Juliol 2017

Havíem acabat el mes de juny amb la tempesta que parlàvem a l’última entrada i que va afectar Girona capital de ple. Conseqüentment, la refrescada que va comportar, va fer que aquella matinada del primer dia s’enregistrés la mínima mensual amb 13.1º i la màxima més baixa, amb 24º

Els següents 4 dies van ser suaus amb una temperatura una mica per sota del normal i fins i tot hi va haver gent que va arribar a dir que eren dies massa «fresquets» per ser juliol, però una mica de pausa a la calor també era beneficiós i positiu. Ara… que potser només volia agafar una mica «d’embranzida…»

El dia 8 vam tenir una mica més de pluja (0,4mm) i es va deixar sentir algun tro, però poca cosa. Aquí en prou feines ens va afectar.

A partir d’aquell moment va començar a pujar la temperatura fins a situar-se en la mitjana dels mes de juliol fins el dia 13 que es va superar aquella mitjana i dos dies després, la jornada del 15, que es va enregistrar la màxima mensual amb 33.9º

Aquell dia 13 es van superar rècords de temperatura màxima, sobretot cap a Andalusia on, per exemple, a Montoro, a la província de Córdova, es van enregistrar 47,3º

Mapa de meteociel d’aquell dia amb els valors previstos de temperatura:

13072017_Calorrr

Com es pot observar, la previsió de temperatura es va quedar curta. Vaig poder parlar amb un conegut que hi viu i em comentava que «l’aire cremava».

Mentrestant per aquí, aquells dies anàvem superant els 30º o ens quedàvem dècimes per sota fins els dies 19-20 on va tornar a precipitar alguna cosa i es va tornar a deixar sentir algun altre tro. Però l’única cosa que va aportar aquesta mica de precipitació va ser més xafogor!!

Fruit d’aquella calor i la falta de precipitació, i la que anem arrossegant des de començament d’estiu, els nostres boscos i camps s’anaven (i es van) assecant. I el dia 23 es va produir un petit foc que va afectar un parell d’hectàrees a tocar de l’escola Vilaromà de Palamós.  En la foto feta per la Sílvia Gómez des de la rotonda del Balitrà es pot veure la columna de fum de l’incendi que va afectar sobretot canyissars i algun que altre pi que hi havia a la zona. La ràpida i eficaç actuació dels bombers va impedir que no pogués prosperar i en poca estona es pogués controlar.

FocPalamos23072017

A més, a la tarda-nit una miqueta de pluja va ajudar mínimament a remullar el terreny cremat, es van deixar sentir algun que altre tro i fins i tot algun llampec es va deixar veure.

I fins aquí aquest resum. Pel que fa a la pluja igual que els mesos passats, força per sota la mitjana. Només es van recollir 1,4mm en tot el mes. Comparats amb la mitjana dels últims 35 anys (17,3 mm) suposa el 8,1% de la pluja que climatològicament es recull a Calonge en el mes de juliol, el més sec de l’any. I ja portem 5 mesos seguits per sota del 50%!! Com sempre, us mostro un climograma amb la comparació de les temperatures mitjanes dels últims 11 anys (color blau clar), amb les mitjanes d’aquest any (color vermell) i la precipitació recollida (blau fosc, però com que van ser valors molts reduïts, no queden reflectits a la gràfica).

juliol2017

 

Autor: meteocalonge

- Webmaster de www.calonge-meteoweb.com / www.meteocalonge.cat - Observador o113 de la XOM (Xarxa d'Observadors Meteorològics) del SMC (Servei Meteorològic de Catalunya)

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: