Aquest passat juny serà recordat com a molt calorós. Un dels més calorosos dels últims anys pel que fa a mitjanes, almenys des del juny de 2003 on es van batre força rècords, i com no, per un fet que explicarem al final d’aquesta entrada i que la gent resident a Girona recordarà força temps…
Però comencem… Vam encetar el mes amb una nit fresca, fent la mínima mensual amb 13.1º. Es va continuar amb una mica de pluja els dies 2 i 3 i aquí es va acabar allò que en diuen «mal temps».. però res més… va ser un miratge. Un dels «ensembles» extrets de Wetterzentrale per la zona de Barcelona, ja insinuava un juny amb calor per «sobre del normal». Es podia veure una «pujadeta» de temperatura pel dia 5-6, una posterior baixada pel 7-8 i després pujada forta i que duraria uns quants dies…
I això mateix va passar… (i ho podreu veure i comprovar en la gràfica al final d’aquest post).
Aquesta gràfica que us he posat es llegeix de la següent manera: La línia gruixuda vermella és la mitjana climàtica: mitjana de temperatura dels últims 30 anys a 850 hPa – el que serien 1500 metres d’alçada (veurem que està al voltant dels 10-12º tot el mes). Veurem que totes les altres línies, que serien models de pronòstic, estan per sobre d’aquesta línia vermella de temperatura (algunes arribant als 20º). Les línies que es veuen a baix de tot serien les de probabilitat de precipitació. Però fixem-nos en les de dalt. Veiem que al principi gairebé totes les línies van «agafades de la mà», que vol dir que hi ha unanimitat i que podríem, pràcticament, assegurar que passarà allò… però que no sempre és així!! En el cas que estem mirant, fins el dia 10 totes les línies estaven pràcticament iguals. A partir de llavors començava la dispersió. Totalment normal! Quan més ens allunyem en el temps, menys probabilitat d’encertar en el pronòstic meteorològic… Per això, i més a l’època de l’any que ens trobem, previsions a més de 72 hores (3 dies) en podríem dir «previ-il·lusions» ja que és difícil que s’arribi a complir allò que diuen els «mapes del temps». Ens serveixen de «semi-referència» per tenir una idea del que pot arribar a passar, però és poc factible per veure com una cosa tant caòtica i canviant com l’atmosfera pot arribar a actuar en un futur. Per això és arriscat a fer pronòstics a una setmana o fins i tot a més. Llavors, l’única cosa que es pot fer és, segons mitjanes climàtiques o per estadística, poder mirar de saber quin temps podria fer… Però aquest cop, les línies de la gràfica semblava que volien tenir raó…
Si ens centrem en les dades que ens oferia el «meteograma», veiem com, excepte els dies 7 i 8 en que la temperatura va estar per sota de la mitjana, la resta de mes va estar per sobre… força per sobre d’aquesta mitjana (exceptuant els últims 3 dies que va tornar a baixar). El dia 16 la mitjana del dia es va situar als 29.9º. Aquell dia el termòmetre de mínima es va aturar als 24,5º – segona mínima més alta en 10 d’anys d’observacions a Calonge – i la màxima va quedar en 35,2º.
I així es va passar gairebé tot el mes, calor i més calor amb les mitjanes per sobre «del normal». El número de dies que la màxima va arribar o superar els 30º va ser de 10, igualant el registre de 2009 i just per sota del 2015 en que s’havien enregistrat 11 dies (l’estadística ens diu que superem aquests 30º uns 5 dies en el sisè mes de l’any). Pel que fa a les mínimes, es van registrar 3 tropicals (3 nits on el mercuri no va baixar dels 20º) i pel que fa a precipitació va ploure, com havia dit unes línies més amunt, una miqueta (molt poc) els dies 2, 3 i 5 i llavors fins el 25, l’endemà de St. Joan, no va tornar a caure ni una sola gota.
Els últims dies (3-4 dies) vam estar una mica més entretinguts, les nits ens van donar una petita treva i es va poder refrescar les cases. Vam tenir nuvolades, pluges i alguna que altra tempesta propera que van «ajudar» a baixar la mitjana termomètrica i a «maquillar» la pluviomètrica. L’últim dia de mes es va produir el fet que comentava al principi i que podria ser difícil d’oblidar per Girona ciutat. Mentre a Calonge es recollien 9.8mm, a poblacions properes, com per exemple:
- A Palafrugell – estació de www.meteopalafrugell.net, va caure calamarsa (i algun gra de pedra i tot) s’hi van recollir 29,8 mm (18,2mm entre les 19:40 i les 20:00h)
- a la EMA de Castell d’Aro, 31,4 mm (entre les 20:00 i les 20:30)
- A la Bisbal d’Empordà només 5 mm (dades de Josep Pareta -observador XOM)
- A Palamós al voltant dels 20 mm també en molt poca estona i que va provocar que la zona de l’ITV s’inundés
En canvi, a Girona ciutat, una important calamarsada/pedregada va provocar inundacions a moltes zones de la ciutat. Es van arribar a recollir 52,1mm en poc més de 1/2 hora.
En l’animació que us mostro, feta amb el radar deAEMet i muntat pel company Toni de Girona (conegut també amb el nick Meteofanàtic), podem veure com van passar les dues tempestes per sobre la ciutat gironina.
Si ens hi fixem amb atenció veurem que al tocar les Gavarres sembla com si es dividís la tempesta i el terme municipal calongí en va quedar una mica al marge, deixant que lo fort passés per llevant (i afectant Palafrugell, Mont-ras, Vall-llobrega, Palamós) i per ponent (afectant la Vall d’Aro fins a St. Feliu)…
Per les xarxes socials van córrer de seguida molts vídeos i fotografies. Un exemple de pedra recollida pel company Lluís Regincós a Montjuic
I un vídeo fet pel company Carles Alarcón a Girona, de la carretera de Barcelona cantonada Bisbe Lorenzana (alçada estació trens i busos). Aquest vídeo va ser penjat al perfil de Twitter d’EmergènciesCatalunya (on us ensenyo l’enllaç):
Increïble com baixava l’aigua i la pedra per la carretera de Barcelona!! Hi va haver moltes afectacions. Molts locals i cases de la zona de Plaça Catalunya van acabar inundats, el centre comercial Hipercor amb el garatge ple d’aigua, amb plaques del sostre que cedien pel pes de l’aigua i amb goteres, va haver d’ésser desallotjat, el clavegueram no s’empassava l’aigua, al revés «la treia»… En total 52 mm en 1/2 hora amb un pic de màxima intensitat que va arribar a enregistrar 3,9mm/minut!!
Us poso un enllaç del Diari de Girona i un altre de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (TV3 i Catalunya Ràdio) on s’hi pot veure un recull de vídeos que es van enregistrar aquella tarda del 30 de juny a la ciutat de Girona.
El dia següent, en el temps vespre de TV3 van ensenyar un mapa (que és el que en penjo una captura del vídeo) com ens havia afectat un embossament d’aire fred en alçada, amb una temperatura de gairebé fins els -20º a 500 hPa (5500 metres d’alçada) i que amb el contrast tèrmic entre superfície i alçada és el que havia provocat aquestes tempestes.
La majoria de vegades, aquests contrastos tèrmics comporten tempestes i molts cops «la loteria» fa que afectin a una zona o a altra, i que «caigui» el cel o, en pocs quilòmetres de distància, en prou feines plogui gens. Típic de les tempestes d’estiu.
I fins aquí aquest resum. Pel que fa a la pluja igual que els mesos passats, força per sota la mitjana. Es van recollir 16,5mm en tot el mes. Comparats amb la mitjana dels últims 35 anys (42,1 mm) suposa el 39,2% de la pluja que climatològicament es recull a Calonge en el mes de juny. Quatre mesos per sota del 50%!! Com sempre, us mostro un climograma amb la comparació de les temperatures mitjanes dels últims 11 anys (color blau clar), amb les mitjanes d’aquest any (color vermell) i la precipitació recollida (blau fosc).
Un comentario en “Juny 2017”