Octubre 2017

Octubre ha estat un mes amb molt poca pluja i força càlid. Estadísticament, en uns anys veurem que aquest mes va caure prop del 50% de la precipitació mitjana. Però és que «lo fumut» del cas, és que ho va fer només en un dia!!

Van ploure els dos primers dies (1,2 litres) i fins el 18-19 no va tornar a ploure.. I aquelles hores, en poc més de 24, va precipitar, com deia unes línes més amunt, gairebé la resta de tot el mes!! Vam tenir tempestes i quantitats de pluja força importants. A l’observatori es van recollir 50,1 litres, caiguts a estones amb força, a estones molt ben caiguts. A la matinada, durant uns minuts, la intensitat de pluja va ser molt important, acumulant litres amb facilitat. Alguns llamps van ser propers i potents amb els seus corresponents trons. Però, encara es va «comportar» i no va provocar gaires destrosses. Perquè mentre aquí passava això, a la zona de Valls, a Tarragona, aquell dia hi va haver un esclafit que allà sí que va provocar força destrosses. Veiem-ne uns vídeos:

Imatges de la TAC12TV – La televisió pública del Camp de Tarragona

Un esclafit (segons es pot trobar en diferents llocs d’internet) és una ràfega de vent que cau i colpeja el terra en una o diverses direccions. Té una vida molt curta i les afectacions poden ser intenses però reduïdes en l’espai. Els objectes afectats acostumen a tenir una direcció de desplaçament des del punt del cop. Una de les imatges típiques és trobar llargs murs tombats cap al mateix costat.

I com deia, ha estat un mes «força càlid», amb una temperatura de 18,8º (0,9º per sobre de la mitjana dels últims 11 anys), amb només dos dies amb la mínima baixant dels 10º (9,6º concretament els dies 29 i 31) però amb màximes que han estat sempre per sobre els 20º (el 31 va anar pels pèls i es va quedar en 20º clavats). Com podem veure, ha estat un mes, exceptuant algun fet com les pluges del 18 i 19, bastant «avorridot» si parlem en termes meteorològics.

Els mesos d’agost i setembre havíem parlat de 2 huracans, en Harvey i l’Irma, respectivament,  que van afectar sobretot la mar del Carib i alguna zona de costa estadounidenca. Doncs bé, aquest mes, als voltants del 14-15, l’Ophelia, el primer huracà que assolia la categoria 3 a l’escala Saffir-Simpson a l’Atlàntic oriental, va arribar fins a Irlanda (ja com a tempesta extratropical) però amb vents huracanats (sostinguts de 140 km/h) i deixant algunes víctimes humanes i milers d’edificis sense corrent elèctric. En la següent imatge podem veure l’huracà amb el seu ull força proper a les illes Açores (imatge extreta de la web de la NOAA)

ophelia2017

Els vents que portava associats l’Ophelia, van provocar problemes col·laterals, «afavorint» a propagar els prop de 150 incendis que es van produir a Galícia i Portugal, amb milers d’hectàrees cremades i amb moltes poblacions envoltades per les flames. Els estudis que es van fer, concloïen que molts havien estat provocats… «Sort» que després les pluges van arribar i van ajudar a apagar les flames…

I fins aquí aquest resum. Pel que fa a la pluja igual que els mesos passats, força per sota la mitjana. Es van recollir 51,8 mm en tot el mes (caiguts en només 2 dies). Comparats amb la mitjana dels últims 35 anys (104,5 mm) suposa el 49,6% de la pluja que climatològicament es recull a Calonge en el mes d’octubre, el més plujós de l’any. I ja portem 8 mesos seguits (exceptuant el passat setembre) per sota del 50%!! Com sempre, us mostro un climograma amb la comparació de les temperatures mitjanes dels últims 11 anys (color blau clar), amb les mitjanes d’aquest any (color vermell) i la precipitació recollida (blau fosc).

octubre2017

Autor: meteocalonge

- Webmaster de www.calonge-meteoweb.com / www.meteocalonge.cat - Observador o113 de la XOM (Xarxa d'Observadors Meteorològics) del SMC (Servei Meteorològic de Catalunya)

Deja un comentario