Maig 2016

Al voltant dels dies 6-7 de maig, una potent borrasca amb pressions de 985 hPa en el seu centre es va situar a ponent de la península i ens anava enviant fronts amb vents humits i una mica allevantats, provocant que es comencés un període de 8 dies que, poc o molt, va ploure cada dia. No van ser quantitats elevades per la nostra comarca, però que van anar molt i molt bé pels boscos, per humitejar-los ja que va ser una pluja caiguda durant hores, amb intensitats poc elevades, però espesses. Si parlem de xifres veurem que es van recollir 27,9 mm en aquells dies. On va ploure més va ser cap al Pirineu fent augmentar el cabal dels rius, en alguns casos, fins a 10 vegades el normal. Gran part d’aquesta aigua va anar a parar als embassaments provocant importants pujades en 3-4 dies. Per exemple, l’embassament d’Oliana, a la conca del Segre, va passar del dia 7 amb un 40,72% al 69% del dia 10 (Font ACA)

baixa8maig2016

Després van venir uns dies tranquils, fins que el dia 18 vam tenir tronades a la tarda i es van poder recollir 3.6 mm. Va ser poca estona, però ens va deixar uns arcs de St. Martí magnífics com el que us mostro.

stmartíFotografia feta al Pla de Penedes per Jordi Soler Ramionet de Llagostera.

Diumenge 22 va començar força assoleiat pel matí, però la previsió era que a la tarda es podria embolicar la troca i tenir tempesta… Dit i fet, entre les 18:20 i 18:40 es van recollir uns 15 mm, amb una potent tempesta. Finalment es van recollir 19.3mm aquell dia. Una imatge del radar en el moment que descarregava més fort a les nostres contrades:

Radar_Cat_22-05-2016_16h34min

A final de mes, concretament el dia 30 vam tenir una altra tongada de tempestes i a Calonge van caure 20.7 mm més. No tant de cop com el passat 22, una miqueta més repartits, però com podeu veure, amb una quantitat respectable. I, igual que l’altre, la imatge del radar amb el moment de màxima precipitació:

Radar_Cat_30-05-2016_17h49min

Per acabar aquest petit repàs, comentem que els 75,2mm recollits, comparats amb la mitjana dels últims 34 anys (55,6 mm) suposa el 135,3% de la pluja que climatològicament es recull a Calonge en un mes de maig. I acabem amb un climograma amb la comparació de les temperatures mitjanes dels últims 10 anys (color blau clar), amb les mitjanes d’aquest any (color vermell) i la precipitació recollida (blau fosc). Pel que fa a la temperatura màxima va ser de 27,2º el dia 27 i la mínima de 6,6º el dia 2.

maig2016

Autor: meteocalonge

- Webmaster de www.calonge-meteoweb.com / www.meteocalonge.cat - Observador o113 de la XOM (Xarxa d'Observadors Meteorològics) del SMC (Servei Meteorològic de Catalunya)

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: