Juny 2022

I si el mes de maig el van concloure com a un dels més càlids dels últims anys, el mes de juny no va voler quedar-se enrera. L’estiu meteorològic volia mostrar-se potent, amb ganes i temperatura elevada.

El primer dia va passar a ser el més «fresc» del mes amb una màxima de 26,0º i una mínima de 12,9º ambdues, com a extrems mensuals més baixos. Aquell dia, la mitjana aritmètica de la temperatura, es va quedar per sota dels 20º: únic dia del mes que va passar, quedant-se als 19,5º.

Però aquell dia, només va ser un miratge. Alguns models meteorològics «avisaven» que podríem tenir una onada de calor per a mitjans de mes. El següent mapa, que era del dia 6 de juny, ens «deia» que una important falca anticiclònica amb una massa d’aire molt càlida i tropical ens podria afectar provocant una important pujada de la temperatura al voltant dels dies 16-19 de juny.

Model GFS extret de la web http://www.wetterzentrale.de amb previsió pel dia 19 de juny

Fins el dia 10, la temperatura màxima no va arribar fins els 30º. Feia calor però aquesta era «suportable». A mesura que anaven passant els dies, la temperatura es va anar enfilant. Vam tenir 7 dies en que sí es van superar els 30º, i les prediccions del model GFS que us mostrava en l’anterior imatge es van anar complint. Es va arribar a una màxima de 36,3º a l’observatori el dia 17 on s’enregistrava la màxima del mes i de l’any (fins aquell moment). Aquesta temperatura es convertia en la segona més alta en un mes de juny, tant sols superada pels 37,6º del dies 28 i 29 de juny de 2019. Aquell mateix dia, també teníem la primera nit tropical de la temporada. A diversos punts de Catalunya, el termòmetre va passar dels 40º i temperatures de 39º i 40º es van poder enregistrar a molts punts de la geografia catalana.

Si comparem la temperatura mitjana d’aquest passat juny amb les mitjanes diàries dels últims 16 anys, veurem l’anomalia que hem tingut, que ha estat finalment de 2,5º superior, amb tots els dies (exceptuant els dies 25 i 29 on va ser negativa) per sobre la mitjana diària. Cal destacar el dia 17 amb una anomalia de 7,6º superior a la resta dels dies 17. Veiem-ho gràficament:

Un altre fet que ens parla d’aquesta important calidesa que hem tingut en aquest mes, són les 5 nits tropicals que hem tingut. Des de 2006, és el primer cop que arribem a la mitja desena en el sisè mes de l’any.

El dies 21 i 22, tot just entrat l’estiu astronòmic (que ho va fer el dia 21 a les 11:14), vàrem tenir un parell de dies amb pluja. Es van recollir 1,0mm i 9,5mm respectivament, alguns amb tempesta. Un dimecres amb molts trons i llamps: l’estació va detectar fins a 1082 desàrregues elèctriques. Un exemple, per veure la quantitat de llamps que hi va haver, són els 129 que va detectar el sensor de l’estació en 5 minuts (de les 11:00 a les 11:05 en horari UTC).

I fins aquí aquest resum del sisè mes de l’any. Comparats amb la mitjana dels últims 40 anys (40,7mm) els 10,7 mm caiguts, suposen el 26,3% de la pluja que climatològicament es recull a Calonge en el mes de juny. I com sempre, us mostro un climograma amb la comparació de les temperatures mitjanes dels últims 16 anys (color blau clar), amb les mitjanes d’aquest any (color vermell) i la precipitació recollida (blau fosc)

Autor: meteocalonge

- Webmaster de www.calonge-meteoweb.com / www.meteocalonge.cat - Observador o113 de la XOM (Xarxa d'Observadors Meteorològics) del SMC (Servei Meteorològic de Catalunya)

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: