Maig 2023

Mes amb la temperatura mitja (18,3º) per sobre de la mitjana (+0.8º), ara, no pas tant calorós com l’any passat (19,4º).

Un mes, com l’anterior, que també va començar amb una mica de pluja. Aquella jornada es va escoltar tronar força, amb molta negror, força llamps però en canvi, només 1 mm recollit.

La temperatura mínima va estar gairebé tot el mes per sobre dels 10º exceptuant els dies 12 i 13 en que el termòmetre va quedar per sota enregistrant 8,6º en les dues jornades. El primer dia d’aquestes dues jornades també es va produir la màxima més baixa del mes, 18,8º.

El dia 7 també hi va haver molts trons i una mica més de pluja: 4,5 mm més recollits. I fins arribar a mitjans de mes, podem dir que anava remullant i es va acabar aquesta primera quinzena amb 45,4 mm recollits.

El dia 9, al capvespre mentre es produïa la posta de sol es va poder veure un meteor que és difícil d’observar: el pilar de sol (o Pilar de llum) que es pot veure quan l’atmosfera té cristalls de gel i el sol es troba molt baix a l’horitzó.

La segona quinzena, tot i que hi va haver menys precipitació, també va poder ajudar una mica. Tota aquesta pluja, sobretot de la zona d’Osona, va provocar que el nivell de l’embassament de Sau, passés del 6% al 19%, que continua essent molt baix, però que està molt millor.

I fins aquí aquest resum del cinquè mes de l’any. Comparats amb la mitjana dels últims 41 anys (52,4mm) els 68,3 mm caiguts, suposen el 130,3% de la pluja que climatològicament es recull a Calonge en el mes de maig. I com sempre, us mostro un climograma amb la comparació de les temperatures mitjanes dels últims 17 anys (color blau clar), amb les mitjanes d’aquest any (color vermell) i la precipitació recollida (blau fosc).

Autor: meteocalonge

- Webmaster de www.calonge-meteoweb.com / www.meteocalonge.cat - Observador o113 de la XOM (Xarxa d'Observadors Meteorològics) del SMC (Servei Meteorològic de Catalunya)

Deja un comentario