Juliol 2020

El setè mes de l’any, si hem de fer-ne un resum, direm que va ser una miqueta més calorós del normal (24,2º de mitjana vs 24,6º d’aquest juliol) i pluviomètricament parlant, la mitjana va sortir pràcticament igual. Però és enganyós… Va ser un mes on va ploure en algun moment o altre en 7 ocasions de la primera quinzena, destacant els 13,4mm del dia 3 dels 17,7mm recollits en total i amb quantitat minses la resta de dies o zero dies la segona quinzena. I hi va haver 2 parts, tal i com havia passat el juny, amb l’estiu meteorològic i l’astronòmic. Aquí, va ser el temps de l’1 al 15 i el temps durant la canícula estiuenca (que va, aproximadament, del 15 de juliol al 15 d’agost). Anem a veure-ho.

Tot i que la notícia no va ser meteorològica, el primer dia molta gent es va preguntar què passava a Palamós ja que des de diversos punts de la geografia baixempordanenca es veia fum negre cap aquella zona. La raó d’aquest fum va ser l’incendi d’uns iots que hi havia amarrats al Port Marina.

Incendi d’uns iots al Port Marina de Palamós. Fotografia de Pere Collell

Endinsant-nos en els fets meteorològics, el segon i tercer dia va ploure, de nit i matinada respectivament, amb tempesta i recollint 14,2mm entre el vespre del dia 2 (1,8mm) i la matinada i matí del 3 (13,4mm). La resta de dies, 2 ips i 2,5mm més entre el 10 i el 15. I res més… ni una gota més el que quedava de mes. I això que ens van visitar força nuvolades i a més, amenaçadores. Però tot es quedava més a l’interior, cap a La Selva, Gironès… allà van tenir uns bons patacs d’aigua. No de grans quantitats, però sí d’intensitat elevada tot i que de curta duració.

Els primers 19 dies es va superar la barrera dels 30º en 7 ocasions i vam tenir 4 nits tropicals, en canvi, els últims 11 dies, a tots, es van superar els 30º i amb 3 nits tropicals. La màxima de 33,6º es va produir el dia 29. Els mapes de finals de mes ens donaven una situació de calor i que s’anava allargant…

Un fet que cada any intento fixar-m’hi i que aquest he trobat que era força exagerat, era la vida, el moviment de les formigues en els caus. Sí, és època de recollida d’aliment, d'»arreglar» i abastir els nius, però aquest any les he estat veient amb molta movilitat… no sé si ens volen dir alguna cosa, però l’activitat nocturna ha estat força destacable.

A part de la méteo, que ja dic que la segona quinzena va ser prou «avorridota», de calor i poca cosa més, un dels principals alicients d’aquest juliol, va ser la visita que va fer el cometa C/2020 F3, el «Neowise», que durant uns dies es va poder veure cap al nord. Al vespre es veia a NW i a la matinada, abans de la sortida del sol, a NE. Vaig provar de fer-li alguna foto, no són gaire cosa, però almenys es veu l’estela que deixava el cometa.

Neowise des de casa. Mirant a NW.

El dia 22, tot i que a Calonge «poble» no ens va afectar directament, sí que al terme municipal o als municipis del voltant, hi va haver gent que es va preguntar com és que hi havia boira espessa. Boira que va aportar més xafogor…

Fotografia de La Planassa de Palamós amb la boira tapant el passeig marítim. Pere Cullell

I la resposta la trobem en l’explicació del que són les boires d’advecció:

Tenen lloc quan es refreden les capes superficials de l’aire que es desplacen horitzontalment. L’origen pot ser doble: pel desplaçament d’aire càlid i humit per sobre d’una superfície freda o per l’arribada d’una massa d’aire freda a sobre d’una superfície càlida. El primer cas és molt freqüent sobre el mar quan l’aire càlid transita sobre d’una àrea d’aigües fredes i es crea llavors una boira molt densa i estratificada a baixa altura, la seva intensitat depèn del contrast tèrmic entre l’aire càlid i l’aigua freda. […] El segon tipus de boires d’advecció són les anomenades boires d’evaporació, són de poc gruix i aspecte fumejant i vaporós, es tracta d’un fenomen habitual en llacs d’aigües càlides en passar aire fred per sobre seu, o sobre els corrents oceànics càlids, o en qualsevulla zona costanera en temps de fort contrast entre el terra molt fred i el mar molt més càlid.

https://ca.wikipedia.org/wiki/Boira#cite_ref-gencabao_2-0

Un altre fet va ser la poca variació de la pressió que vam tenir durant tot el mes. La màxima, de 1021 hPa es va poder veure en el baròmetre el dia 4 però és que la mínima el 1r dia, amb 1009hPa. Llavors va ser una línia planera, amb petites oscil·lacions fins a final de mes.

Es va acabar el mes amb una mitjana de 24,6º, amb 19 dies per sobre dels 30º i amb 7 tropicals.

I fins aquí aquest resum de juliol. Si comparem els registres de pluja dels últims 38 anys (19,2mm) els 17,7 mm caiguts, suposen el 92,2% de la pluja que climatològicament es recull a Calonge en el setè mes de l’any. I com sempre, us mostro un climograma amb la comparació de les temperatures mitjanes dels últims 15 anys (color blau clar), amb les mitjanes d’aquest any (color vermell) i la precipitació recollida (blau fosc).

Autor: meteocalonge

- Webmaster de www.calonge-meteoweb.com / www.meteocalonge.cat - Observador o113 de la XOM (Xarxa d'Observadors Meteorològics) del SMC (Servei Meteorològic de Catalunya)

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: