Gener 2022

El passat desembre va ser un mes sec, amb només 5,6mm recollits. Vam fer canvi d’any i el gener va continuar amb la mateixa tònica amb 5,7mm recollits.

Anem a veure com ha estat el mes. Podríem dir que ha estat un mes fresc ja que les mitjanes s’han mantingut, gairebé tot el mes, per sota de les mitjanes dels últims 15 anys com podrem veure en la gràfica del final. A més, durant 10 dies, dels quals 6 consecutius (del 13 al 18 – ambdós inclosos), la mínima del termòmetre va baixar dels 0º i deixant la mínima del mes en -1,2º . Només la jornada del dia 31, ja per acabar el mes, el termòmetre va superar els 20º, quedant-se en 20,5º la màxima del mes.

Gelades dels dies 13 i 14 de gener. En més d’un dia es va haver de rascar una mica el vidre dels cotxes i l’ «operació palangana» va resultat positiva en vàries jornades.

De pluja podríem destacar (si es pot dir així), els 3,1mm que van caure la matinada del 4 al 5 de gener i els 1,8mm del dia 10. I encara «sort» que les nits eren amb humitats altes i servien per anar humitejant el terreny . En 4 ocasions vam tenir rosada que va provocar que el pluviòmetre enregistrés algun valor. Però res, misèria i companyia pel que fa a precipitacions.

El més destacable del mes es va produir el dia 15 de gener. Aquell dia hi va haver una explosió al volcà Hunga Tonga-Hunga Ha’apai a Oceania, a més de 17.000 km d’aquí. Les oscil·lacions que estan remarcades en la següent gràfica són degudes al pas de l’ona expansiva que va afectar la pressió atmosfèrica que va registrar el baròmetre de l’estació.

I aquí un tweet amb una animació accelerada de l’ona expansiva on es pot veure com va donar la volta al món, passant-nos per sobre vinguent del NW i després com va venir del SE.

Va ser un mes amb poc vent, on en un parell de jornades es va arribar als 42,1km/h de component nord. Això, sobretot, degut al pantà baromètric anticiclònic que se’ns va col·locar al damunt. Aquesta va ser la raó per la que la pressió es va quedar , la gran majoria del mes, per sobre dels 1013hPa.

I des d’aquest mes, també us oferim les dades de radiació solar, uvi i descàrregues elèctriques detectades (que no n’hi ha hagut cap aquest gener).

I fins aquí aquest resum del primer mes del mes. Comparats amb la mitjana dels últims 40 anys (59,9mm) els 5,7 mm caiguts, suposen el 9,5% de la pluja que climatològicament es recull a Calonge en el mes de gener. I com sempre, us mostro un climograma amb la comparació de les temperatures mitjanes dels últims 14 anys (color blau clar), amb les mitjanes d’aquest any (color vermell) i la precipitació recollida (blau fosc):

I ja per acabar, per celebrar el quinzè aniversari de l’observatori, hem canviat d’estació i actualitzat el logo:

Autor: meteocalonge

- Webmaster de www.calonge-meteoweb.com / www.meteocalonge.cat - Observador o113 de la XOM (Xarxa d'Observadors Meteorològics) del SMC (Servei Meteorològic de Catalunya)

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: