Any 2018

Després de 3 anys per sota de la mitjana pluviomètrica, aquest passat 2018 ha quedat per sobre. Si ho comparem amb la mitjana climàtica, que a dia de tancar l’any 2017 estava a 663,5 mm (període 1982-2017), ens trobem que aquest any que hem deixat enrere hem recollit 852,7 mm, fent que aquest 2018 hagi estat el 6è any més plujós des de 1982 i amb un octubre molt plujós, superant els 200 mm tal i com es pot veure en la següent gràfica:

pluviometria_2018

Aquest passat octubre, tot i no ser el més plujós de la sèrie, s’ha situat en la posició 7a. dels mesos més plujosos des del gener de 1982. A continuació, us mostro una gràfica on les columnes ens mostren a on s’ha arribat cadascú dels anys i en les de color groc/blau els anys on hi ha hagut algun mes en que s’ha superat aquests 200mm i quina fou la xifra aconseguida.

mesos_x_sobre200

Això pel que fa a precipitació. Però si parlem de temperatures, llavors les dades, tot i ser contundents, no són “prou vàlides” climatològicament parlant, ja que “només” reflecteixen les dades de 12 anys. Una sèrie climàtica seria a partir dels 30. Les dades ens diuen que en aquest 2018 hem tingut una anomalia tèrmica de 0.53º positius.

dif_termo_06-18

En l’anterior gràfica podem veure en vermell els mesos on les temperatures mitjanes han superat la mitjana climàtica i en blau, els que s’han quedat per sota. Resumint, la temperatura mitjana de l’any 2018 estaria per sobre la mitjana climàtica. Si mirem les màximes, ens ha quedat amb una mitjana anual de 0,43º per sobre i les mínimes també estaríem 0,61º per sobre. Per tant, hem tingut un any més “calent” que la mitjana dels últims 12 anys) Podeu veure un resum molt més extens si obriu aquest  pdf (que podeu trobar a l’historial de la web).

 

Autor: meteocalonge

- Webmaster de www.calonge-meteoweb.com / www.meteocalonge.cat - Observador o113 de la XOM (Xarxa d'Observadors Meteorològics) del SMC (Servei Meteorològic de Catalunya)

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: