Any 2019

Aquest passat 2019 hem tingut una pluviometria pràcticament igual (una mica per sota) a la mitjana dels últims 37 anys, situada en els 668,3 mm a finals de 2018: s’han recollit 655,1 mm. I encara sort que hem tingut una tardor plujosa perquè sinó haguéssim tingut un any força dolent. Hem de pensar que a finals d’agost només s’havien recollit 208,7mm, però els últims mesos es va girar el mitjó i es va entrar en una dinàmica més plujosa. Això sí, una mica enganyosa, però els números deien que s’havia arreglat la pluviometria.

I per què dic això? Doncs perquè el dia 21 de setembre, per exemple, es van recollir 107,2mm, entre el 22 i 23 d’octubre, es van sumar 139,8 mm (que seria la quantitat més elevada en 24h des de 2006) i entre altres dies que va anar plovent ens farà dir, en un futur, que l’any havia estat gairebé igual que la mitjana però la realitat és que una gran quantitat de la pluja enregistrada s’havia recollit en pocs dies.  Com veiem, en 3 jornades havia plogut més que en 8 mesos, i a més, en els últims 4 mesos es va duplicar el que s’havia recollit.

Anem a veure una gràfica que explica una mica el que dic:

pluviometria_2019

A la gràfica anterior podem veure que el mes més plujós va ser l’octubre, que tot i no ser el més plujós de la sèrie, es va situar a la 8a. posició dels octubres més plujosos des de 1982. Mirem ara una gràfica termo-pluviomètrica d’aquest 2019:

termo_pluvio2019

I si parlem de temperatures, llavors les dades, tot i ser contundents, no són “prou vàlides” climatològicament parlant, ja que “només” reflecteixen les dades de 13 anys. Una sèrie climàtica seria a partir dels 30. Les dades ens diuen que en aquest 2019 hem tingut una anomalia tèrmica de 0.23º positius.

dif_termo_06-19

A l’anterior gràfica podem veure en vermell els mesos on la temperatura mitjana ha superat la mitjana climàtica i en blau, els que s’han quedat per sota. Resumint, si mirem les màximes, ens ha quedat amb una mitjana anual de 0,56º per sobre i les mínimes, en canvi, estaríem 0,29º per sota. Podem dir que hem tingut un any una mica més “calent” que la mitjana dels últims 13 anys) Podeu veure un resum molt més extens si obriu aquest  pdf (que podeu trobar a l’historial de la web).

Autor: meteocalonge

- Webmaster de www.calonge-meteoweb.com / www.meteocalonge.cat - Observador o113 de la XOM (Xarxa d'Observadors Meteorològics) del SMC (Servei Meteorològic de Catalunya)

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: