I arribem al mes en que es comença l’hivern meteorològic, recordem que l’astronòmic va entrar el dia 21 a les 11:02. Aquell dia del solstici d’hivern, «només» es va poder gaudir de poc més de 9 h de llum solar al ser el dia més curt de l’any (lluny de les més de 15 h de llum del solstici d’estiu – dia 20 de juny d’enguany).
I aquest darrer mes, va arribar amb ganes degut a una entrada freda que va fer que els termòmetres quedessin força frenats i va voler marxar amb fresca. Anem a veure-ho.
El primer dia va ploure una miqueta. Res, quatre gotes que van deixar tant sols 2 dècimes. I vaig fer la fotografia d’uns formiguers a casa. Diuen que les formigues fan parets altes a l’entrada del niu per protegir-los de la pluja ja que es diu que plourà fort… però no… no va ser pas així. Almenys a la nostra zona….

I es va arribar al Pont de la Puríssima amb la baixada de temperatura. El dia 5 la màxima va quedar frenada als 10,8º que va ser la màxima més baixa del mes i la tercera de l’any. Dos dies més tard, teníem una mínima de 1,2º
Fins el dia 11, la temperatura va quedar per sota de la mitjana climàtica, amb dies fresquets. Aquells dies es van recollir 5,5mm, i poc a poc ens acostàvem a la meitat de mes amb la temperatura anant cap amunt fins arribar al dia 15 en que es va enregistrar la màxima mensual amb 18,8º
El dia 19, ningú s’ho esperava però a la zona de Cerdanyola i Ripollet van caure vora 300mm mentre que a pocs quilòmetres, les quantitats van ser molt més minses. Van ser hores de pluja continuada, amb ganes, però sense tempesta. Mirem un mapa de precipitació que van posar a RTVE amb dades de Meteocat i Meteoclimàtic. Un autèntic aigüat!!

Uns dies abans de Nadal els models meteorològics pronosticaven una forta devallada de la temperatura amb l’entrada d’una massa d’aire amb vents del nord molt freds i amb possibilitats de gelades a molts indrets. I així va ser ja que els dies de Nadal i St. Esteve la temperatura es va quedar amb una màxima de poques dècimes per sobre els 11º i llavors, amb l’aturada del vent, la matinada del 27, va fer que la mínima fos de -0,9º, la més baixa des del 4 de gener de 2019… havíem estat gairebé 2 anys sense registrar temperatura negativa a l’observatori. Aquells dies va bufar els vents, primer de Tramuntana amestralada, va girar cap a Ponent i també amb Garbí.

I no només va bufar amb ganes sinó que també va comportar una important alteració marítima amb un temporal, que com habitalment passa, va tornar a portar onades a dalt del passeig de St. Antoni, però no a l’alçada del carrer Girona, al ser més de SW-W va afectar més cap a la zona més propera a l’Aubi.
Mireu, sinó, el vídeo que vaig penjar a l’Instagram. Un vídeo enregistrat per la Montse Sagrera i que em va cedir per poder-lo compartir.
https://www.instagram.com/p/CJXDHaJj4EWgfvPP7uhcCHVuZFC4CE1OJjxKHs0/?igshid=u2g5m1yztrr2
I fins aquí aquest resum del desembre. Comparats amb la mitjana dels últims 38 anys (46,3mm) els 9,4 mm caiguts, suposen el 20,3% de la pluja que climatològicament es recull a Calonge en el mes de desembre. Amb aquests 9,4mm recollits hem tancat l’any amb 784,9 mm recollits. Per sobre la mitjana de la sèrie (668,3mm), un 17% més… I com sempre, us mostro un climograma amb la comparació de les temperatures mitjanes dels últims 13 anys (color blau clar), amb les mitjanes d’aquest any (color vermell) i la precipitació recollida (blau fosc)