Novembre va començar una mica més fred del que havia acabat l’octubre. El dia 4, primer dissabte del mes, ens vam despertar amb força trons d’unes tempestes que passaven molt properes a la costa però que semblava que no ens acabaven d’afectar. Però poc després, més cap al migdia va començar a ploure fort i al cap d’un parell d’hores havíem recollit 60,1mm. Alguna fase elèctrica del poble va quedar sense llum ja que sembla que un llamp va caure en un transformador. Llavors va parar però al vespre hi va tornar, llavors un parell de llamps amb els seus corresponents trons van fer marxar la llum un moment, lo suficient com perquè, per exemple, a casa ens quedéssim sense internet. El router, tot i estar «protegit» per un sai (Sistema d’Alimentació Ininterrompuda), «es va rostir». Sembla ser que el llamp va afectar la línia telefònica i va provocar que uns quants veïns tingueren el mateix problema que a casa i van haver de canviar el router!! En total, van caure 19.3mm més i a la matinada 4.3mm fins arribar als 83,7mm. Això va fer que en menys de 24h va ploure més que la mitjana del mes de novembre.
Aquells 4 primers dies de mes es van superar els 20º de màxima, llavors, s’hi va arribar en 5 ocasions més, però pels pèls: o clavats o superats en 2 dècimes. En canvi les mínimes tenien tendència a anar baixant. A partir d’aquell dia, totes les mínimes del mes van quedar per sota dels 10º fins arribar a la mínima mensual que va ser de 1,1º del dia de Sant Andreu (últim dia de mes) on una important irrupció d’aire fred ens va visitar. L’estiuet de Sant Martí, aquest any, va passar de puntetes, sense deixar-se veure gaire…
El 13 de novembre vam «patir» la tramuntana més forta del que portàvem de mes i pràcticament des del mes de març. La meva estació, tot i no anar gaire fina en vent, va enregistrar 57,1 km/h
Els dies 23 i 24 ens va visitar la boira fent que fossin unes hores molt humides. No hi estem gaire acostumats a passar hores amb les humitats altes, tant, que fins i tot el pluviòmetre va recollir aigua de la condensació que hi havia a l’ambient.
El dia 28 al vespre vam poder observar un halo lunar com el de la fotografia que us mostro. Molts cops, ens avisa que ve canvi de temps i aquest va arribar amb el canvi de mes i d’estació meteorològica (recordem que com molts cops s’ha explicat, el canvi de tardor a hivern s’efectua, meteorològicament parlant, l’ 1 de desembre – el canvi astronòmic no ho fa fins al solstici que aquest any es produirà el dia 21 a les 16:28).
El dia següent, el 29, es va enregistrar 10.8º, la temperatura màxima més baixa des del 25 de gener. I com hem dit unes línies més amunt, el dia següent, la mínima va quedar als 1,1º
I fins aquí aquest resum. Pel que fa a la pluja, aquest mes quedarà estadísticament per sobre de la mitjana, però realment haurem de dir que gairebé tota l’aigua caiguda es va recollir en poques hores (repartides en 4 jornades), per tant, podríem parlar que continuem en temps de sequera… Es van recollir 87,2 mm en tot el mes que comparats amb la mitjana dels últims 35 anys (79,5 mm) suposa el 109,7% de la pluja que climatològicament es recull a Calonge en el mes de novembre. Com sempre, us mostro un climograma amb la comparació de les temperatures mitjanes dels últims 11 anys (color blau clar), amb les mitjanes d’aquest any (color vermell) i la precipitació recollida (blau fosc).