Abril 2018

El mes d’abril l’hem de dividir en dues parts clarament diferenciades. La primera quinzena, amb dies grisos, força pluja i amb una mitjana de 13,2º  (0,7º menys de la mitjana de les primeres quinzenes dels últims 12 anys) i la segona quinzena, amb molts dies de sol i temperatures augmentant considerablement (la mitjana ha pujat als 16,4º – força per sobre dels 14,8º de mitjana dels últims 12 abrils) i pràcticament sense ploure (exceptuant el penúltim dia de mes).

La primera quinzena es van recollir 116,5 mm i només hi va haver 4 dies dels 15 en que no va caure ni una gota. En 5 ocasions va ploure però, amb quantitat inapreciable. Diumenge dia 8 van caure 48 mm i dimecres 11 en van caure 40,9 mm més, essent els dos dies amb les quantitats més importants des del passat 4 de novembre de 2017 (en que van caure 79,4 mm). Aquestes quantitats van fer que la riera baixés amb força ganes després de fer força temps que no ho feia d’aquella manera. I com a mostra, aquest vídeo enregistrat a l’aparcament del supermercat Pijoan:

Aquells dies, a més, hi va haver força calitja provocada per pols africana en suspensió. Aquesta pols en suspensió va provocar que, a cotes baixes, «patíssim» pluja de fang però que al Pirineu hi hagués «neu de fang» i que deixés les pistes de color marronós com es pot veure a la següent imatge feta per en Jaume Alegre a l’èstació d’esquí de Boí- Taüll a l’Alta Ribagorça:

2018-04-07-Neu marró

La segona quinzena va ser com una girada de mitjó. Va deixar de ploure (14 dies seguits sense caure una gota) i la temperatura va començar a pujar fins arribar als 26º del dia 26. Des de 2011 que no s’arrivaba a aquesta temperatura en un mes d’abril. En la gràfica que veureu més avall es veu ben clara aquesta informació que us estic donant.

Però el que dèiem: al 15è dia, justament el diumenge 29, va tornar a ploure. Va començar el dia amb nuvolades i se sentia tronar. Al cap d’una estona, van començar a caure gotes i va estar part del matí plovent. Es van acabar de recollir 6,2 mm més. A més, aquesta «remullada» va arribar amb refrescada. Portàvem 14 dies amb temperatura per sobre dels 20º i aquells dos dies es va tornar a quedar per sota. Típic temps «boig» de primavera.

Tota aquesta aigua caiguda ha anat molt i molt bé per millorar les reserves d’aigua dels embassaments de pràcticament tot Catalunya. I dic «pràcticament» a tot arreu ja que hi ha, com per exemple, els embassaments de Siurana o Riudecanyes (a Tarragona) que són petits que a dia d’avui estan per sota del 30%. Però Sau i Susqueda, que són els que ens abasteixen, estan a final de mes d’abril al 71,8% i al 87,3% respectivament de la seva capacitat. Hem de pensar que el 11 d’abril, Susqueda estava al 51,6% de la seva capacitat…

I fins aquí aquest resum. Pel que fa a la pluja es van recollir 122,7 mm en tot el mes. Comparats amb la mitjana dels últims 36 anys (57,6 mm) suposa el 213%, més del doble  de la pluja que climatològicament es recull a Calonge en el mes d’abril. I pel que fa a temperatura mitjana, 14,8º quedant-se en 0,5º per sobre de la mitjana dels mesos de març dels últims 12 anys. Com sempre, us mostro un climograma amb la comparació de les temperatures mitjanes dels últims 12 anys (color blau clar), amb les mitjanes d’aquest any (color vermell) i la precipitació recollida (blau fosc).

abril2018

Autor: meteocalonge

- Webmaster de www.calonge-meteoweb.com / www.meteocalonge.cat - Observador o113 de la XOM (Xarxa d'Observadors Meteorològics) del SMC (Servei Meteorològic de Catalunya)

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: