Setembre 2017

I si el mes d’agost el vam acabar amb un huracà a la zona del Carib i que va afectar la zona de Houston amb importants inundacions, el setembre va començar amb un nou huracà, en aquest cas, l’Irma, un dels huracans més poderosos i potents que s’han enregistrat mai a l’Atlàntic Occidental arribant a la categoria 5 de l’Escala Saffir-Simpson amb vents de 295 km/h, provocant gairebé 130 morts i que va afectar una part de les illes Antilles al Carib, en alguns casos amb grans devastacions, i fins arribar a ponent de la península de Florida. Es calcula que va provocar destrosses per valor de 118mil milions de dòlars!! Hi va haver illes totalment arrassades. Aquí una representació per on va passar l’Irma:

huraca_irma2017

Els punts vermells serien quan va arribar a Cat5 i va afectar, sobretot, a les illes de Barbuda, Saint Barthélemy, Saint Martin, Anguilla, les Illes Verges, Puerto Rico,… com a huracà de categoria 5

Però si ens centrem a la nostra zona podem dir que es va començar el mes per sota la mitjana de temperatures. Els dies del 4 al 6 es va produir una pujada una mica per sobre del normal (poqueta cosa) però el dia 9, es va produir una important baixada del mercuri. Aquella jornada, tot i tenir una màxima de 23º al migdia (al voltant de les 13h), a les 16:20 de la tarda teníem 14,2º tal i com podem veure a la següent gràfica (hores expressades en horari solar):

evolucio_temp_090917

A més, aquell dia es van recollir 13,9 mm, una quantitat que ens hauríem de remuntar al 13 de febrer (gairebé 7 mesos enrere) per trobar una quantitat superior, per adonar-nos que estem vivint un període sec i que si no s’arregla podria portar-nos problemes. Pensem que en el moment d’escriure aquestes línies, els embassament que ens abasteixen d’aigua (Sau i Susqueda) estan una mica per sobre del 50% (concretament 53,73% i 54,64% respectivament) segons dades que podem consultar a l’ACA.

Podríem dir que la «temporada de neu» va començar en aquesta jornada, ja que es van veure els primers cims nevats al Pirineu.

La temperatura va remuntar un mica però el 15 va tornar a fer una forta devallada i en aquella jornada vam tenir, per primer cop des del passat 20 de maig (19,6º) una temperatura màxima per sota dels 20º, concretament, 18,4º  en un dia gris i amb pluja on es van recollir 10,7 mm més. Poca cosa, però almenys, s’anava remullant el terreny que tant havia patit durant els últims mesos amb tant poca precipitació… I es van repetir algunes nevades al Pirineu que en algun cas, es va acostar a un pam de gruix

El dia 17 es va portar poca pluja però en canvi es van deixar veure força llamps. Aquí una foto feta des de la platja de St. Pol (St. Feliu de Guíxols) d’una tempesta que s’anava allunyant mar endins

llamp_17092017

Fins a final de mes van tenir dades termomètriques força normals per l’època. Res d’important a destacar.

I fins aquí aquest resum. Es va acabar el mes de setembre amb 20,3º de mitjana,  1º per sota la mitjana climàtica de temperatura. Pel que fa a la pluja igual que els mesos passats, per sota la mitjana. Es van recollir 55,0 mm en tot el mes. Comparats amb la mitjana dels últims 35 anys (68,0 mm) suposa el 80,9% de la pluja que climatològicament es recull a Calonge en el mes de setembre. I després de 6 mesos seguits per sota del 50% de precipitació, aquest ha estat el primer, des de febrer, que ens situem per sobre d’aquest percentatge!! Però continuem estant per sota… Per tant, podríem dir que el setembre ha estat un mes més fresc i sec del que hauria de ser el novè mes de l’any. Com sempre, us mostro un climograma amb la comparació de les temperatures mitjanes dels últims 11 anys (color blau clar), amb les mitjanes d’aquest any (color vermell) i la precipitació recollida (blau fosc).

setembre2017

Autor: meteocalonge

- Webmaster de www.calonge-meteoweb.com / www.meteocalonge.cat - Observador o113 de la XOM (Xarxa d'Observadors Meteorològics) del SMC (Servei Meteorològic de Catalunya)

Deja un comentario