Octubre 2022

Per fer un resum d’aquest passat octubre direm que ha estat el més càlid que s’ha mesurat a l’observatori de Calonge i, gairebé, d’arreu de Cataluya. Fins ara, els més càlids havien estat el 2006 (el primer de la sèrie a Calonge), seguit del 2014 i del 2013. I no només càlid, sinó que també ha estat un mes sec, en el que només es van registrar pluges el 7, 8 i 9 amb 38,6 mm recollits a estones amb tempesta.

Però anem a veure-ho amb una mica més de detall:

Com dèiem unes línies més amunt, ha estat el més càlid des de 2006. Aquest any s’ha mesurat una temperatura mitjana de 19,8º… 1,9º per sobre de la mitjana que havíem tingut aquests últims 17 octubres. El mes d’octubre que tenia el rècord fins ara havia estat el 2006 (amb una derivació de 1,8º per sobre de la mitjana). Mirem-ho gràficament:

Aquell octubre de 2006 es va arribar a superar el llindar dels 30º en una jornada, concretament el tercer dia del mes. En canvi no es va enregistrat cap nit tropical. Aquest any tot i que no hem sobrepassat el llindar dels 30º (la màxima es va produir el dia 24 amb 27,5º mesurats) sí que hem tingut una nit tropical (que es va produir el dia 20 amb 20,8º) i fins en 16 ocasions s’ha superat els 25º.

El motiu d’aquest escalfament el trobem en un bloqueig anticiclònic a Europa, que va fer que les depressions no puguessin avançar quedant-se a l’oest peninsular. Amb els vents en sentit contrari de les agulles del rellotge, van fer que els aires calents del sud ens enviessin una màssa càlida d’origen tropical que va afectar gran part del mes la zona de la Península Ibèrica.

Això va comportar un augment de la temperatura terrestre i també la marítima… Ja el mes d’agost penjava una gràfica del company Josep Pascual, una persona que porta observant i estudiant la temperatura de l’aigua de la mar a Les Illes Medes davant de L’Estartit des de fa 50 anys, on es podia comprovar l’anomalia positiva que havíem tingut. Doncs bé, aquest octubre va continuar la mateixa tònica: amb dades des de l’any 1974, la temperatura de l’aigua del mar d’aquest passat octubre ha estat, amb 21,3 °C, la més alta de tota la sèrie superant per una dècima la de l’any 2014 (21,2 °C), però amb més de 2º per sobre de la mitjana climàtica.

Aquesta massa d’aire càlid d’origen tropical la vàrem tenir gairebé tot el mes fent que la segona quinzena tinguérem dies amb força xafogor, amb boirines, dies a estones força tapats però temperatura elevada, enfilant-se fins els 25-27º però amb unes humitats per sobre del 70-75%

Sortint del que és estrictament meteorològic, el 25 d’octubre, es va poder veure un eclipsi parcial de sol, però amb, només, una magnitud de 0,12. La següent fotografia es pot veure com es podia observar amb uns filtres o ulleres especials, com ens va afectar la màxima ocultació.

Vista de l’eclipsi a través d’un telescopi SkyWatcher ED80 amb filtre Skywatcher i càmera Canon EOS 60D (100 ISO, 1/1000).
Fotografia cedida per Francesc Pruneda.

A destacar que els últims dies de mes, amb aquella humitat que feia, es van enregistrar fins a 4 dies amb aigua dins del pluviòmetre degudes a les rosades nocturnes, afegint fins a 4 dècimes a la quantitat de precipitació que s’havia recollit fins el moment.

I fins aquí aquest resum del desè mes de l’any. Comparats amb la mitjana dels últims 40 anys (105,0mm) els 39,2mm caiguts, suposen el 37,3% de la pluja que climatològicament es recull a Calonge en el mes d’octubre. I com sempre, us mostro un climograma amb la comparació de les temperatures mitjanes dels últims 16 anys (color blau clar), amb les mitjanes d’aquest any (color vermell) i la precipitació recollida (blau fosc).

Anuncio publicitario

Autor: meteocalonge

- Webmaster de www.calonge-meteoweb.com / www.meteocalonge.cat - Observador o113 de la XOM (Xarxa d'Observadors Meteorològics) del SMC (Servei Meteorològic de Catalunya)

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: