Febrer 2018

I arribem a febrer. I si el gener havia estat un dels més càlids, aquest febrer que hem deixat enrere, ha estat un dels més freds dels últims 11 anys, només superat pel 2012 (amb 6,9º), amb una temperatura mitjana de 7,7º .

Va començar plovent, es van recollir 4,2mm, va fer dos dies de «tranquil·litat» i el dia 4 va tornar a ploure. El dia 2, el dia de la Candelera (o el dia de la marmota als Estats Units) no va ploure. I la dita diu que si la Candelera plora (plou) el fred es fora i si la Candelera riu (fa sol) el fred és ben viu. No va plorar per tant semblava que el fred havia de continuar… i accentuar-se…

Com dèiem, el dia 4, vam recollir 24,8 mm. Però cap a muntanya hi va nevar amb gust i ganes. Al vespre, vaig posar-me en contacte via whatsapp amb un company (en Jordi Bober) de Planoles (Ripollès)  i em va comentar que portaven uns 20 cm però que si continuava nevant com ho estava fent, s’arribarien als 40cm… es va quedar una curt… van acabar essent 65 cm. A Vallter es van mesurar gairebé un metre de neu nova. I a Das, a La Cerdanya, arribaven a 70 cm!! I com a mostra una foto d’en Xavier Cruïlles, l’observador d’aquesta vila ceretana quan ja havien caigut uns 50 cm:

Das_05032018

El següent dia va continuar plovent, amb tempesta i fins i tot amb pedra i calamarsa. Es van recollir 13.8 mm més. I el dia 6, 9,4mm més. El dia 8 va començar el dia amb neu granulada,  va seguir d’aiguaneu,  i fins i tot va acabar nevant. Va ser una nevada anecdòtica. Va estar caient, a estones amb intensitat, però en cap moment va agafar enlloc.

Per cert, en català, la neu mai qualla!! Qualla la llet, qualla la sang, com a equivalent de prosperar o triomfar (“La idea no ha quallat”)… però la neu agafa o pren, mai qualla!

La mica de neu granulada que va caure a primera hora del matí sí que va agafar en algunes plantes. I com a mostra, la mica de blancor que va recollir la cica (Cycas revoluta) de casa:

neu_cica_08022018

Va estar gran part del matí nevant, però no va agafar, almenys a la part baixa del terme. No així, a llocs més elevats on sí que hi va haver una enfarinadeta. Aquell dia van tenir la màxima més baixa (6,5º) del mes i de l’hivern.

El dia següent, el fred del matí era ben viu i el termòmetre de mínima mostrava -2,7º, la més baixa des del 24 de febrer de 2013. Aquell mateix dia, a l’aeròdrom de Das a La Cerdanya es van arribar als -23º, una de les temperatures més baixes dels últims anys!!

El dia 10 va bufar el vent més fort del mes arribant als 63,7 qm/h i després d’haver recollit 58,9 mm i tenir la màxima més baixa i la mínima més alta durant la primera quinzena, el temps es va estabilitzar, almenys durant uns dies…

La temperatura màxima del mes la trobem el dia 15, on el termòmetre va quedar als 17º i la pressió atmosfèrica es va quedar als 1024 del dia 16. Fins al dia 26-27 va continuar força normal per l’època, fins i tot un pèl per sobre, almenys entre els dies 15 i 20, però els mapes anunciaven que per acabar el mes, podria nevar a qualsevol punt del país i a qualsevol cota. I així va ser.. Es van prendre mesures extraordinàries. A partir de les 16h del dia 27 es va prohibir la circulació de camions a totes les carreteres catalanes. Va estar nevant a cotes relativament baixes, afectant carreteres importants com és l’Eix Transversal i algunes vies properes al Pirineu… per tant, semblava que les mesures de no deixar circular camions havia estat ben encertada. El dia següent, dia 28, últim dia del mes ens va nevar… Una nevada amb uns bons flocs, que va anar fent tot el matí fins que va pujar la temperatura i conseqüentment fer pujar la cota de neu. Va emblanquinar força zones, però a la part baixa, només va ser una petita enfarinadeta. I com a mostra dos vídeos. El primer des de casa, gravació de la Sílvia Gómez:

I aquest altre des de l’Illa, gravació de Joaquim Oriol:

No va agafar gaire, però la neu té un «nosequè» que la fa màgica… Llavors va ploure, es va fondre la poqueta neu que havia agafat i es van enregistrar fins a 11,4 mm per acabar el mes.

 

En resum: Pel que fa a la pluja, per sobre de la mitjana. Es van recollir 74,6 mm en tot el mes que comparats amb la mitjana dels últims 36 anys (46 mm) suposa el 162,2% de la pluja que climatològicament es recull a Calonge en el mes de febrer. I pel que fa a temperatura mitjana, tal i com hem dit al començament d’aquesta entrada, de 7,7º,  es va quedar en 1,9º per sota de la mitjana dels mesos de febrer dels últims 11 anys (9,6º). Com sempre, us mostro un climograma amb la comparació de les temperatures mitjanes dels últims 11 anys (color blau clar), amb les mitjanes d’aquest any (color vermell) i la precipitació recollida (blau fosc). Podem comprovar com la línia vermella està per sota de la blava gairebé tots els dies del mes, exceptuant els dies compresos entre el 15 i el 20.

febrer2018

 

Autor: meteocalonge

- Webmaster de www.calonge-meteoweb.com / www.meteocalonge.cat - Observador o113 de la XOM (Xarxa d'Observadors Meteorològics) del SMC (Servei Meteorològic de Catalunya)

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: