Desembre 2017

Desembre va començar fred per «culpa» d’una irrupció d’aire polar que ens va aportar una bombolla de fins a -39º a 500 hPa (5500 msnm) i que va fer que el dia 3 tinguéssim una màxima de 6,9º. El dia anterior s’havia pogut veure una mica de neu granulada amb estones d’aiguaneu. La mínima del mes (el dia 4)  va arribar a baixar fins els -0,7º però amb tramuntana, per tant, amb una marcada sensació de fredor. La tramuntana amestralada va arribar a 65 km/h a la meva estació, però com he dit més d’un cop, no en puc donar fiabilitat… Estacions properes com les de Palamós van superar els 100km/h

El dia 11 ens va afectar «de retruc» l’Anna, una baixa que es va aprofundir ràpidament generant en una ciclogènesis explosiva (baixar 24 hPa en 24h). La pressió va passar dels 1017 hPa del dia 10 als 986 hPa d’aquell següent dia. Us passo aquesta imatge on es veu com afectava la zona de Galícia:

Aquestes baixes situades al NW de la península provoquen vents del W o SW, més aviat eixuts per la nostra zona (només vam recollir 0,9 mm) però en canvi provoquen palanques al Pirineu més occidental, amb importants precipitacions. En aquest cas, es van superar els 40-50mm i acumulant gruixos de neu de més de 50cm en alguns punts (Pallars Sobirà, Solsonès, Alta Ribagorça, Alt Urgell,…)  per sobre els 2000 msnm (metres sobre nivell de la mar).

 Uns dies després vam tenir zones molt ventades, superant en alguns casos els 100 qm/h, però com deia més amunt, més aviat secs, a destacar els 153,7 qm/h que es van enregistrar al Puig Sesolles (Montseny) a 1668 metres d’alçada.

Aquestes dades estan extretes de la nota de premsa que va publicar el SMC el dia 12.

La segona quinzena va ser molt més eixuta, només el dia 18 va ploure una mica (4 mm – dia més plujós del mes) i ja va continuar així fins l’acabament de l’any, amb temperatures un pèl per sota de la mitjana. Per les festes de Nadal, el dia dels Sants Innocents concretament, el termòmetre va tornar a baixar dels 0º, tercer dia del mes que passava aquest fet. Però en canvi, dos dies després, el 30 es registrava la màxima del mes amb 19,8º. Ja sol passar que per les festes de Nadal s’instal·li, o s’apropi, un anticicló que provoca que les temperatures diürnes vagin amunt i en canvi les nocturnes vagin cap avall.

I fins aquí aquest resum. Pel que fa a la pluja, tornem a quedar per sota de la mitjana, i per tant, continuem en temps de sequera… Es van recollir 8,4 mm en tot el mes que comparats amb la mitjana dels últims 35 anys (47,4 mm) suposa el 17,6% de la pluja que climatològicament es recull a Calonge en el mes de desembre. I si parlem de temperatures, veurem que aques mes ha estat més fred si el comparem amb la mitjana dels altres desembres. Aquest any, amb 8,4º de mitjana està 1,6º per sota de la mitjana calculada des de 2006 (10º) i podem dir que ha estat el més fred des d’aquella data. Com sempre, us mostro un climograma amb la comparació de les temperatures mitjanes dels últims 11 anys (color blau clar), amb les mitjanes d’aquest any (color vermell) i la precipitació recollida (blau fosc).

desembre2017

 

Autor: meteocalonge

- Webmaster de www.calonge-meteoweb.com / www.meteocalonge.cat - Observador o113 de la XOM (Xarxa d'Observadors Meteorològics) del SMC (Servei Meteorològic de Catalunya)

Deja un comentario