Octubre 2020

El desè mes de l’any, el que estadísticament és el més plujós, no ho va ser tant (com veurem al final d’aquest article).

El més curiós del mes és que es va començar en lluna plena i també es va acabar en lluna plena. Per tant, es van poder veure 2 llunes plenes en un mes, la segona coneguda com a Lluna blava. Un fet que acostuma a passar cada 2-3 anys i que cada 19 anys, tenim 2 mesos amb 2 llunes plenes.

Calendari lunar extret de la web icalendar (a la llegenda s’hi veu el dia i l’hora en que es va produir)

Meteorològicament parlant es va començar amb una mica de pluja, el primer dia amb 4 gotes (un inapreciable) i el dia 2 ja es van recollir 13,4mm. No és que fos una quantitat gaire important, però anava incrementant el valor de pluja anual. Aquell segona jornada, va ser el tercer dia més plujós del mes, tan sols darrera del 13 (20,4mm) i del 14 (14,2mm). No gaire lluny, a l’estació de Castell d’Aro, es van recollir 71,2mm en aquell període de precipitació. Abans, el dia 10, en el que es van recollir 5mm, també hi va haver 4 llamps i els seus corresponents trons.

Però el que va ser notícia, la temperatura, gran part de les jornades del mes (amb un total de 24), va quedar per sota de la mitjana climàtica fent que aquest passat octubre estigui entre els «octubres» més freds dels últims anys. Per fer-nos a la idea pensem que aquest octubre hem tingut 16,1º de temperatura mitjana (mentre que la mitjana d’aquests últims 14 anys, es situa als 18º) i convertint-se en l’octubre «més fresc» des de que vaig començar a agafar dades (2006) desbancant el del 2010 que s’havia quedat amb una mitjana de 16,4º

El dia 14 vam patir (o gaudir depenent amb els ulls que es mira) el dia més fred amb una mitjana d’11º i una anomalia termomètrica negativa de 7,4º (comparada amb la temperatura mitjana del dies 14 de l’última dècada i mitja que la trobem als 18,3º)

Els dies 13 i 14, com ja havíem dit unes línies abans, van ser els dos dies més plujosos del mes. Aquí va ser pluja, però al Pirineu, la neu va fer acte de presència i va fer que quedés ben enfarinat. La raó: l’aire fred en alçada que teníem. Heu de pensar, que, tal i com es va publicar a la nota de premsa del meteocat, l’estació de radiosondatge de Barcelona va mesurar -27,9º a 500 hpA (5500 msnm), una temperatura molt inferior a la normal per l’època.. Va ser rècord d’octubre en els 22 anys de dades disponibles superant els -25,1º del 30 d’octubre de 2018. Aquells dies va nevar a tot el Pirineu per sobre dels 1500msnm i fins i tot va enfarinar el Montseny.

Foto del Canigó enfarinat realitzada per Sergi Corral des de L’Escala . En primer terme Empúries.

La segona quinzena va ser molt avorrida… Només es va poder incrementar en 3,2mm la quantitat de pluja mensual i anual. La temperatura es va equilibrar una mica més (amb les seves pujadetes i baixadetes) i la pressió va acabar pujant una mica tancant el mes amb un temps anticiclònic.

I fins aquí aquest resum d’octubre. Si comparem els registres de pluja dels últims 38 anys (107,8mm) els 56,6mm caiguts, suposen el 52,5% de la pluja que climatològicament es recull a Calonge en el desè mes de l’any. I com sempre, us mostro un climograma amb la comparació de les temperatures mitjanes dels últims 15 anys (color blau clar), amb les mitjanes d’aquest any (color vermell) i la precipitació recollida (blau fosc) on es veu clarament la línia vermella per sota de la blava en gran part de les jornades del mes.

Autor: meteocalonge

- Webmaster de www.calonge-meteoweb.com / www.meteocalonge.cat - Observador o113 de la XOM (Xarxa d'Observadors Meteorològics) del SMC (Servei Meteorològic de Catalunya)

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: