Gener 2020

Abans de començar a explicar què ha passat aquest passat gener, anem a parlar d’una tradició que realitza força gent la nit de cap d’any i que és el Calendari de la ceba. Aquest any no he realitzat la prova però com cada any, al poble de Santa Pau, a la Garrotxa, conegut també pels seus fesols, en Josep de Can Pauet, sí que la va realitzar i al dia següent en donà els resultats:

calendari_ceba_2020

Es va pronosticar que hi hauria pluges destacables almenys un mes de cada una de les estacions. 2020 començarà amb un gener plujós i probablement amb neu. Febrer i març les pluges es reduiran però sense descartar la possibilitat de neu. Abril serà un mes plujós, per donar pas als tres següents mesos amb menys precipitacions. Agost tornarà a ser plujós, cosa que no ho seran tant els mesos de tardor. I pel desembre, un final d’any amb més pluja i possibilitat de neu. Podeu veure aquesta informació extreta de la web garrotxadigital . A final d’any podrem veure si la va encertar o no… Si faig un «spoiler» sembla que va començar amb bon peu el pronòstic… però no ens avancem… anem a veure-ho…

Si els últims 10 dies del mes de desembre els havíem acabat secs, sense pluja, els primers 9 dies de l’any van continuar igual, sense que caigués ni una sola gota. El dia 10, després de 20 dies sense ploure, es van recollir 8 mm. Els únics de la primera quinzena.

Aquells primers 9 dies, a més, vam tenir una temperatura mitjana de 9,8º molt semblant a la mitjana dels últims 13 anys que és de 9,7º.  El dia 10, justament el dia que va ploure, la temperatura es va situar a 1,8º per sobre i el dia següent, coincidint amb l’apropament de la setmana dels barbuts va baixar per sota i així durant 4 dies. Es diu que aquella setmana és la més freda de l’any segons la saviesa popular. Es considera que s’inicia per sant Hilari el dia 13, continua amb sant Pau ermità i sant Maur el dia 15, sant Antoni Abat el dia 17 i  s’acaba al voltant de sant Fructuós el dia 21 i sant Vicenç el dia 22. Tots ells, es diu que posseïen d’unes barbes llargues, abundoses i espesses que «ajudaven a no tenir fred».

Si anem al final d’aquest escrit podrem veure a la gràfica, que la ratlla de la temperatura (de color vermell) va quedar per sota la mitjana (en color blau). Però passats aquests 4 dies, la temperatura va fer un salt cap amunt i després va tornar a baixar. Això va passar perquè a les illes britàniques s’hi va situar un potent anticicló de gairebé 1050 hPa en el seu centre, fent que una pertorbació que portava aire fred en alçada s’hagués d’escolar pel sud i que va anar a parar al sud de Ses Illes aportant vent de E-SE (Llevant-Xaloc). Primer ens va aportar vents més secs i càlids i després la massa freda va guanyar cos i ens va fer refrescar l’ambient. Se’ns acostava un «còctel explosiu» amb nom: el temporal Glòria. (l’enllaç porta a la Nota de premsa que va realitzar el Servei Meteorològic de Catalunya on es documenten moltes més dades de les que us explico en aquestes línies)

gloria_2020
Mapa de pressió en superfície del 19 de gener a las 12 UTC. Font MetOffice

Dit i fet. El dia 20 ens va començar a visitar el Glòria, un temporal que s’estava dient que seria de primera categoria. Un temporal que ens acompanyaria uns dies amb pluges generals i generoses, nevades a cotes relativament baixes, ventades importants i un considerable temporal marítim. La pressió era alta, estàvem sota la influència del potent anticicló, però es pronosticava que a partir del diumenge 19 baixaria la temperatura i dilluns la cota de neu podria ser força baixa…

I així va ser. Vam tenir pluges, nevades, ventades i un gran temporal marítim. Pel que fa pluges, a Calonge «només» es van recollir 161,8 mm en aquells 5 dies, convertint aquest gener de 2020 en el segon més plujós des de 1982, només al darrera dels 183mm que es van recollir al 2006. I dic només perquè hi va haver molts llocs de Catalunya amb quantitats superiors als 400 mm i algun, com a Lliurona, a cavall de La Garrotxa i l’Alt Empordà (als peus del Basegoda), superant els 500mm

pluges_gener_2020

Aquestes dades anteriors extretes d’una nota de premsa del SMC, només és un resum de les quantitats més destacades, però és que hi va haver molts observatoris de gairebé tot Catalunya amb dades molt significatives, i més essent el gener, estadísticament, un mes no gaire plujós.

Però no només va aportar pluja el Glòria… La neu també va fer acte de presència a molts punts. A Horta de Sant Joan i al Massís dels Ports a Tarragona, es van mesurar entre 1/2 pam i més de 25cm, respectivament (hi va acabar caient més de 1/2 metre). Al Ripollès, per exemple a l’estació de Vallter 2000, es van mesurar fins a 1,5 metres de gruix de neu nova. Però no calia anar tant lluny per veure nevar… Al Puig d’Arques, punt més elevat del massís de les Gavarres, o al massís de Cadiretes (entre LLagostera i Tossa), amb cotes de 400 metres (fins els punts culminants dels 500 i escaig msnm),  es va veure, a estones, una bona nevada. També, tot i que va ser anecdòtic, es va veure nevar a Romanyà de la Selva.

nevada_puigdarques_gener2020
Nevada Prop del Puig d’Arques – Foto Àlex Castelló

Però no només va ser pluja i neu a cotes relativament baixes. Aquells dies vam tenir molt de vent. La tramuntana i el mestral girant cap a llevant pur, van estar 4-5 dies bufant  amb cops de F5-6 (entre 30 i 50 km/h) i amb ratxes de 7-8 (entre 50 i 75km/h). A l’estació, tot i que l’anemòmetre està tocat per una pedregada, es va enregistrar fins a 71,3 km/h el dia 21 però els 100 km/h es van superar a Palamós i a molts llocs del principat.

Parlàvem que el Glòria va aportar pluja, neu, vent… Però faltava l’últim ingredient per acabar-ho d’adobar, el temporal marítim. Un dels més grossos dels últims anys. Es va poder observar Mar Brava i Mar Desfeta, amb onades arran de costa de fins a 7-8 metres d’alçada. Amb la corresponent «destrucció» de platges, algun passeig, algun pont… Calonge-Sant Antoni no es va poder «salvar» d’aquesta fúria marítima. El passeig va rebre, com a cada temporal de llevant, però aquest cop, va ser més destructiu. El 26 de desembre de 2008 s’havia patit un dels temporal més forts dels últims anys… Va ser un temporal dur, molt dur, però relativament de curta durada. Va durar unes hores… Però aquest Glòria van ser 4-5 dies  de «picar pedra». I mai millor dit… el temporal amb una força desmesurada va fer malbé dos dels 3 espigons, va descalçar el passeig, es va menjar literalment les platges… 

onada_passeig_gener2020
20 de gener – Començava a picar fort el temporal (foto pròpia)

Si haguéssim de fer un repàs de tot el que va comportar i es va fer malbé tindria teca per fer un llibre de centenars de pàgines. Però si mirem zones properes i conegudes podrem veure que a Palamós, per exemple, el vial del port va haver de ser tancat ja que les onades van destrossar el braç protector de la bocana del Port Marina, la zona del mirador que hi ha entre els ports Marina i Club Nàutic i les naus on es guarden les embarcacions del costat van quedar seriosament malmeses, entre d’altres afectacions. No només van ser pèrdues materials… Fins i tot es va produir 1 mort (un home que va voler anar a veure com estava la seva embarcació amarrada al Port Marina i que va caure a la mar) i un desaparegut (un mariner d’un Vaixell que hi havia al moll va caure a mar després d’intentar evitar que dit vaixell de càrrega trenqués amarres). A moments d’escriure aquestes línies, desconec si es va acabar trobant…

Fotomuntatge_1_gener2020
Dalt a l’esquerra, bocana del Port Marina, dalt a la dreta, blocs de formigó (cadascú pesa 12 Tones) moguts pel temporal (fotografies pròpies), a baix, vista aèria del Far de Palamós amb les destrosses a les naus (fotografia dels Mossos)

I al passeig de Sant Antoni.. tres quarts del mateix. Mirem aquestes fotos fetes uns dies després del pas del temporal:

Fotomuntatge_2_gener2020
A dalt, Espigó de l’Amistat (el més a prop de Palamós) força fet malbé, a baix a l’esquerra, esvoranc provocat pel temporal (va descalçar per sota) a l’alçada del Carrer Girona, i a baix a la dreta, falta un tall de l’Espigó Costa Brava, el més proper a Torre Valentina (fotografies pròpies)

Però no és tot… tal i com es diu en unes línies més amunt, la pluja va ser general i generosa. I què va provocar tot aquest volum de pluja i neu? Doncs un dels principals problemes va ser el Ter, que va emplenar Sau i Susqueda en qüestió d’hores. Comparem (gràcies a les dades de l’ACA) la diferència entre aquelles 48 hores.

comparacio_embassaments

Per a fer-nos una idea de l’aigua recollida: Sau va arribar a emmagatzemar 58,69hm³ i  Susqueda  73,79 hm³  més del que ja tenia. Això sense comptar amb l’aigua desaiguada quan es van obrir comportes i que va anar a parar Ter avall…

I quan és això? Pensem que 1hm³ són 1.000.000.000 de litres (sí heu llegit bé, mil milions de litres)

Una piscina olímpica de 50 x 25 i que fa 3 metres de profunditat conté 3.750.000 litres.

1hm³ pot emplenar fins a 266 piscines… imaginem-nos la quantitat que es va «emmagatzemar» a Sau i Susqueda en aquells 2 dies amb una pujada conjunta  de 132hm³ …  més de 35.000 piscines!!

Això, i sumat a que l’Onyar va portar un cabal molt alt (i que es va desbordar en alguns punts) va fer que al sumar-se a l’aigua del Ter (que van haver d’acabar obrint comportes de Sau i Susqueda, a part que Susqueda sobreeixís per dalt) van provocar moltes inundacions al Baix Ter.

girona_gener2020
L’Onyar, des del Pont de les Peixateries velles (Fotografia d’Àngels Torró)

Zones de Verges, Ullà, Torroella van estar uns dies en que era difícil poder-hi accedir. Torroella per exemple va estar força dies sense aigua potable a les aixetes ja que es van anegar les bombes de la planta potabilitzadora.

BaixTer_gener2020
Esquerra, la rotonda de la carretera entre Verges i Ullà d’accés a Bellcaire. Dreta a dalt, la població d’Ullà i a baix, dreta,  Torroella de Montgrí (Fotos @jordisierralinares)

I la Tordera també va fer de les seves. A la zona del Montseny (on neix) hi van caure vora 500mm que van fer que baixés amb molta força. A part de camps anegats es va emportar 2 ponts (una carretera i una via del tren) prop de la desembocadura (que unien Blanes amb Malgrat de Mar) i va deixar poblacions com Hostalric, en la que durant unes hores, no era possible accedir-hi per carretera.

tordera_gener2020
Ponts (carretera i via del tren) entre Blanes i Malgrat. La foto em va arribar per WhatsApp… En desconec l’autoria.

Ja dic… podria continuar amb moltíssimes més fotografies, vídeos i dades… però amb aquest resum ja ens en podem fer una idea de com va ser el Glòria i com vam viure un dels temporals més forts dels últims anys.

Hi ha una dita que diu: Gener amarat, mig any assedegat. Per tant, si li fem cas, la resta de l’any no serà de gaires pluges… Però recordem que al començament de l’escrit parlava del calendari de la ceba de Can Pauet? De moment… Gener encertat… Febrer serà sec? I la resta de l’any? ho anirem seguint i us ho anirem explicant…

I fins aquí aquest resum del gener. Comparats amb la mitjana dels últims 38 anys (56,7 mm) els 170,0 mm caiguts, suposen el 299,8% de la pluja que climatològicament es recull a Calonge en el mes de gener. Com deia unes línies mes amunt, el segon gener més plujós des de 1982 després del gener de 2006 .  I com sempre, us mostro un climograma amb la comparació de les temperatures mitjanes dels últims 13 anys (color blau clar), amb les mitjanes d’aquest any (color vermell) i la precipitació recollida (blau fosc)

gener_2020

Podeu veure les dades detallades del mes accedint a l’enllaç de l’historial

 

Autor: meteocalonge

- Webmaster de www.calonge-meteoweb.com / www.meteocalonge.cat - Observador o113 de la XOM (Xarxa d'Observadors Meteorològics) del SMC (Servei Meteorològic de Catalunya)

Un comentario en “Gener 2020”

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: