Abril 2021

El quart mes de l’any es va començar igual que es va acabar el tercer: amb la massa d’aire càlid d’origen tropical afectant-nos i enregistrant dies amb el termòmetre per sobre els 20º i com a valor més elevat el del dia 3 amb 23.1º… jornada en que s’assolia la màxima del mes i, fins aquell moment, també anual.

Aquella bonança va fer que la primavera tirés endavant i, tot i que fenològicament parlant, el 20 de març havien començat a sortir flors a la pomera de casa, el dia 4 en vaig fer aquestes fotografies:

Però la caloreta i el bon temps semblava que volia arraconar-se i deixar a passar la fresca…Es va passar una Setmana Santa molt suau tot i que els mapes deien que quan s’acabés, la temperatura aniria cap avall.

I així va ser, es va acabar el dilluns de Pasqua i va entrar tramuntana amestralada, fresqueta, que va provocar una davallada de la temperatura. La ratlla de les mitjanes es va quedar, fins a final de mes, per sota del que seria normal per l’època (ho podem veure en la gràfica del final). El dia 8 es va enregistrar la mínima del mes, deixant el termòmetre als 3º

El dia 10 abril, apart de tenir una mar remoguda a causa del vent de garbí, va ploure després de 21 dies sense haver fet. Certament, des del dia de St. Josep que no vèiem caure aigua. I ho va fer aquell dia i durant els 2 següents. Va ploure poc, però els 16,4mm caiguts van ser fabulosos per la terra que ja començava a demanar aigua..

Es va arribar a la setmana de St. Jordi. Va ploure una mica els dies anteriors, amb el dia 21 abril com a més plujós, amb gairebé la meitat de la pluja del mes, 19,5mm (la quantitat més important des del passat 9 de gener (45,5mm aquell dia)) va fer que el 23 abril poguéssim gaudir d’un dia magnífic, amb sol, amb una diada que va fer que la gent que venien roses o llibres poguessin realitzar el seu treball tot i les limitacions de la pandèmia.

Passat el cap de setmana, a l’arribar dilluns 26, ens van venir a visitar, per segon cop aquest any, llamps i trons.. Veiem dues instantànies d’un parell de llamps que vaig poder capturar mirant a SW de l’observatori:

Les quantitats recollides no van ser gaire importants, però aquells 5 últims dies va ploure cada dia.

I fins aquí aquest resum del quart mes de l’any. Comparats amb la mitjana dels últims 39 anys (63,9mm) els 49,0 mm caiguts, suposen el 76,7% de la pluja que climatològicament es recull a Calonge en el mes d’abril. I com sempre, us mostro un climograma amb la comparació de les temperatures mitjanes dels últims 15 anys (color blau clar), amb les mitjanes d’aquest any (color vermell) i la precipitació recollida (blau fosc)

Autor: meteocalonge

- Webmaster de www.calonge-meteoweb.com / www.meteocalonge.cat - Observador o113 de la XOM (Xarxa d'Observadors Meteorològics) del SMC (Servei Meteorològic de Catalunya)

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: