Octubre 2021

I arribem en el desè mes de l’any, el més plujós estadísticament. Però com veurem a continuació, no va estar pas així.

Mentre el dia 2 teníem una temperatura màxima de 25,6º, un parell de jornades després (dia 4), amb l’entrada d’un front fred que ens va passar pel damunt, va provocar una davallada tèrmica important i aquell dia la màxima es va quedar en els 18,7º. Des del passat 2 de maig, la temperatura màxima no s’havia quedat per sota dels 20º. Aquells dies 3 i 4 es van recollir 19,3mm i ja no va tornar a ploure més fins a final de mes.

Aquell dia 4, no només va ploure i baixar la temperatura, sinó que també es va produir el cop de vent més fort de l’any, amb 74,5km/h de component NW

Aquella baixada de temperatura va ser acusada però transitòria ja que el dia 5 va tornar a pujar la temperatura tornant a posar el mercuri de les màximes al voltant dels 25º. El dia 7 es va arribar als 26.0º de màxima (que fou la mensual)

En canvi la temperatura mínima, degut a estar influenciats per un centre d’altes pressions (el que s’anomena un anticicló) van ser prou baixes i el dia 12 es va baixar fins els 9,0º i el dia següent, 8,7º fent la mínima del mes. No s’enregistrava una mínima inferior als 10º des del passat 12 de maig. Curiosament, just 5 mesos després.

12/10/2021 – Cel rogent, pluja o vent! Foto des de L’Escala cedida per Sergi Corral

El cel rogent que s’havia vist a les nostres contrades el dia de la «pilarica» al vespre ens «deia» que tindríem pluja o vent. Doncs va «guanyar la partida» el vent i aquells dies va anar bufant tramuntaneta que passava dels 40km/h

Com dèiem, tota la resta de mes va ser sec i no va tornar a ploure fins la jornada de St. Narcís (dia 29) i la temperatura s’anava situant, poc per sobre o poc per sota de la mitjana climàtica (com podrem veure a la gràfica del final)

I arribem a final de mes, el dia 29, justament per les fires de Girona, va ploure i vam tenir tempesta, recollint en aquell final de setmana fins a 28,5 mm, que servien per anar «maquillant» aquest any, que semblava que volia arribar a ser el més sec dels últims 40 anys. Pensem que a final de mes es portaven 358,9mm gairebé 200 litres menys del que cauen de mitjana els primers 10 mesos de l’any a Calonge.

Aquest any, no podem dir que la castanyada va ser d’abrigar-se però tampoc vam tenir una castanyada de màniga curta com havia passat en alguns anys anteriors.

I fins aquí aquest resum de octubre. Si comparem els registres de pluja dels últims 38 anys (mitjana de 106,5 mm) els 47,8 mm caiguts, suposen el 44,9% de la pluja que climatològicament es recull a Calonge en el desè mes de l’any.

I com sempre, us mostro un climograma amb la comparació de les temperatures mitjanes dels últims 15 anys (color blau clar), amb les mitjanes d’aquest any (color vermell) i la precipitació recollida (blau fosc).

Autor: meteocalonge

- Webmaster de www.calonge-meteoweb.com / www.meteocalonge.cat - Observador o113 de la XOM (Xarxa d'Observadors Meteorològics) del SMC (Servei Meteorològic de Catalunya)

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: