Tot i que en el primer dia es va enregistrar la mínima més baixa del mes (15.4º), durant la primera quinzena, el termòmetre ens acostava o passava dels 30º i es van arribar a produir 4 nits tropicals (temperatura mínima superior o major als 20º). El dia 16, jornada dins l’inici del període de la canícula estiuenca, després de força dies sense gairebé ploure (podríem dir que havia plogut una miqueta, però res important ja que la suma del que havia caigut els dies 5, el 7 – amb alguns trons-, el 9 i el 13 fou de 0,3mm) i amb temperatures superant dia sí i dia també els 30º, vam tenir un matí molt remogut, amb tempestes molt fortes i amb la quantitat de 47 mm recollits a l’observatori. Mireu sinó, la quantitat de llamps que es van enregistrar aquell matí del dilluns 16:

Nombre de llamps de núvol a terra: 10190
Nombre de llamps positius de núvol a terra: 2998
Nombre de llamps negatius de núvol a terra: 7192
Llamps dins de Catalunya
Nombre de llamps entre núvols: 17581
Nombre de llamps de núvol a terra: 1874
Nombre de llamps positius de núvol a terra: 848
Nombre de llamps negatius de núvol a terra: 1026
Llamps fora de Catalunya:
Nombre de llamps entre núvols: 36402
Nombre de llamps de núvol a terra: 8316
Nombre de llamps positius de núvol a terra: 2150
Nombre de llamps negatius de núvol a terra: 6166
Baix Empordà:
Nombre de llamps entre núvols: 715
Nombre de llamps de núvol a terra: 133
Nombre de llamps positius de núvol a terra: 29
Nombre de llamps negatius de núvol a terra: 104
Informe de llamps SMC
Com podem veure va ser un matí molt mogut. Hi va haver comarques que van apropar o superar el miler de llamps, destacant Osona amb 2136 llamps entre núvols i 196 tocant a terra!!
La refrescada que hi va haver durant el moment de pluja va ser important… allà les 11:23 UTC (a 2/4 i mig de dues en horari civil) la temperatura que marcava el termòmetre va ser la mínima del dia amb 18,5º. I no deixem de pensar que, a la mateixa hora però 24 hores abans, el mercuri rondava els 32º.
Uns dies més tard, concretament el 24, es van tornar a presentar les tempestes. Per Calonge trons i una miqueta d’aigua (0,4mm), però en canvi a Salt (a tocar Girona), la deixava anar de mala manera i com a mostra, una foto feta per en Ferran Besalú on podem veure algunes de les pedres que va poder recollir d’una mida superior als 3 cm :
A part de dades meteorològiques, també podem parlar com a fet destacable que el dia 27 al vespre, es va poder observar, no sense la presència de núvols que tapaven una mica la visió, l’eclipsi de lluna més llarg del segle: durant 1 hora i 43 minuts, el «nostre» satèl·lit va quedar «ocult» per l’ombra de la terra ja que aquesta es va situar entre la lluna i el sol. Però fixeu-vos-hi que he escrit «ocult», entre cometes, perquè no és realment veritat… resulta ser que no desapareix… sinó que, com que la terra reflexa part de la llum del sol que va a parar a la lluna, aquesta, durant l’eclipsi, es va veu d’un color vermellós. I és per això en diuen «Lluna de sang». I com a mostra, una fotografia. No es que quedés gaire bé… em va quedar força borrosa, però suficientment «clara» perquè pogueu veure el color ataronjat que va provocar l’eclipsi.
I si al principi de l’article deia que el primer dia del mes havia estat amb la mínima més baixa, l’últim dia ens «regalava» la màxima més alta, arribant als 34,9º. Hem de pensar que hem acabat el mes, igual que l’any passat, amb 9 nits tropicals (en que la temperatura no ha baixat dels 20º en cap moment) i es van sobrepassar els 30º en 22 jornades, quedant-se pel darrera dels anys 2006 (27) i 2015 (26).
I fins aquí aquest resum. Pel que fa a la pluja es van recollir 50mm en tot el mes. Comparats amb la mitjana dels últims 36 anys (16,9 mm) suposa el 295,85% de la pluja que climatològicament es recull a Calonge en el mes de juliol. Clar que aquesta pluja va caure gairebé tota en forma de fortes tempestes (47 mm) el dia de Santa Carme (16 juliol). Però l’estadística dirà que el juliol 2018 «va ser» un mes amb pluja per sobre del normal.
Com sempre, us mostro un climograma amb la comparació de les temperatures mitjanes dels últims 12 anys (color blau clar), amb les mitjanes d’aquest any (color vermell) i la precipitació recollida (blau fosc).