Setembre 2022

I ja que l’estiu (meteorològic) havia estat molt càlid, el novè mes de l’any, mes en que deixem enrere l’estiu i es dóna pas a la tardor, va voler continuar essent força calorós i amb una anomalia positiva en la temperatura (fins el dia 18) de 2,3º per sobre la mitjana dels últims 16 anys.

Durant aquella primera quinzena tant la temperatura diürna com la nocturna encara era força elevada, es van superar els 30º en 10 ocasions i es van enregistrar 7 nits tropicals més. Eren dies de força xafogor

Pel que fa a la pluja d’aquella primera quinzena podem dir que va ploure una mica el dia 2, recollint 0,6mm. Llavors hem de fer un salt fins la matinada del 14 en que hi va haver un gran espectacle de llamps i llampecs. Era un continuo llampegar i es van comptabilitzar (en el sensor de l’estació) fins a 2033 descàrregues.

Descàrregues elèctriques enregistrades per la xarxa de detecció de descàrregues elèctriques del SMC la matinada del 14 de setembre

A les 5 de la matinada es va girar vent, es va acabar produint, la que era fins aquell moment, la ratxa de vent més forta enregistrada d’aquest any. Va ser de 80,6km/h. Poc després va ploure fort. Molt poca estona, però en pocs minuts es van recollir fins a 6mm

El divendres dia 16 tot indicava que podria ser un dia passat per aigua. El matí va ser un dia radiant, amb molt de sol, però a mesura que va anar avançant el dia es va anar ennuvolant i a primera hora de la tarda, amb força trons i llamps va ploure. Però ho va fer de manera força irregular. Mentre a l’observatori es van recollir només (però molt ben caiguts) 12,5 mm, a ponent, a només 5 km de distància, a la Vall dels Molins i concretament a Can Terrades, es van acabar recollint 96,5mm!!

La matinada del 18 al 19 el termòmetre va baixar fins els 11,2º, la temperatura més baixa des del 15 de maig i mínima del mes.

El dia 20 van venir des de la secció de Fenologia del Meteocat a fer una visita i poder geolocalitzar i conèixer les varietats d’arbre i ocells estivals que monitoritzo des de 2014.

La tardor va entrar el dia 23 a les 3:04 de la matinada. El per què es pot dir que es produeix en un instant tant concret és perquè en aquell moment es produeix l’equinocci, en aquest cas, de tardor on el planeta Terra es troba en una posició en la que els seus pols estan a la mateixa distància del Sol fent que aquell dia el Sol surt just per l’Est i es pon just per l’Oest (això torna a passar durant l’equinocci de primavera).

Feia dies que es parlava que el canvi d’estació podria portar pluges. Doncs dit i fet… allà migdia, a la zona de Tarragona hi va haver pluges fortes, amb valors propers o superiors als 150mm. Aquí vam haver d’esperar una mica i no va ser fins a la nit que no va començar a ploure. Molts llamps i trons, algun xàfec, però va ser pluja d’anar fent. El dia següent, vam trobar-nos que havíem recollit 33,9mm. Una quantitat que superava tot el recollit durant els mesos de juny, juliol i agost, i que ens hem de remuntar al 21 d’abril per trobar-ne una d’igual.

I no només va comportar pluges sinó que també, una normalització de la temperatura i fins i tot, amb alguna jornada (tal i com podem veure en el primer gràfic al principi de l’escrit) amb la temperatura per sota de les mitjana termomètrica dels últims 16 setembres.

I fins aquí aquest resum del novè mes de l’any. Comparats amb la mitjana dels últims 40 anys (66,1mm) els 75,6mm caiguts, suposen el 114,4% de la pluja que climatològicament es recull a Calonge en el mes de setembre. I com sempre, us mostro un climograma amb la comparació de les temperatures mitjanes dels últims 16 anys (color blau clar), amb les mitjanes d’aquest any (color vermell) i la precipitació recollida (blau fosc).

Anuncio publicitario

Autor: meteocalonge

- Webmaster de www.calonge-meteoweb.com / www.meteocalonge.cat - Observador o113 de la XOM (Xarxa d'Observadors Meteorològics) del SMC (Servei Meteorològic de Catalunya)

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: