El tercer mes de l’any, podem dir que va ploure força. Concretament, va precipitar 19 dels 31 dies que té el mes, amb una quantitat destacable: els 52,9 mm del dia 12. Des del 21 d’abril de 2020 que no es superaven els 50mm en un sol dia a l’observatori. Al final d’aquest escrit veurem què va acabar precipitant.
A part de les precipitacions, aquells dies hi va haver una important alteració marítima que va provocar un temporal amb força onades i algunes esbotzades importants com la que va fotografiar l’Àlex Castelló just sota de l’Hotel Costa Brava, a Platja d’Aro:
Pel que fa a la temperatura, només en una jornada es van superar els 20º de màxima (concretament 20,2º el 28/03) i la mínima del mes es va quedar als 2,6º del dia 08/03. El dia 19, hi va haver una amplitut tèrmica (diferència que hi ha entre la màxima i la mínima) de només 0,8º (amb una màxima de 12º – la més baixa del mes – i una mínima de 11,2º). Un dia ennuvolat, gris i plujós en que es van recollir 7,3mm, l’índex ultraviolat (UVI) es va quedar a zero i la radiació solar va quedar-se als 96.6 W/m2 (el valor diürn més baix del mes).
El dia 20 va tornar a ploure però amb més estones de sol i fins a final de mes encara va precipitar en 6 jornades més fins arribar a les 19 que comentàvem al principi d’aquestes línies.
A finals de mes els mapes anunciaven que el començament del mes d’abril, podria ser mogut. Mirem si més no, aquest mapa del model americà (GFS – Global Forecast System – Sistema de Pronòstic Global) en que una baixa es situava al nord d’Itàlia i en impulsava vent de tramuntana fred cap a nosaltres. Fixem’nos que les línies estan força juntes. Això sempre vol dir que hi ha un fort gradient de pressió i la diferència entre aquestes pressions provoca el vent… però clar, per a saber que va acabar passant, haurem d’anar a buscar el resum de l’abril:
I si ens mirem una mica la fenologia (que també col·laboro amb la FENOCAT, la xarxa fenològica del Servei Meteorològic de Catalunya), que és el terme que deriva de la paraula del grec phaino, ‘mostrar’, ‘aparèixer’, i és la ciència que estudia les relacions entre els factors climàtics i les manifestacions estacionals o periòdiques de les espècies (floració de les plantes, migració dels ocells, etc.)., podem dir que el dia 29 va començar a treure fulla la pomera. És curiós com aquestes fenofases, passen any rera any amb uns pocs dies de diferència.
I ja que el mes de març havia estat el més plujós de l’any, ja «va voler arrodonir-ho del tot» i per acabar, els últims dos dies, es van recollir 29,2mm més amb pluja de fang, trons i llamps.
I fins aquí aquest resum del tercer mes de l’any: primer mes de la primavera meteorològica. Comparats amb la mitjana dels últims 40 anys (56,40mm) els 113,7 mm caiguts, suposen el 201,6% de la pluja que climatològicament es recull a Calonge en el mes de març. I com sempre, us mostro un climograma amb la comparació de les temperatures mitjanes dels últims 15 anys (color blau clar), amb les mitjanes d’aquest any (color vermell) i la precipitació recollida (blau fosc)
Un comentario en “Març 2022”