2015: Any sec

Doncs sí. Hem tingut un any 2015 sec. Si ho comparem amb la mitjana climàtica, que a dia d’avui està a 671.9 mm (mitjana dels últims 33 anys), ens trobem que aquest any que hem deixat enrere és el segon més sec des del 1982 a Calonge amb només 416.5 mm recollits. L’any que te el récord mínim de precipitació, per molt poc,  continua essent el 2009 on només van recollir 415.2 mm.

Aquestes dades surten de les meves (període 2006-2015), i de les extrapolades d’en Joan Sagrera al carrer de La Sala (1998-2007) i d’en Marcel Casademont i Vilaseca i en Ramon Villanova i Fortuny que van estar recollint entre el 1982 i el 2003 al Mas Rusques (podeu veure la fabulosa anàlisi que van fer en el seu moment clicant aquí)

En el seu moment, vaig fer comparacions i es va poder comprovar que les dades entre el 1998 i 2003 (les que coincideixen entre el Mas Rusques i en Joan Sagrera) diferien relativament poc. El mateix vaig fer entre 2006 i 2010 entre les «meves» dades i les d’en Joan, i passava el mateix. Per tant vaig «atrevir-me» a extrapolar-les i fer-les servir com a dades climàtiques de Calonge.

En la propera gràfica podeu veure els totals recollits a cadascú dels últims 33 anys, amb el mínim al 2009 (pràcticament igualat com hem vist abans amb el 2015) i el màxim, curiosament, al 2010.

pluges

Si ens centrem només en el 2015, podem veure que gairebé tots els mesos vam estar per sota la mitjana. Podria posar dades, però la millor manera de veure i entendre-ho, és una gràfica:

dif_cimatica

Març, Abril i Agost (de color blau) vam tenir un superàvit de precipitació en canvi tots els altres (de color vermell), vam estar en dèficit, sempre comparant amb la mitjana climàtica.

Això pel que fa a precipitació. Però si parlem de temperatures, llavors les dades, tot i poder ser contundents, no són «prou vàlides» climatològicament parlant, ja que «només» reflexen les dades de 10 anys. Una sèrie climàtica, seria a partir dels 30 anys.

Ens trobem que aquest 2015 no ha estat un any de temperatures extremes. Sí, ha fet calor i sí, ha fet fred, però el que realment hem patit ha estat unes mitjanes per sobre del normal.

dif_cimatica_temp2015

En l’anterior gràfica podem veure en vermell els mesos on les temperatures mitjanes han superat la mitjana climàtica i en blau, els que s’han quedat per sota. Resumint, la temperatura mitjana de l’any 2015 estaria 4 dècimes per sobre la mitjana climàtica. Si mirem les màximes, ens ha quedat amb una mitjana anual de 0.7º per sobre i les mínimes estaríem 0.3º per sota. Podeu veure un resum molt més extens si obriu aquest  pdf (que podeu trobar a l’historial de la web).

Autor: meteocalonge

- Webmaster de www.calonge-meteoweb.com / www.meteocalonge.cat - Observador o113 de la XOM (Xarxa d'Observadors Meteorològics) del SMC (Servei Meteorològic de Catalunya)

Un comentario en “2015: Any sec”

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: