Agost 2020

El vuitè mes de l’any va començar en un dissabte amb molta força. El primer dia es va enregistrar la màxima (fins aquell moment) de l’any, amb 34.7º. La matinada següent (del dia 1 al 2) el termòmetre no va baixar dels 24º i durant aquell diumenge es va arribar als 32.1º però amb molta xafogor fent que la sensació de calor fos elevada. Al vespre es va ennuvolar, amb unes nuvolades espectaculars i amenaçadores com les que us mostro a la següent fotografia:

Vista cap als contraforts de Les Gavarres des del Pla de Calonge. A l’esquerra Castellbarri, a la dreta, en forma de V, el Coll de la Ganga

Durant la matinada del 2 al 3, al voltant de 3/4 de 3, em van despertar els trons i va ploure una mica, 1,4mm, molt soroll per a no res ja que la tempesta havia quedat cap a la zona del Maresme. Al matí, amb una mica de tramuntana i pluja es va arribar a baixar fins els 18,8º. Un luxe després d’haver passat unes hores de xafogor prèvies.

El temps canicular (el període que va del 15 de juliol al 15 d’agost) va continuar essent calorós fins arribar a acabar la primera quinzena on tots els dies es va superar la barrera dels 30º i en alguns dies (el 9 i el 13 per exemple), es va sentir tronar, amb nuvolades amenaçadores que provocaven les tempestes que s’havien acostat a la zona de La Selva o Gironès. Però res… per aquí, ni gota. Arribàvem a la meitat del mes i faltaven 0,8mm per superar el rècord de l’any pluviomètric (de setembre de 1991 a agost 1992) situat als 1023,6mm… El superaríem?

La temperatura mitjana del mes d’agost dels últims 15 anys estava situada als 24,3º. Aquest any, fins el dia 15, s’estava situant als 26º. Però havíem d’esperar a dia 31 per acabar de treure conclusions.

El dia 17 d’agost va caure un altre rècord. Des del 20 de juliol a aquella jornada, havíem tingut 29 dies consecutius amb la màxima per sobre(o igualant) els 30º . Amb aquests 29 dies es superava la marca del 2015 en que, del 27 de juny al 24 de juliol de 2015 (28 dies consecutius) s’arribava la 3a desena del termòmetre. I aquí va acabar: El dia 18 es trencava la «ratxa» de temperatura superior (o igual) als 30º i el termòmetre es va quedar als 28º. Però només havia estat un «malentès»… Els següents 10 dies (fins el 28) es van tornar a superar els 30º.

Com a fet anecdòtic, aquells dies es va poder veure Rorquals comuns per davant la costa palamosina i de Lloret. Els Rorquals comuns són unes balenes que poden arribar a fer 20 metres i és el cetaci més abundant a la Mediterrània. Us poso aquest enllaç del facebook que va penjar al grup de Facebook Palamós, t’escolto! en Gabriel Martin Roig. Moltes gràcies per compartir-ho.

https://www.facebook.com/groups/1402685676630324/permalink/4939806329584890/?sfnsn=scwspwa&extid=UqaeBVC7hkoWmkeK&d=w&vh=i

Els dies posteriors va continuar la calda. El dia 21 va ser un dia xafogós, amb 33,1º de màxima però amb la humitat elevada que feia que la sensació de xafogor fos elevada

El dia 22 es va enregistrar la màxima de l’any i elementalment del mes. Es va arribar a 35,2º però a diferència del dia anterior, la humitat va ser més baixa i la sensació de xafogor no va ser tant marcada ja que ens va acompanyar tramuntaneta (cremadora) tot el dia. A la nit, a les 23:35 UTC (1:35 en hora local, encara teníem 25,5º)

El temps calorós va continuar fins el dia 28. Les màximes continuaven per sobre dels 30º i els mapes meteorològics ens anaven avisant que el cap de setmana del 29-30 ens visitaria una important entrada d’aire fred que aportaria una baixada de la temperatura, tempestes i pluja. El matí del 28, el cel ens «avisava» que estava canviant el temps:

Al vespre es va veure llampegar a W-NW i es van escapar 4 gotes. Durant aquella matinada del 28 al 29 va ploure una mica i amb aquella pluja es superava el rècord de quantitat recollida en un any hidrològic que estava situat, com he dit unes línes més amunt, als 1023,6mm. Però això ho podem veure a l’entrada del blog corresponent a l’Any hidrològic 2019-2020. A primera hora del matí, molts calongins (i zones limítrofes), segur que es van despertar amb un potent tro que va fer al voltant de les 7:30. Jo estava mirant per la finestra i vaig veure com queia un potent llamp i en menys d’un segon, «patapam», «bomba». Va caure aprop. Pensem que per calcular la distància de la tempesta podem fer una cosa: Comptar segons des de que es veu el llamp / llampec fins que se sent el tro. La velocitat del so és de 300 metres/segon. Per tant, si veiem el llamp, comptem i, si per exemple, ho fem fins a 5, vol dir que 5×300 = 1500m… la tempesta la tenim a 1,5km. Per tant, el que va caure en aquell moment, des de que vaig veure el llamp fins que va «petar», en menys de 1 segon vol dir que va caure molt aprop. Al final del dia es van registrar 17,2mm

El dia 29 s’havia assolit una màxima de 22.6º, la màxima més baixa d’un agost des de 2014: aquell any, el dia 22 el mercuri va quedar clavat als 20,5º, que és la màxima més baixa en un mes d’agost dels últims 15 anys.

La matinada del 29 al 30, la mínima va baixar fins els 12,2º, la més baixa en un mes d’agost des de enregistro les dades (2006).

Aquell diumenge, la temperatura es va arribar a enfilar fins els 26º.. això i amb l’aire fred que hi havia en alçada (uns -18º a 500 hPa) havia «de petar». A partir de les 14h es va anar enfosquint, va començar a tronar i a llampegar i a caure gotes realment grosses. Va estar plovent gairebé sense interrupcions fins a mitjanit. En aquell moment vaig poder buidar el pluviòmetre oficial: el Hellman «va dir» que havien caigut 44,1mm. A estones amb intensitats elevades (es va arribar a una intensitat de 82,2 mm/hr), amb tempesta i a estones suaument. A Llagostera hi havia picat força més i es van enregistrar més de 100mm aquella tarda. I no només això, a es va poder veure que havia nevat als cims del Pirineu per sobre dels 2500-2700 msnm (metres sobre nivell del mar), un fet no pas únic, però que de tant en tant , passa.

Evolució de la temperatura en les 72 hores de l’últim cap de setmana d’agost
Vídeos que vaig pujar a les xarxes socials (Instagram, Tweeter i Facebook) de descàrregues elèctriques

Tot i la refrescada dels últims 2-3 dies, la mitjana de temperatura del mes va quedar als 25,4º superant en 1,1º la mitjana dels últims 14 anys, però per sota la mitjana que es va registrar el 2018 en que es va situar als 26,2º

I fins aquí aquest resum d’agost. Si comparem els registres de pluja dels últims 38 anys (34,5mm) els 62,8 mm caiguts, suposen el 182,0% de la pluja que climatològicament es recull a Calonge en el vuitè mes de l’any. I com sempre, us mostro un climograma amb la comparació de les temperatures mitjanes dels últims 15 anys (color blau clar), amb les mitjanes d’aquest any (color vermell) i la precipitació recollida (blau fosc).

Autor: meteocalonge

- Webmaster de www.calonge-meteoweb.com / www.meteocalonge.cat - Observador o113 de la XOM (Xarxa d'Observadors Meteorològics) del SMC (Servei Meteorològic de Catalunya)

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: