Primer de tot, disculpar-me ja que aquest article hauria d’haver estat penjat a principis de febrer, però fins ara no ho he pogut fer… Anem a veure què va passar:
Hem viscut un mes de gener que ha estat el segon més fred des de 2006. Si mirem la mitjana de temperatura màxima veurem que ha estat de 12,8º, que vol dir que ha estat 1,9º més baixa que la mitjana de les màximes dels últims 11 anys (14,7º) i només superat pel que vam viure el 2010 (12,1º). Si ens fixem en la temperatura mitjana, només en 8 dies de tot el mes vàrem tenir la temperatura per sobre de la mitjana diària d’aquesta última dècada de dades. Això vol dir que en un 75% dels dies la temperatura va quedar per sota de la mitjana climàtica (això ho podrem veure gràficament al final d’aquest escrit)
Si fem una mica de repàs de dades, veurem que la nit després de Reis ens va portar la primera glaçada de l’any «gràcies» a una entrada d’aire àrtic. A l’observatori, el termòmetre va baixar fins a -1º, però no va ser la mínima del mes ja que aquesta es va produir el dia 18, on el mercuri va arribar a -1,2º. Aquella nit, el termòmetre baixava amb ganes però es va girar una mica de vent, es va tapar, i automàticament la temperatura va deixar de baixar… al contrari, va augmentar. L’explicació d’aquest fet la trobem en la inversió tèrmica o l’absència d’ella. En Gerard Taulé, bon company meteoròleg/climatòleg de Salt en va fer un escrit al diari Levante titulat «Los cielos tapados y las heladas» on explica que quan el cel es tapa, part de la radiació infraroja emesa per la superfície terrestre, és reflexada pels núvols cap a terra i d’aquí que la temperatura no baixi tant o fins i tot pugi. Des d’aquí donar les gràcies i l’enhorabona pels articles que va publicant en Gerard en diversos mitjans de comunicació.
Curiosament, la setmana anterior, concretament el dia 12 i amb vent de SW, s’havia produït la màxima mensual amb 17,7º. Llavors vam tenir un canvi de vents, va entrar tramuntana i amb ella els termòmetres van patir una important davallada del mercuri. Resultat: ens vam trobar que el dia 17 (a la setmana següent), que coincidia amb la setmana dels barbuts, el mercuri no va voler passar dels 6,1º de màxima.
El perquè es coneix com a setmana dels barbuts ho podem trobar en una breu explicació que podeu llegir a la Wikipèdia (https://ca.wikipedia.org/wiki/Setmana_dels_barbuts)
En la tradició catalana, la setmana dels barbuts és la que inclou els dies 15, 16 i 17 de gener, corresponents, respectivament, als sants: Pau Ermità, Maur abat i Antoni abat. La seva denominació prové del fet que aquests tres sants són representats a la iconografia lluint llargues barbes. També en la setmana dels barbuts s’hi inclou sant Fructuós, que té la seva diada el dia 21, i sant Vicenç màrtir, el dia 22. Tradicionalment, la setmana dels barbuts era considerada la més freda de l’any.
El motiu del perquè la temperatura va quedar tant baixa és perquè aquell dia 17, un anticicló situat entre les illes britàniques i zona de la Mar del Nord i una baixa al sud d’Itàlia, va provocar una entrada de vent de gregal (NE) fred i força sec que va fer baixar la temperatura. En principi va ser una entrada freda i seca i provocant que s’assolís una temperatura en determinades zones que no es produïa des de 2001. Per exemple, a l’estació de l’aeròdrom de Das, a La Cerdanya, es va arribar als -21,6º (la més baixa dels últims 15 anys). Aquí us deixo la situació que mostrava el model europeu extreta del web meteociel.fr.
Tot i que en aquest cas la temperatura va ser contundent, no es pot considerar una entrada freda excepcional com per exemple el febrer de 2012 que fou més forta i duradora… Tot i això (no considerar-se gaire potent i fins i tot força seca), aquells dies es van arribar a acumular més de 20 cm a cotes per sobre els 1000 metres i fins a un màxim mesurat superior a un metre a zones de la Val d’Aran.
Uns dies després, amb la baixa situada cap al sud i aportant vents marítims humits, concretament entre els dies 20 i 23, vam patir un temporal, de pluja i mar. Pel que fa a pluja, en aquells quatre dies es van recollir 138.5 mm provocant que la riera baixés com feia temps que no ho feia. A la foto, l’aiguabarreig de les rieres de Molins i Rifred.
I també temporal de mar… El passeig de St. Antoni de Calonge va tornar a quedar ple de pedres i sorra i les onades passaven tranquil·lament per sobre dels espigons. La boia que hi ha a la zona de Begur va donar onades de 4 a 6 metres, i a algunes zones del litoral, com és en el cas de Badalona, es va superar els 7 metres d’alçada i van fer malbé les tanques del Pont del Petroli.
Fins a final de mes encara va ploure una mica més (9,5mm) i la màxima va tornar a quedar curta el dia 25 amb 7,4º. Com que estava força tapat, les mínimes no van baixar gaire. Per tant, podem dir que hem viscut un mes fresc i d’hivern…
En resum: Pel que fa a la pluja: Molt per sobre de mitjana. Es van recollir 152,3 mm en tot el mes. Comparats amb la mitjana dels últims 35 anys (55,8 mm) suposa el 272,9% de la pluja que climatològicament es recull a Calonge en el mes de gener, mes que, estadísticament, acostuma a ser no gaire plujós. I pel que fa a temperatura mitjana hem tingut 8,2º, que està 1,2º per sota de la mitjana dels geners dels últims 11 anys. Com sempre, us mostro un climograma amb la comparació de les temperatures mitjanes d’aquests últims 11 anys (color blau clar), amb les mitjanes d’aquest any (color vermell) i la precipitació recollida (blau fosc).
Però abans d’acabar, voldria recordar que aquest any 2017 es compleixen 70 anys de la gran nevada que va afectar les nostres terres els dies 24 i 25 de gener de 1947. En podeu veure unes grans explicacions al bloc del Servei Meteorològic de Catalunya i també al blog del company palamosí Jordi Fernández.Una nevada que va deixar gruixos de 80 cm al nostre poble. No he trobat cap fotografia de Calonge, però perquè us feu una idea, en posaré una d’uns obrers netejant les vies del Tren Petit al voltant de Palamós (podria ser que fos a Vall-llobrega). Les congestes de neu a causa del vent van ser, com es pot apreciar, més que importants!!