La primera setmana, almenys fins dissabte 6 va fer «bon temps», amb temperatures, més o menys, «normals» per l’època, on les màxima es situaven entre els 20 i els 25 graus i les mínimes força suaus… però el diumenge 7 va començar a ploure i ho va fer els 13 dels següents 15 dies. Quantitats no molt importants, però suficients per anar remullant el terreny, i emplenar aqüífers. Del 7 al 11 es van recollir 60,6 mm, amb tres dies de llamps i trons i tempestes properes. A la zona de S’Agaró els bombers van haver d’intervenir, tal i com es pot veure en aquesta captura d’un missatge del Facebook que em van passar (seria la zona de l’actual supermercat Valvi):
En canvi, a d’altres llocs hi va ploure molt més i es van haver de viure situacions dramàtiques i perilloses, com és el cas de la població de St. Llorenç des Cardassar, a llevant de l’illa de Mallorca (zona Artà) on, en poques hores, es van recollir més de 200 litres per metre quadrat i fent que el torrent (la riera) que passava pel mig del poble s’emportés vehicles, contenidors i demés material urbà, i el que és més greu, la vida de, gairebé, una dotzena de persones que estaven a la zona.
Però l’octubre no volia passar desapercebut, volia deixar empremta. Uns dies després, els mapes del temps «ens avisaven» que podríem tenir més enrenou, ja que Leslie, un ex-huracà convertit en tempesta tropical, acabaria afectant a la Península Ibèrica entrant per Portugal. Mireu en aquest mapa la trajectòria que «semblava» que volia tenir:
I no només ens ho deien els models, ni des del temps, els animals també, a la seva manera, ens informaven que podria ploure… i força. I si no, mireu com les formigues «condicionaven» l’entrada els nius amb aquests «cons» per tal d’evitar que l’aigua hi pogués entrar:
I així fou, els dies 14-15, l’ex-huracà Leslie va visitar-nos fent que rebéssim uns 60 mm més. Aquí, i a la gran majoria del territori català hi va ploure força bé, sense provocar pèrdues ni desgràcies i fins i tot va ajudar a emplenar embassaments, alguns, a la zona de Tarragona, molt buits. En canvi, un cop va passar els Pirineus, a la zona de Carcassone, hi va provocar moltes pèrdues materials (es va arribar a demanar zona catastròfica) i com el cas de llevant de l’illa de Mallorca uns dies abans, també la pèrdua de vàries vides…
El que sí que va provocar aquí, va ser una forta alteració de la mar, fent que, per enèsima vegada, les onades pugessin a dalt del passeig de Sant Antoni com es veu en aquesta foto feta pel company palamosí Àlex Castelló:
I després d’uns dies passats per aigua, va «arribar la calma», amb dies assolellats i fins i tot calor, ja que es va arribar als 30,3º el dia 24. Aquell dia van tenir una variació de temperatura entre la màxima i la mínima (que havia estat de 9,6º) de 20,7º . En canvi, passats uns pocs dies després s’anunciava una forta baixada de temperatura amb l’arribada d’una pertorbació que a més de la fred, ens aportaria pluja. El divendres 26 i amb màniga curta, era molta la gent que es preguntava si a l’endemà seria possible que passéssim a abrigar-nos. I no només vam fer servir la màniga llarga, sinó que alguns van passar directament a l’anorac. Una bona davallada dels termòmetres. El dia 29, diada de St. Narcís, es va enregistrar una màxima de 10º i ens hauríem de remuntar al 27 de novembre de 2013 per poder tenir una màxima de menys de 10º en el penúltim mes de l’any. A més, es va arribar a aquesta temperatura amb vent, fent que la sensació de fredor augmentés. Observeu la gràfica que acompanya aquest text al final de tot com baixa la ratlla vermella dels últims dies de mes. També hi podreu observar que la columna de pluja va arribar als 54,9mm aquell últim dia de mes.
A més, aquest mes es va tenir una nova tropical, fent que aquest any 2018 s’arribés a les 33, rècord des de que «apunto» dades termomètriques, des de 2006.
I per continuar amb «rècords», amb els 212,8 mm recollits, es superava el llindar dels 200mm mensuals, quantitat a la que ens hem de remuntar a novembre de 2011 en el que havien caigut 226 mm, que dintre dels mesos més plujosos, havia estat el «200» més baix, i deixava de ser el «fanalet vermell» per passar a ser-ho aquest mes d’octubre de 2018, el que es convertia en el setè mes més plujós dels últims 443 mesos (és a dir, 37 anys inclòs el present).
I fins aquí aquest resum. Pel que fa a la pluja (tal i com hem dit abans) es van recollir 212,8 mm en tot el mes. Comparats amb la mitjana dels últims 36 anys (103,1 mm) suposa el 206,4% de la pluja que climatològicament es recull a Calonge en el mes d’octubre. Pel que es veu, molt per sobre del normal. Com sempre, us mostro un climograma amb la comparació de les temperatures mitjanes dels últims 12 anys (color blau clar), amb les mitjanes d’aquest any (color vermell) i la precipitació recollida (blau fosc).