I arribem al quart mes de l’any. Un mes que va diferir dels altres 4 anteriors, on havíem estat per sota la mitjana pluviomètrica, en que, semblava mentida, però ens tornàvem a situar per sobre d’aquesta mitjana de les dades que puc comparar d’aquests últims 37 anys.
De la primera quinzena, en vuit dies es va poder recollir precipitació, i en la segona quinzena es va quedar en 5 apreciables i un ip. De 30 dies havia plogut, poc o molt, en 14, recollint en total 62.3 mm. A més, va ser una pluja molt ben caiguda ja que va ser repartida en dies i en hores, no de cop. La pressió atmosfèrica mínima va arribar als 995 hPa el dia de St. Jordi i curiosament, el dia de Sta. Montserrat, teníem la màxima amb 1025 hPa. Sembla que els nostres «patrons» s’havien posat d’acord en ostentar els rècords mensuals de màxima i mínima pressió atmosfèrica. El dia 8 vam tenir les primeres tronades i llampegades de l’any
La temperatura, durant gairebé tot el mes va quedar més baixa del normal, i només en uns dies concrets (en 9 ocasions) es va superar la mitjana dels últims 12 anys, fent un mes més aviat poc calorós (ho podem observar en la gràfica que hi trobarem al final de la publicació).
Per Setmana Santa, com cada any, va haver de fer de les seves. És igual que caigui a finals de març com a l’abril… un dia o altre ens ha de ploure i afectar, poc o molt , al Mercat Medieval. Aquest any no va ser menys i ens va ploure la tarda de dissabte, matinada de diumenge i dilluns. Dissabte a la tarda, poca quantitat, només 0,4 mm, però suficient per a fer la guitza a la gent que visitava la nostra vila. Aquest any però, la Setmana Santa, sobretot diumenge i dilluns, ens va afectar un temporal de mar… les precipitacions aquells dies a la nostra zona van ser més aviat minses (on sí van afectar, va ser sobretot, a la zona del sud de la Comunitat Valenciana amb registres entre 200 i 400 mm), exceptuant la matinada de St. Jordi on es van recollir 24.8 mm. La llevantada, va provocar un temporal que, per no perdre la costum, va afectar el passeig de St. Antoni, que va quedar ple de pedres… i com a mostra, una foto per mostrar-vos com estava al migdia del dilluns 22:
i com no… la «típica» imatge en que les ones esbotzaven contra el mur del passeig a l’alçada del carrer Girona:
Uns dies després, en Luismi Pérez, meteoròleg que participa a diferents mitjans, em va demanar un vídeo del temporal i el va mostrar en la secció de méteo del programa Ben Trobats de la XarxaTV dedicat aquest cop a parlar del temporal de setmana santa i de Quin és l’origen de l’olor de terra mullat? (en podeu veure la secció fent clic aquí)
Des d’aquí, agrair a en Luismi i a la XarxaTV compartir la feina que faig amb ganes, esforç i orgull.
Poc a poc, la pertorbació que ens havia afectat, es va anar desplaçant i el dimecres 24, el llevant es va convertir en garbí, que va arribar a cops superiors als 50qm/h (58 qm/h es van enregistrar a l’observatori) va provocar una mar diferent del temporal que havíem «patit» unes hores-dies abans. Vam tenir mar de vent:
Aquella ventada que va fer aquell dia 24, va provocar remenament marítim, i fins i tot, trencament de branques d’alguns arbres, com per exemple, un ametller que hi ha a la sortida de La Font del Lleó, a la carretera del cementiri, que no va aguantar la «ventolada» i es va trencar:
Passats aquests dies, i ja fins a final de mes, ja vam tenir més tranquil·litat meteorològica. Hi havia gent que es començava a «queixar» que no feia «bon temps» però l’estabilitat atmosfèrica semblava que es volia quedar uns dies…
I fins aquí aquest resum. Pel que fa a la pluja (tal i com hem dit abans) es van recollir 62.3 mm en tot el mes. Comparats amb la mitjana dels últims 37 anys (59,4 mm) suposa el 104.9% de la pluja que climatològicament es recull a Calonge en el mes d’abril. Una mica per sobre del normal. I com sempre, us mostro un climograma amb la comparació de les temperatures mitjanes dels últims 13 anys (color blau clar), amb les mitjanes d’aquest any (color vermell) i la precipitació recollida (blau fosc).