Novembre va arribar amb una baixada considerable de les temperatures. Els primers 4 dies sí, es van superar els 20º de màxima, però llavors, durant tots els dies posteriors, la màxima va quedar per sota dels 20º. A més, va precipitar en 11 ocasions durant la primera quinzena arribant als 23.5mm recollits. El cel d’aquell vespre del 4 va ser realment espectacular. Foto feta des de la feina, a Palafrugell però que no demostra 100% l’espectacularitat dels colors del moment:
Es diu que cel rogent, pluja o vent, en aquest cas, va continuar precipitant, poc, però anava fent.
Si el dia 25 d’octubre havíem tingut la primera mínima per sota dels 10º, el dia 9 de novembre es superava la barrera dels 5º, baixant el termòmetre fins els 4º i així, dia sí i dia també, baixàvem per sota o ens quedàvem poc per sobre d’aquests 5º. I així fins els últims 4 dies de mes que la temperatura va tornar a remuntar, fent que la mitjana es tornés a posar per sobre de la mitjana dels últims 14 anys.
Això va passar, com veureu a la gràfica del final en que la línia vermella (mitjana d’aquest any) va quedar per sobre la blava (mitjana dels últims 14 anys) en només 9 dies, fent que quedés un dels novembres més frescs d’aquests últims anys.
Els dies 2 i 7, dues jornades en que va ploure, es van poder veure llamps i escoltar algun tro. Dia 14 vam tenir tempesta, fent que s’arribessin als 8mm. Fins aquell moment, la màxima quantitat de precipitació recollida. Com podem observar, quantitats no gaire importants però que anaven sumant, que anaven humitejant el terreny i que feien millorar els nivells freàtics.
La foto està feta des del Morro del Vedell, sobre el Port Marina de Palamós. En grups del whatsapp ens anàvem parlant i es comentava que aquell dia es podrien veure «tubes» o «caps de fibló». En el moment que vaig fer la fotografia, semblava que se n’estava formant una però al final, no va passar res.
Dia 22, a la tarda s’esperava un front actiu, que podia portar pluja i no va fallar.. aquell vespre-nit i durant una estona de la matinada, es van sumar 34 mm més al compte mensual i fent que s’arribés als 57,9 mm totals.
I fins aquí aquest resum de novembre. Com deia, mes que ha acabat d’ajudar a maquillar el registre pluviomètric d’aquest 2019. Penseu que a finals d’agost estàvem amb 208,7mm recollits. L’octubre el començàvem amb 349,2 i l’acabàvem amb 173,4 mm més, i el novembre s’hi van afegir 57,9 més comentats anteriorment, fent un total de 371,8 mm recollits en aquesta tardor de 2019 arribant als 580,5 mm anuals…I com sempre, us mostro un climograma amb la comparació de les temperatures mitjanes dels últims 13 anys (color blau clar), amb les mitjanes d’aquest any (color vermell) i la precipitació recollida (blau fosc).