Juny 2019

Quan en un futur parlem del mes de juny de 2019, haurem de recordar-lo com a mes d’altibaixos… Un mes en el que es va enregistrar la màxima i la mínima en un juny dels últims 13 anys.  Un mes on, mentre el dia 11 la gent anava «abrigada» pel carrer en un dia fresc i gris,  dues setmanes després, el dia 28, es va arribar als gairebé 38º en dos dies consecutius, fent rècords de calor en aquelles últimes jornades de mes. Anem a fer memòria:Els primers 10 dies, van ser «normals», amb la temperatura habitual per l’època, sense estridències, amb màximes entre els 25 i 30º i les mínimes entre els 10 i 15º.  El dia 11 es va girar la truita. Uns dies abans, pel temps de TV3, amb un dels seus meteoròlegs, en Dani Ramírez, anaven avisant que venia fred. En la següent captura del programa ens parlava que la temperatura podria baixar fins els 3-4º a 850 hPa (uns 1500 metres d’alçada).

pronòstic11062019

Es pot pensar que tampoc és tant, però és que en aquells dies anteriors, la temperatura a aquella alçada estava al voltant dels 14 a 18º… Per tant, ens esperava una forta davallada de la temperatura.

I va arribar aquell dimarts, un dia gris, amb pluja tot el dia amb 18,6 mm recollits i el termòmetre que no va passar dels 18.4º, temperatura que es va produir de matinada del dia 10 al 11, perquè durant el dia, no es va arribar als 16º. La màniga llarga que molta gent ja havia desat, es va haver de recuperar aquell dia. A l’endemà ens vam despertar amb una mínima de 8,4º. Hem de pensar que des de 2006, cap any s’havia tingut una mínima en el mes de juny inferior als 10º, per tant, en 24 hores, ja teníem dos registres per a desar: la mínima i la màxima més baixes d’un mes de juny.

L’endemà, la temperatura ja es va recuperar, es van tornar a superar els 20º. El dia 13, mirant el cel, es veien uns núvols dels que penjaven «com uns fils». Eren Altocumuls virgae.  Aquestes virgues, són filaments fets de cristalls de gel més pesants i que cauen del núvol. És precipitació però que no toca terra.

13juny_AcVirgae

I el dia següent, el 14, com a anècdota,  va ploure fang. Res, el pluviòmetre no se’n va ni adonar. Però els cotxes sí!! Fixem-nos, segons el model grec SKIRON com la pols sahariana ocupava tota la Mediterrània amb els valors més alts «a tocar de casa» i fins i tot s’escampava cap a ponent arribant al golf de Mèxic.

polssahariana12062019

A partir d’aquell moment, «l’aixeta» es va tornar a tancar i no es va tornar a escapar ni una sola gota amb el que quedava de mes. I poc a poc, dia a dia la temperatura es va anar enfilant i el dia de la revetlla de St. Joan es va assolir el primer 30º de la temporada. Era l’aperitiu, la benvinguda a l’estiu. A partir d’aquell moment, ens endinsàvem en una onada de calor. El dia 26 es va arribar a 36,2º que ja era la més alta en un mes de juny en els últims 13 anys. Però no es va quedar aquí, el dia 28 i el següent, dia de St. Pere, el termòmetre es va enfilar fins els 37.6º només per sota dels 37.7º dels dies 5 d’agost de 2018 i el 5 de juliol de 2015 i a 1,1º del rècord absolut de 38.7º del 23 de juliol de 2009. Curiós que a més, en dos dies consecutius, s’aconseguís arribar a la mateixa xifra!!

Termometre28062019

Amb aquella calor, es van viure dies molt complicats, amb més de 150 incendis a Catalunya, destacant el de la Ribera d’Ebre amb més de 5000 Ha cremades (recordem que una hectàrea correspon a 100×100 metres, o sigui, 10000m².  Podem pensar que un camp de futbol són unes 0,75 Ha… Per tant, es podria dir que es va cremar la superfície equivalent a uns 7000 camps de futbol). Es va activar el Pla Alfa amb l’accés controlat a les Gavarres, a l’Ardenya i Cadiretes, que són els 3 massissos més propers que van quedar afectats. I veiem el mapa que es va penjar al twitter del Pla Alfa:

pla_alfa_28062019

Per sort no va passar res (almenys important). i ens vam acomiadar el mes amb els 35.1º de l’últim dia i amb un recompte de 2 nits tropicals: recordem que les nits tropicals són aquelles que el termòmetre no baixa dels 20º

I fins aquí aquest resum d’un mes on es va enregistrar la mínima més baixa (8,4º el dia 12), la màxima més baixa (18,4º a la matinada del dia 11) i la màxima més alta (37,6º els dies 28 i 29) pel que fa a un mes de juny. Pel que fa a la pluja  es van recollir 18.8 mm en tot el mes. Tots (o gairebé) recollits el dia 11. Comparats amb la mitjana dels últims 37 anys (41,5 mm) suposa el 43,3% de la pluja que climatològicament es recull a Calonge en el mes de juny. Com últimament passa, per sota del normal. I com sempre, us mostro un climograma amb la comparació de les temperatures mitjanes dels últims 13 anys (color blau clar), amb les mitjanes d’aquest any (color vermell) i la precipitació recollida (blau fosc).

grafica_juny19

Autor: meteocalonge

- Webmaster de www.calonge-meteoweb.com / www.meteocalonge.cat - Observador o113 de la XOM (Xarxa d'Observadors Meteorològics) del SMC (Servei Meteorològic de Catalunya)

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: