Setembre 2019

Aquest cop vaig tard… molt.. però aquí teniu el meu escrit del mes de setembre

Setembre de 2019 el recordarem com a mes plujós.. però podria ser una mica enganyós… Es van recollir precipitacions en 10 dies, 1/3 del mes, però només 4 van ser amb cara i ulls. Els dies 9, 10, 11 i sobretot el 21, amb alguna tempesta forta. Però anem a veure què va passar:

Es va començar el mes amb màximes per sobre dels 30º, força normal, ja que tot i ser setembre estàvem encara a l’estiu (astronòmic) i el dia 1, que a més d’enregistrar la màxima del mes amb 31,3º,  semblava que apuntava maneres ja que vam tenir un vespre de molts trons i llamps. Pluja poca, ja que només es van recollir 1mm en unes quantes hores de tempestes acostant-se. I com a mostra, la fotografia feta des de casa mirant a migjorn al vespre.

Tempesta01092019

Després d’unes jornades tranquiles i «normals» es va arribar als dies 10 i 11 on els mapes del temps ens anunciaven que tindríem pluges i tempestes. El dia 9 a la tarda, el meteograma previst era aquest:

meteograma09112019

Fixeu-vos els dos pics de baix que anunciaven pluja. Doncs el dia 10 es van recollir 16mm i el següent, 10,8mm. Realment, van aproximar-se i encertar-ho força. A més, la temperatura també indicava una baixada i així va ser. Aquell dia 10 el termòmetre de les màximes va quedar aturat als 18.9º la màxima més baixa del mes i també es va deixar sentir la tramuntana que va arribar a bufar fins els 49km/h fent que la sensació de fredor s’incrementés i la gent comencés a agafar les primeres mànigues llargues i treiés «les teranyines» de l’armari d’hivern. Aquell mateix dia també es va enregistrar la mínima del mes, amb 13,3º

La temperatura a mig mes es va tornar a apropar (o superar per poc) els 30º  però arribem al dia 21. Aquell matí, aviat, abans de les 7 del matí em van despertar els trons, i pocs minuts abans de les 8 va començar a ploure amb gust i ganes. Els primers 10 minuts van caure 8,8mm, i anava fent amb ganes. Uns 25 minuts després arribàvem als 23,8mm, amb poc més de mitja hora arribàvem als 40mm i a l’hora i escaig de començar a ploure es va superar la barrera dels 65mm. Va ser una hora de trons, llamps i pluja forta. Mireu la gràfica d’intensitat de pluja, es va arribar a una intensitat de 140mm/hora:

intensitat_pluja_21092019

Llavors, tot i continuar plovent, va afluixar… Cap al migdia quan va deixar de ploure vaig anar a buidar el pluviòmetre manual i em vaig trobar que havien caigut 107,2 mm!! La segona precipitació més elevada des de 2006 (només superada pels 119 del dia 8 de març de 2010… sí.. el de la nevada), i elementalment, inferior als 240 mm recollits el 13 d’octubre de 2005… que aquest seria el «top».

La riera va baixar, no pas molt, però sí suficient per anar de costat a costat.

Després d’això i ja fins a final de mes, calma i tranquilitat, temperatures màximes entre els 25 i 30º, les mínimes entre 15 i 20º. Suavitat i gairebé sense pluges ni gaire vent. En la gràfica final veurem que la temperatura ha estat 2/3 del mes per sobre de la mitjana des de 2006 situant-se 0,7º per sobre.

I fins aquí aquest resum  del setembre. Comparats amb la mitjana dels últims 37 anys (66,0 mm) els 140,5 mm caiguts, suposen el 212,9% de la pluja que climatològicament es recull a Calonge en el mes de setembre I com sempre, us mostro un climograma amb la comparació de les temperatures mitjanes dels últims 13 anys (color blau clar), amb les mitjanes d’aquest any (color vermell) i la precipitació recollida (blau fosc).

setembre2019

Autor: meteocalonge

- Webmaster de www.calonge-meteoweb.com / www.meteocalonge.cat - Observador o113 de la XOM (Xarxa d'Observadors Meteorològics) del SMC (Servei Meteorològic de Catalunya)

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: