Desembre 2016

Tot i que es va començar el desembre amb temps anticiclònic, la matinada de dissabte 3 al diumenge dia 4 va ploure i es van recollir 6,3 mm. Cap a migdia, les nuvolades es van anar retirant, però com que encara anava plovent, es va deixar veure un arc de St. Martí com el següent, fotografiat des de la carretera que va d’Ullastret fins a Serra de Daró

arc04122016

Aquells dies, la pressió va arribar a enfilar-se fins els 1035 hPa, juntament amb poc vent i temps assolellat,  feia que la temperatura diürna provoqués que els dies fossin «agradables» però en canvi  les nits fossin més fresques. Els dies 2 i 3 per exemple, es van veure les primeres gebrades a la nostra zona, amb una mínima de 1.6º. Això sí, pràcticament cada dia ens llevàvem amb una important rosada que feia, fins i tot, bolcar el pluviòmetre i afegir dècimes a la precipitació.

El diumenge dia 11 ens vam aixecar amb boira, vaig haver d’anar a Palamós i tornant, des de la zona del Balitrà, el sol va treure el nas i va il·luminar la boira deixant veure un arc acromàtic, un arc de boira, un meteor difícil de poder observar a la nostra zona. No era molt marcat, però no podia perdre l’oportunitat de fotografiar-lo:

arcacromatic

Continuàvem el temps anticiclònic, però el dia 15 va fer un ruixadet ben maco cap a Palamós, en canvi nosaltres només vam recollir una dècima. Això sí, durant l’estoneta que va ploure, va sortir el sol permetent veure des de la vila palamosina, un arc de Sant Martí doble cap a la zona de Bell-lloc.

arcstmarti-2016-12-15

Els dies 19 i 20 vam «viure» un «temporal» de tramuntana negra. Mentre a l’observatori es van recollir 30,4mm, a llocs del SE peninsular (comarques com La Safor a València, d’Alacant, Murcia,…) es van superar els 400 mm o més, on es van haver de lamentar pèrdues humanes. Diuen que amb tramuntana, vent normalment fred i sec, no plou mai. En canvi, en aquesta ocasió, es va complir la dita «Quan plou de tramuntana, plou de bona gana». I això té una explicació: Teníem una baixa entre Ses Illes i Còrsega, deguda a la proximitat del centre de la baixa amb el seu gir ciclònic, ens enviava vent en superfície de component nord, però en canvi a partir dels 850 hPa (a uns 1500 metres d’alçada) derivava a gregal allevantat. Per la mateixa derivació de la vorticitat d’aquesta baixa ens afectava el ramal humit i per aquesta raó plou bufant la tramuntana (des d’aquí donar les gràcies al company Sergi Corral per ajudar a fer l’explicació més tècnica).En aquest mapa extret de Meteociel.fr podem veure aquesta baixa dibuixada a llevant de Ses Illes i com,  amb les isòbares juntes (canvi de pressió), provoquen el vent i aquest tenia prou recorregut per dins de la Mediterrània per poder carregar-se d’humitat i poder provocar les pluges que va provocar.

tramuntananegra20161220

Per aquesta mateixa raó, va provocar que el mar s’esvalotés. En el mapa  de l’esquerra de previsió d’onades del «Consorcio Lamma», model WRF – GFS s’hi pot interpretar la previsió de temporal dur  i a la dreta, un petit exemple de com arribaven les onades a la platja de St. Antoni. El passeig va tornar a quedar ple de pedres ja que moltes onades hi pujaven a dalt. A la boia del cap de Begur, que pertany a Puertos del Estado, es va enregistrar una onada  de 11,25 metres d’alçada!!

alcadaonesdes2016

A partir d’aquell dia, i ja fins a finals d’any, vam continuar en temps anticiclònic, amb temperatures agradables de dia i fresquetes de nit…

En resum: Pel que fa a la pluja: A la mitjana. Es van recollir 44,7 mm en tot el mes. Comparats  amb la mitjana dels últims 35 anys (47,5 mm) suposa el 94,1% de la pluja que climatològicament es recull a Calonge en el mes de desembre. Tècnicament el mateix.  I pel que fa a temperatura mitjana, 11,1º, un grau per sobre de la mitjana dels desembres dels últims 10 anys. Com sempre, us mostro un climograma amb la comparació de les temperatures mitjanes dels últims 10 anys (color blau clar), amb les mitjanes d’aquest any (color vermell) i la precipitació recollida (blau fosc).

 desembre2016

 

Autor: meteocalonge

- Webmaster de www.calonge-meteoweb.com / www.meteocalonge.cat - Observador o113 de la XOM (Xarxa d'Observadors Meteorològics) del SMC (Servei Meteorològic de Catalunya)

Deja un comentario