Març 2017

… molt suau… almenys a Calonge!! hauria de continuar la frase del títol.

Hem viscut un mes on les mitjanes de la temperatura màxima han estat suaus amb 3,1º per sobre dels últims 10 anys (16,7º vs 19,8º) i mínimes 0,6º per sobre d’aquesta última dècada (6,3º vs 6,9º).  Amb aquestes dades, és fàcil adivinar que hem superat els 20º en 13 dies superant l’anterior rècord que era de 10 dies el març de 2012.

Només de començar el mes, hi va haver un fet però que, tot i només afectar a una franja d’uns 20 quilòmetres de costa que va des de St. Feliu de Guíxols a Llafranc – que en tingui constància i que no va entrar gaire a l’interior, va provocar una important destrossa, sobretot d’arbres. La nit del divendres 3 al dissabte 4 de març,  a part de tenir pluges que van deixar 9,2 mm, van venir acompanyades de vent, i en determinades zones, vent molt fort que va provocar destrosses i afectacions a diversos carrers, carreteres i, fins i tot, a locals i habitatges. No hi ha constància que afectés a cap persona. Des de @bomberscat, van emetre una piulada on informaven de 60 avisos a la Regió d’Emergència de Girona:

avisosbombers04032017

Podeu veure el «tweet» en el següent enllaç

https://twitter.com/bomberscat/status/837993782532530176

Aquella matinada, a l’estació que gestiono «només» vaig enregistrar 69,3 km/h però a la web del Port Marina de Palamós (http://www.marinapalamos.com) es va enregistrar 62,6 nusos que equivaldrien a uns 116 km/h. Llavors, el penell i anemòmetre d’aquesta estació va deixar de funcionar durant unes hores. Tot i la diferència en la velocitat del vent, en aquesta gràfica es poden veure els cops força similars i que coincideixen a les mateixes hores:

vent04032017

Les dades estan en knots (nusos). Per calcular, o passar-ho, en quilòmetres per hora, cal saber que

1 nus = 1,852 quilòmetres/hora = 0,515 metres/segon

El «rècord» del cop de vent més elevat que he trobat pertany a l’estació situada a l’Hotel Llafranc i que va donar un valor de 123,9 qm/h!!  Us mostro un mapa de la zona afectada amb fotografies d’afectacions (s’hi pot accedir i s’hi poden veure fotografies de les zones afectades). Els punters blaus són les fotos (amb el nom de l’autor) i l’icona rodona, els cops de vent màxim de les estacions que he pogut recopilar de la zona.

mapa_ventada_04032017

El motiu d’aquesta ventada, podria ser degut a la forta davallada de la pressió atmosfèrica que vam «patir».  En 24 hores, la pressió va baixar 25 hPa i en va pujar 13 hPa, diferència molt important que no sol passar en tant poc espai de temps. Si mirem per hores, veurem que des de les 10 del matí (en horari civil) del dia 3 (1012 hPa) fins a les 0:00 del dia 4 (998 hPa), havia baixat 14 hPa, però d’aquella hora fins a les ±4:30-5:00 (que és quan el programari de l’estació va enregistrar la mínima amb 987 hPa) va continuar baixant 11 hPa més… Fou en aquella estona en que va bufar més fort aquest vent de component Sud (entre SW-SE) i on, probablement, es va produir tota aquesta destrossa d’arbres… Després en el marge de 4-5 hores, es va recuperar 13 hPa fins arribar als 1000 hPa. En la següent imatge, que és un GIF animat, hi podem veure la gràfica de la pressió atmosfèrica que va enregistrar l’estació meteorològica de Calonge i, hora per hora, l’evolució dels mapes isobàrics:

VariacioPressio04032017-2

Animació creada a través de mapes extrets de meteocentre.com i gràcies a en Jordi Carbó, meteoròleg, per haver-me passat l’enllaç d’aquests mapes

S’hi pot observar que a partir de les 18h es va tancar una baixa que s’anava acostant i aprofundint i que ja que en aquell moment s’hi enregistrava una pressió de 1006 hPa i que va acabar baixant fins els 987 hPa unes 9-10 hores més tard.

Hem de definir vent com «aire en moviment» i aquest és degut a la diferència de pressió que existeix en punts de l’atmosfera, ja que es desplaça des de les zones d’alta pressió (Anticiclons) a zones de baixes pressions (ciclons, borrasques) per contrarestar la diferència existent entre aquestes zones.

Podem pensar en un globus… quan l’inflem, dins del globus hi ha una pressió (alta), a fora n’hi ha una altra (baixa). Quan deixem sortir l’aire, aquest surt amb «potència» provocant vent.

Per tant, molt probablement aquest canvi tant sobtat de la pressió que vam patir, va provocar que hi hagués aquest vent i amb ell les afectacions que es van produir.

Passada la «tempesta» va arribar la calma, i gran part del mes vam tenir la temperatura per sobre la mitjana. I encara «sort» que la temperatura nocturna va ser inferior als 10º tots els dies del mes excepte el dia 22 amb 10,5º, perquè sinó la mitjana hagués estat més elevada. Es podria destacar la pluja que vam tenir els dies 24 i 25, amb 16.2 mm recollits amb vent de llevant amb cops superiors als 50 qm/h i que va provocar la màxima més baixa del mes amb 14,7º.

El dia 19, dia de St. Josep, el termòmetre es va enfilar fins els 24º, la tercera temperatura més alta en un mes de març dels últims 10 anys (pel darrera dels 26,4º de 2014 i 25,3º de 2012).

I poca cosa més en aquest mes que hem deixat enrere. Podríem comentar aquest any la primavera astronòmica s’hi va entrar el dia 20 a les 10:28 UTC i que tindrà una duració de 92 dies.

No recordo si ho havia comentat abans, però també faig seguiment de la fenologia d’algunes plantes i animals que es poden observar en el poble. La naturalesa és sàvia, i amb l’arribada de determinades espècies (ocells – com per exemple les orenetes-, papallones, sortida de la fulla o floració d’arbres) ens poden ajudar a veure l’evolució del clima. Aquest seguiment s’envia mensualment al FENOCAT (xarxa del Servei Meteorològic de Catalunya per estudiar els impactes del canvi climàtic sobre la flora i fauna del nostre país) i aquests ho envien al Projecte PEP725 (Pan European Phenology Project PEP725). Doncs bé, aquest any la pomera va començar a treure fulles i flors una setmana abans que els anys passats. I les orenetes van arribar 5 dies abans.

I fins aquí aquest resum. Pel que fa a la pluja: Força per sota la mitjana. Es van recollir 27,2 mm en tot el mes. Comparats  amb la mitjana dels últims 35 anys (59,2 mm) suposa el 45,9% de la pluja que climatològicament es recull a Calonge en el mes de març. I pel que fa a temperatura mitjana, com ja havíem dit més amunt, 13,4º, que es va quedar en 2,9º per sobre de la mitjana dels mesos de març dels últims 10 anys. Com sempre, us mostro un climograma amb la comparació de les temperatures mitjanes dels últims 10 anys (color blau clar), amb les mitjanes d’aquest any (color vermell) i la precipitació recollida (blau fosc). Podem comprovar com la línia vermella està per sobre de la blava la gran majoria de jornades del mes.

març_2017

Autor: meteocalonge

- Webmaster de www.calonge-meteoweb.com / www.meteocalonge.cat - Observador o113 de la XOM (Xarxa d'Observadors Meteorològics) del SMC (Servei Meteorològic de Catalunya)

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: