Maig 2018

Es va començar el mes amb la temperatura mínima força baixa i el dia 2, que va ser de 5º, la podem considerar la més baixa en un mes de maig dels últims 12 anys. Ens hauríem de remuntar als 6,4º del maig de 2012 per tenir una mínima tant baixa. Però ja veiem que es «polvoritzava» el rècord de temperatura mínima en un mes de maig a l’observatori.

El maig s’estava comportant com diu la dita: Pel maig, cada dia un raig. Poc o molt, gairebé tots els primers quinze dies de mes, va acabar precipitant alguna cosa. Quantitats petites, no gaire importants, de dècimes o algun litre en alguna jornada, fins arribar al cap de setmana del 12-13 en que, sense tempestes properes, es van acabar recollint 35,1 mm. Aquell diumenge era Sant Pere Regalat i, continuant les dites, es diu que «Si plou per Sant Pere Regalat, plou 40 dies de comptat». Aquella pluja va comportar una baixada de temperatura, amb neu als Pirineus i deixant la mitjana força més baixa que del normal. En la gràfica que us poso al final d’aquest escrit ho podreu veure. Des d’aquella mínima de principis de mes, la temperatura havia anat augmentant fins els 24,5º del dia 5. S’havien anat superant els 20º, però aquella jornada, el termòmetre va quedar frenat als 14,8º (igualant el dia 6/05/2010 però lluny de la marca de la màxima més baixa en un mes de maig situada als 10,4º del dia 4 d’aquell maig de 2010). Aquí no es van produir els 40 dies de pluja, però sí que, més o menys a prop, anava precipitant. Aquestes pluges han anat bé pels embassaments. Almenys pels de les conques del Ter-Llobregat, que van acabar el mes per sobre del 90%, ja que a Tarragona, Siurana i Riudecanyes, desgraciadament, estan al voltant del 30%

Ja que no s’havia «aconseguit» superar la màxima més baixa, per capricis meteorològics, el mes en que teníem la mínima més baixa dels últims 12 anys, també s’assolia la mínima més alta d’aquest període de temps amb 18,5º del dia 28 (el rècord estava en 18,2º de mínima el 27/05/2011). Fins a final de mes, ja no hi va haver gaire moviment meteorològic a la nostra zona. Van caure un parell de litres més (repartits en els dies 26 i 28). En aquelles dates es van deixar sentir 4 trons, però va ser ben poca cosa.

I fins aquí aquest resum. Pel que fa a la pluja es van recollir 48,9mm en tot el mes. Comparats amb la mitjana dels últims 36 anys (55,0 mm) suposa el 88,9% de la pluja que climatològicament es recull a Calonge en el mes de maig. Com sempre, us mostro un climograma amb la comparació de les temperatures mitjanes dels últims 12 anys (color blau clar), amb les mitjanes d’aquest any (color vermell) i la precipitació recollida (blau fosc).

maig2018

 

Autor: meteocalonge

- Webmaster de www.calonge-meteoweb.com / www.meteocalonge.cat - Observador o113 de la XOM (Xarxa d'Observadors Meteorològics) del SMC (Servei Meteorològic de Catalunya)

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: