Agost 2021

I si el juliol el vam acabar tancant amb pluja, l’agost, aquest 8è mes de l’any, no va voler quedar enrere i va continuar també amb pluja. El dia 1 es van recollir 5mm a l’observatori… però ben a prop, a Palamós va ser diferent. No es que caigués molta quantitat sinó que la que va caure ho va fer en molt poca estona fent que hi hagués carrers on l’aigua corria amb força:

captura de pantalla de la publicació a l’Instagram el dia 1 d’agost de 2021 a La Fosca

enllaç a la publicació: https://www.instagram.com/p/CSCkFg2NiewpuEFi8OzsLuQWc-nZZ6E2GvXxhs0/?utm_medium=share_sheet

El dia 2 també va ploure una mica, 0,7mm i el dia 4 va tocar una quantitat ja més important amb llamps i trons i la que seria, empatada amb el dia 9 de gener, en la més generosa de l’any (almenys fins aquell moment), amb 45,5mm recollits.

A partir d’aquell moment, pluviomètricament parlant, pràcticament res més… sí quantitats inapreciables en 4 jornades. I va ploure una mica més els dies 24 i 25 i també l’últim dia de mes, amb 2.9mm

Pel que fa a temperatures, el primer dia del mes es va enregistrar la màxima més baixa de l’estiu meteorològic amb 23,9º. El dia següent el termòmetre va arribar als 14,2º fent la mínima no només del mes sinó que també de l’estiu meteorològic.

Els últims dies del temps canicular (que acabava el dia 15) es van superar els 30º i el dia 12 el termòmetre assolia la màxima del mes amb 32.6º. Aquells dies, una onada de calor de les més fortes dels últims anys va afectar gran part de la Península Ibèrica. Com a exemple, a Montoro (Córdoba) es va arribar als 47,4º, l’aeroport de la mateixa província 46,9º igualant el rècord que s’havia aconseguit el 13 de juliol de 2017, a Múrcia, 46,2º, a Toledo es va arribar als 44,2º i la llista es podria anar allargant… però si parlem de Catalunya, no va ser tant «bèstia»… però sí que es van fer els 43,1º a Sant Romà d’Abella (al Pallars Jussà) o 42,8º a Artés (Bages). Es poden veure més registres a la nota de premsa que va emetre la Generalitat de Catalunya el 16 d’agost. La podeu llegir aquí.

El motiu d’aquesta onada de calor el podríem explicar dient que va ser provocada per una massa d’aire càlid que ens va afectar i que va fer que en les lectures de radiosondatge que es fan diàriament des de  la Facultat de Física de la Universitat de Barcelona, s’assolís els 27,6º a una alçada de 1500m (a 850hPa) de les més altes des de que es fan aquests estudis.

A part de rècords de calor (que aquí a l’observatori de Calonge no se’n va enregistrar cap), també es van produir uns fenòmens anomenats esclafits càlids. És un fenomen que destaca perquè en molt poca estona, la temperatura té una sobtada pujada, la humitat una forta baixada i fortes ratxes de vent. El més proper que es va enregistrar va ser el de Sant Pere Pescador on van enregistrar una ratxa de 86km/h i una pujada de la temperatura d’uns quants graus arribant als 37,8º en mitja hora. Us deixo un Tweet del company Sergi Corral, observador i vigilant de l’Escala:

Després d’uns dies de «refrescada» el dia 23 el termòmetre no va voler baixar dels 23,4º de mínima fent que aquella nit fos de mal dormir al ser la més calorosa de l’estiu.

I fins aquí aquest resum d’agost. Si comparem els registres de pluja dels últims 38 anys (35,2mm) els 54.8 mm caiguts, suposen el 155,7% de la pluja que climatològicament es recull a Calonge en el vuitè mes de l’any. Però clar… això ho diu l’estadística… la realitat diu que el 83% de l’aigua recollida aquest agost va caure en la jornada del 4 d’agost.

I com sempre, us mostro un climograma amb la comparació de les temperatures mitjanes dels últims 15 anys (color blau clar), amb les mitjanes d’aquest any (color vermell) i la precipitació recollida (blau fosc).

Autor: meteocalonge

- Webmaster de www.calonge-meteoweb.com / www.meteocalonge.cat - Observador o113 de la XOM (Xarxa d'Observadors Meteorològics) del SMC (Servei Meteorològic de Catalunya)

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: