Any 2020

Aquest passat 2020 hem tingut una pluviometria per sobre de la mitjana (que trobem als 668,3mm en la sèrie 1982-2019) i s’han recollit 784,9mm amb 7 mesos amb la precipitació per sota del normal pero amb 2 mesos molt per sobre: El gener, amb el temporal Glòria (podeu veure l’entrada corresponent aquí) amb 161.4mm recollits en 4 dies amb un fort temporal (va acabar el mes amb 170mm) i l’abril, amb 169mm en 5 dies i un total de 233,2mm (que podeu recordar-ho aquí).

El primer post d’aquest any, parlava del calendari de la ceba que van fer a Santa Pau, a La Garrotxa:

2020 començarà amb un gener plujós i probablement amb neu. Febrer i març les pluges es reduiran però sense descartar la possibilitat de neu. Abril serà un mes plujós, per donar pas als tres següents mesos amb menys precipitacions. Agost tornarà a ser plujós, cosa que no ho seran tant els mesos de tardor. I pel desembre, un final d’any amb més pluja i possibilitat de neu.

Doncs si ho mirem una mica per sobre… la va encertar força les cebes d’en Josep de Can Pauet!!

Anem a veure una gràfica que explica una mica el que dic:

A la gràfica anterior podem veure que el mes més plujós va ser l’abril, que es va convertir en el més d’abril més plujós de la sèrie des de 1982, seguit del gener (que va ser el 2n mes més plujós, darrera del gener de 2006). Mirem ara una gràfica termo-pluviomètrica d’aquest 2020:

També us vull mostrar una altra gràfica amb l’evolució de les precipitacions on veiem les pujades dels mesos de gener i abril:

I una altra gràfica amb la comparativa de les pluges des de 1982:

I si parlem de temperatures, llavors les dades, tot i ser contundents, no són “prou vàlides” climatològicament parlant, ja que “només” reflecteixen les dades de 14 anys. Una sèrie climàtica seria a partir dels 30. Les dades ens diuen que en aquest 2020 hem tingut una anomalia tèrmica de 0.42º positius.

A l’anterior gràfica podem veure en vermell els mesos on la temperatura mitjana ha superat la mitjana climàtica i en blau, els que s’han quedat per sota. Resumint, si mirem les màximes, ens ha quedat amb una mitjana anual de 0,42º per sobre i les mínimes també estaríem amb 0,40º per sobre. Podem dir que hem tingut un any, com l’anterior, una mica més “calent” que la mitjana dels últims anys) Podeu veure un resum molt més extens si obriu aquest  pdf (que podeu trobar a l’historial de la web).

Autor: meteocalonge

- Webmaster de www.calonge-meteoweb.com / www.meteocalonge.cat - Observador o113 de la XOM (Xarxa d'Observadors Meteorològics) del SMC (Servei Meteorològic de Catalunya)

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: