Novembre 2021

I ja que el mes de setembre , iniciàvem el resum amb una dita popular, aquest també: De Tots Sants a Sant Andreu (30 novembre), vent o pluja, fred o neu. I no es va equivocar gaire…

Aquest penúltim mes de l’any, el que estadísticament és el segon mes més plujós, de moment (encara falta el desembre), s’ha convertit en el que més ha plogut d’aquest 2021, amb 122,6 mm recollits amb un total de 17 dies de precipitació (comptabilitzant 3 ip’s). I si mirem les quantitats recollides al llarg dels últims 40 novembres, es col·loca en 8ena. posició:

Va començar amb pluges, minses, però humitejant el terra amb les dècimes que anaven caient i les humitats nocturnes, tot i que després, amb l’entrada de la tramuntana va quedar tot més eixut. El dia 7, tot i que només van caure 4 gotes, es va deixar veure un bonic Arc de Sant Martí amb una posta de sol molt acolorida, tal i com veiem a la següent fotografia:

07/11/2021 -Arc de St. Martí al capvespre des de Calonge

El dia següent es va produir la màxima mensual amb 21,6º únic dia del mes que es van superar els 20º.

Aquells dies s’estava parlant que una depressió quasi tropical podria afectar la Mediterrània més occidental: s’estava parlant d’un Medicà, que serien les sigles per parlar d’un (petit) huracà a la Mediterrània (Medicane en anglès –Mediterranian huricane) i que rebria el nom de Blas, amb un centre de la pertorbació ben identificat i càlid.

Mapa de pressió en suprfície
11/11/2021 – Imatge del model ECMWF del Servei Meteorològic de Catalunya

I no podem dir que ens va visitar un huracà però sí que ens va ploure aquells dies recollint fins 44,9 litres a Calonge (zones properes van doblar aquesta quantitat) en un NO estiuet de St. Martí. Aquest any, no hi havia estiuet sinó que vam tenir una festa major de Calonge passada per aigua i temperatura fresqueta.

Aquells dies posteriors vaig anar-me fixant que les formigues estaven fent els caus amb alçada, semblaven cràters de volcans i es diu que quan fan això és perquè volen protegir els nius de la pluja:

21/11/2021 – Formiguers a l’observatori

I alguna cosa de raó deurien de tenir perquè del 21 al 27 va ploure cada dia i a moments amb forta intensitat. El dia 23 un fort llamp va petar varis routers del veïnat. «I per no ser menys», el de casa també. Uns dies sense connexió a internet, i amb algun problema (no sé si a causa del llamp) amb l’estació. En el mes de setembre parlàvem de com es provoca una tempesta (podeu recordar-ho fent clic aquí) i parlàvem dels llamps. Sempre s’ha dit que quan veiem un llamp, comptem els segons i quan escolteu el so del tro sabreu a quina distància està la tempesta. Per exemple, veieu el llamp, comptem, 1, 2, 3 segons… patapam… tro!! Doncs bé aquesta tempesta es situa a, gairebé, 1 km nostre (multipliqueu el número de segons -3- per 300 i ens dóna, aproximadament, a quina distància ens hi trobem). Penseu que la velocitat de la llum és de 300.000km/s i velocitat del so és de 300m/s. Doncs aquell 23 a la nit es va veure la llum i el tro (tot i que va semblar una «bomba») va rebentar el cel al moment. I això vol dir que va caure molt aprop. No va afectar a cap aparell elèctric (almenys a casa) però sí que va afectar la línia telefònica i va «cascar» uns quants routers.

El dia 25 ens vam despertar amb trons i llamps i allà les 9 del matí, la natura ens va fer un regal. Un magnífic Arc de St. Martí doble que també es va acabar produint a la tarda.

25/11/2021 – Arc de St. Martí doble al matí a Calonge – zona PAEC
25/11/2021 – Arc de St. Martí doble a la tarda a Calonge vist des de l’observatori
25/11/2021 – Arc de St. Martí- zona esportiva de Calonge – Foto cedida per Montse Sagrera

Diumenge dia 28, després d’asserenar-se força, ens vam aixecar amb una mínima de 1,8º que era, de moment, la temperatura més baixa del mes i per veure el termòmetre amb aquesta dada ens hauríem de remuntar al 23 de gener. Però no ho va acabar essent: al dia següent, la mínima encara va baixar més i va situar-se als 0,1º amb blancor i gebre als cotxes.

Una mínima com aquesta no la teníem en un mes de novembre des de feia 8 anys, concretament des del 29 de novembre de 2013 en que es va registrar -0,5º i es convertia en la tercera mínima més baixa en el penúltim mes de l’any des de 2006

I fins aquí aquest resum de novembre. Un mes «fresquet», amb una temperatura mitjana per sota -0,8º a la mitjana dels últims novembres. I si comparem els registres de pluja dels últims 38 anys (mitjana de 77,9mm) els 122.6 mm caiguts, suposen el 157,4% de la pluja que climatològicament es recull a Calonge en el penúltim mes de l’any.

I com sempre, us mostro un climograma amb la comparació de les temperatures mitjanes dels últims 15 anys (color blau clar), amb les mitjanes d’aquest any (color vermell) i la precipitació recollida (blau fosc).

Autor: meteocalonge

- Webmaster de www.calonge-meteoweb.com / www.meteocalonge.cat - Observador o113 de la XOM (Xarxa d'Observadors Meteorològics) del SMC (Servei Meteorològic de Catalunya)

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: