climatològicament es recull a Calonge en el mes de desembre. I com sempre, us mostro un climograma amb la comparació de les temperatures mitjanes dels últims 16 anys (color blau clar), amb les mitjanes d’aquest any (color vermell) i la precipitació recollida (blau fosc).

Anuncio publicitario

Autor: meteocalonge

- Webmaster de www.calonge-meteoweb.com / www.meteocalonge.cat - Observador o113 de la XOM (Xarxa d'Observadors Meteorològics) del SMC (Servei Meteorològic de Catalunya)

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: