Maig 2021

Aquest cinquè mes de l’any va començar amb un dissabte amb ganes, un dia plujós en el que es van arribar a enregistrar fins a 24,6mm, el valor més alt del mes i la segona quantitat, en una jornada, més elevada de l’any (únicament superada pels 45,5mm del dia 9 de gener) i amb una màxima que no va arribar als 15º

El dia següent, tot i escapar-se una mica de plugim, va fer un dia ben diferent i amb un augment de la temperatura.

La setmana del 3 al 9, va ser monòtona, amb la temperatura cap amunt i fent dies assoleiats, exceptuant el divendres 7, jornada que es va anar tapant i va acabar caient 4 micro-gotetes (a la zona de l’observatori) . En canvi, tinc constància que a St. Joan de Palamós es van recollir entre 2-3 litres/m2 al passeig no va fer pràcticament res i a Palafrugell va quedar tot moll.

El segon cap de setmana del mes, dies 8 i 9, el termòmetre es va enfilar una mica més (fent la màxima anual – fins aquell moment – de 25,2º), esperant la davallada del diumenge. La davallada però, es va fer de pregar, ja que es va produir durant unes hores del dimarts 11. Aquell dia, després d’haver tingut tempesta, es van acabar recollint 12,7mm i la temperatura, que havia arribat als 21,5º va baixar 10º en qüestió de 2 hores.

Celatge del dia 11 mirant a NW minuts abans de que comencés a ploure

El següent dia, va fer un dia amb un matí força seré però a la tarda es va anar tapant i va acabar plovent una mica. Però no a ser res, només 0,2mm.

Dijous 13, St. Pere Regalat, van caure 4 microgotetes al matí… Diu la dita que quan plou per St. Pere Regalat, plou 40 dies de comptat… Aquest cop, la dita va quedar en «paper mullat» perquè se’ns va presentar la resta de maig amb només alguns dies de precipitació. I a més, amb quantitats ben minses. Per tant, res de 40 dies seguits amb pluges.

El dia següent, al matí, va caure mig litret més. Quantitat petitona, però que va fent que la terra estigui una mica més humida

Aquell tercer cap de setmana ens va portar temps suau, amb un dissabte on es van enregistrar 25,1º i un diumenge amb un cel tapadot.

I ja per anar acabant, podríem destacar que el dia 21 vam tenir una bona ventada de component sud-SW , entre migjorn i garbí, que va fer que l’anemòmetre arribés als 54,4km/h i que el dia 29 es van assolir els 30º (clavats) per primer cop en aquest any, tal i com podem veure a la següent fotografia del termòmetre de màxima de l’observatori.

I aquell mateix dia va ploure una miqueta i aquella energia provocada per la calor va provocar que el dia següent, es van recollir 8,2 mm més, amb tempesta, però que només va servir per acabar de «maquillar» un mes eixut.

Us vull fer saber que ara, a partir d’aquest mes de maig, gràcies a l’adquisició d’una nova estació meteorològica, puc començar a donar noves dades meteorològiques. En breu les podrem veure per internet (de moment, les dades de la web, continuen essent de l’estació «vella»). Per exemple, podrem donar, entre altres variables, dades de:

  • Índex UltraViolada (UVI): que és un indicador de la intensitat de la radiació UV (ultraviolada) provinent del sol a la superfície terrestre. També assenyala la capacitat de produir lesions a la pell. Hi ha un codi de colors per veure-ho:
ColorRiscÍndex UV
 VerdBaix< 2
 GrocModerat3-5
 TaronjaAlt6-7
 VermellMolt Alt8-10
 VioletaExtremadament alt> 11
Màxim diari d’Índex UltraViolat del mes de Maig de 2021 a Calonge
  • Radiació solar: és el conjunt de radiacions electromagnètiques emeses pel sol i que arriben a la superfície de la terra. Aquestes radiacions van des de l’infraroig fins a l’ultraviolat. La unitat pràctica que descriu la radiació solar és la irradiància, que és una unitat de potència per metre quadrat [W/m²].
Radiació Solar del dia 11 de maig. El sol va sortir a les 4:33 (Hora Solar) a migdia va ploure (per això la baixada) es va tornar a deixar veure (la remuntada de les 15h) i es va pondre a les 18:59 (Hora Solar)
  • Llamps: Podem observar la distància i la quantitat de llamps que hi ha hagut
LLamps (distància i quantitat) que va enregistrar l’estació el dia 11 de maig de 2021

I fins aquí aquest resum del cinquè mes de l’any. Comparats amb la mitjana dels últims 39 anys (53,3mm) els 49,4 mm caiguts, suposen el 92,7% de la pluja que climatològicament es recull a Calonge en el mes de maig. I com sempre, us mostro un climograma amb la comparació de les temperatures mitjanes dels últims 15 anys (color blau clar), amb les mitjanes d’aquest any (color vermell) i la precipitació recollida (blau fosc)

Autor: meteocalonge

- Webmaster de www.calonge-meteoweb.com / www.meteocalonge.cat - Observador o113 de la XOM (Xarxa d'Observadors Meteorològics) del SMC (Servei Meteorològic de Catalunya)

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: