Gener 2019

I si el passat desembre el vam definir com avorrit, aquest passat gener no es queda pas gaire enrere, almenys pluviomètricament parlant, ja que va ser força sec. En canvi, termomètricament parlant, va ser una miqueta més fred que els últims geners. Tot i que la mitjana ha estat més baixa, que es va quedar en els 8,7º, que és una temperatura 7 dècimes per sota de la mitjana dels geners dels últims 12 anys, el dia de reis es van assolir 21,4º de màxima. Això després que 2 dies abans es fes la mínima del mes, amb els -0.6º del dia 4.  Que per cert, va ser l’única negativa del mes.

Aquells dies anava fent tramuntana i el màxim de vent, amb una ratxa de 59,9 qm/h del dia 10, va coincidir amb la jornada en que el termòmetre no va voler passar dels 9,1º de màxima. Si sumem fred i vent, llavors parlem de sensació de fredor, i aquell dia, els nostres cossos van arribar a notar sensacions de fredor properes als -5º a ple dia.

Com deia, no plovia i fins el dia 16 no va caure ni una gota. però després, la segona quinzena es va canviar d’escenari i va ploure una mica més. Quantitats minses, exceptuant els 9,1mm del dia 20, però va acabar precipitant 8 d’aquells 15 dies restants de mes, però recollint només els 14,4 mm finals. El dia 23, durant una estoneta, va arribar a caure una mica de neu granulada, però res, totalment anecdòtic. Segurament ni ens en recordem… El dia 27  només van caure 0,6 mm però que es va deixar veure aquest Arc de St. Martí doble des de casa i per això us el mostro.

ArcStMarti270119

El dia 30, tot i que la mínima es va quedar en els 1,5º, els cotxes i camps van quedar ben gelats i per tal de demostrar-ho, aquí una foto de lo «capritxós» que arriba a ser el gel en el capó d’un cotxe:

gel300119

El dia 31, per acabar el mes, no només es va poder observar un halo solar que semblava que anunciava canvis pels propers dies. A més, es va enregistrar la pressió atmosfèrica més baixa, 993 hPa, des del passat octubre.

Halo310119

Però si mirem fora de les nostres fronteres, mentre aquí feia aquest temps, als estats del nord-est dels Estats Units, patien una terrible onada de fred amb una temperatura que es va acostar als -40º però amb vent, fent que la sensació superés els 50º sota zero. Ciutats com Nova York, van tenir màximes d’uns -10º… sembla mentida, que estant gairebé a la mateixa latitud que nosaltres, puguin tenir aquesta climatologia tant espectacular. I com a mostra, una foto realitzada per Mary Altaffer, de l’agència AP a Times Square de Nova York:

NY-gener2019

Llacs com el Michigan, a la ciutat de Chicago es van acabar gelant. I fins i tot, es diu que zones de les cataractes del Niàgara també hi havia molt de gel. Però allà juguen una altra lliga…

I fins aquí aquest resum. Pel que fa a la pluja (tal i com hem dit abans) es van recollir 14,1 mm en tot el mes. Comparats amb la mitjana dels últims 37 anys (50,0 mm) suposa el 28,2% de la pluja que climatològicament es recull a Calonge en el mes de gener. Pel que es veu, molt per sota del normal. Com sempre, us mostro un climograma amb la comparació de les temperatures mitjanes dels últims 12 anys (color blau clar), amb les mitjanes d’aquest any (color vermell) i la precipitació recollida (blau fosc).

gener2019

Autor: meteocalonge

- Webmaster de www.calonge-meteoweb.com / www.meteocalonge.cat - Observador o113 de la XOM (Xarxa d'Observadors Meteorològics) del SMC (Servei Meteorològic de Catalunya)

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: