Setembre 2021

Aquest escrit el començaré amb una dita: El setembre eixuga les fonts o s’emporta els ponts

I per què ho dic això? Doncs bé, el dia 1, mentre que aquí no plovia, a Les Cases d’Alcanar, ben bé al sud de Catalunya fronterer amb la Comunitat Valenciana, van caure en unes hores entre 250 i 300mm (es van arribar a enregistrar 77mm en mitja hora!!) amb les conseqüents inundacions i problemes derivats amb moltes pèrdues materials.

A què pot ser degut aquestes pluges tant torrencials? Doncs bé, podríem respondre que en aquesta època de l’any, de vegades, es pateix un bloqueig anticiclònic cap al nord del continent europeu que fa que a la zona mediterrània hi arribi més aire fred en alçada i al trobar-se amb una moderada calor en superfície fa que hi hagi un fort contrast en la temperatura.

L’aire calent és menys dens que el fred i per aquesta raó puja. Aquest, al trobar-se aire fred en alçada, es condensa i al fer-ho, provoca creixement de nuvolades. Com més creixen les nuvolades més vapor d’aigua condensat i arriba un moment que n’hi ha tanta que «ha de precipitar» i és llavors que diem que plou. Si el gradient és molt marcat, pot provocar fortes corrents ascendents i descendents (aire calent puja i aire fred baixa), que provoquen una separació de càrregues positives i negatives. Tal i com veiem en la següent il·lustració:

Com més separació hi ha, pot provocar tempestes amb els seus trons i llamps. Un llamp genera una gran quantitat d’energia i fa que l’aire s’escalfi molt ràpidament i s’expandeixi de manera explosiva: és el que coneixem com a tro. No sempre totes les tempestes porten aigua. Existeixen les tempestes seques, on hi ha llamps i trons però no precipitació. Però molts cops, les tempestes poden ser fortes provocant pluges abundant o fins i tot, com veiem què va passar al sud de Catalunya, pluges torrencials.

Després d’aquesta petita explicació, continuem amb el resum. El dia 2, aquí Calonge, van caure 2,4 mm però estàvem en alerta per possibles inundacions que al final, per sort, no es van produir a les nostres contrades. No així el dia 3, que tot i que a l’observatori de Calonge només es van recollir 5,5 mm a les veines poblacions de Palamós, Platja d’Aro, St. Feliu de Guíxols i Palafrugell (per posar exemples propers), van recollir valors entre 30 i 40 mm caiguts en poca estona, amb molts trons i llamps i alguna que altra inundació com podem veure a la següent fotografia de Palamós:

03/09/2021 – Avda. del President Lluís Companys a Palamós – Foto Pau Gamundi

La setmana següent va ser, no de temperatura molt elevada, però sí amb una marcada xafogor. En 6 dies de la primera quinzena es va arribar (o superar) els 30º. A les nits, 6 en concret, no es va baixar dels 20º (comptabilitzant així 6 tropicals més) fent que el dia 15 tinguéssim una mínima de 22,7º.

I ara que parlem de tropicals, direm que aquest any n’hem «patit» 21. La mitjana anual, des de 2006, són de 20 jornades on la temperatura no baixa dels 20º C. Per tant, «ens hem situat en la mitjana de tropicals en aquest 2021»

Aquesta mínima que comentàvem unes línies més amunt de 22,7º de la matinada del 14 al 15, suposava un rècord de mínima més elevada en un mes de setembre amb dades des de 2006. Aquell mateix dia 15, es va arribar als 32,4º, que va ser la màxima mensual però no la més alta en el novè mes de l’any des del citat 2006.

A final de mes es va poder constatar que havia estat un mes càlid, almenys a la nostra zona, amb una anomalia de temperatura de 1,5º (diferència calculada entre la temperatura mitjana diària respecte la mitjana climàtica mensual – situada als 21,4º – i la mitjana d’aquest setembre – 22,9º)

Però continuem amb el resum. Els dies continuaven essent xafogosos fins una petita d’entrada d’aire més fred que va arribar la matinada del 15 al 16 amb força soroll (força llamps i trons) i amb una molt benvinguda pluja. Aquell 16 es van registrar 18,3mm.

La jornada del dia 20 al vespre vam tornar a tenir rebombori, amb pluja, llamps i trons, amb 17,1 mm recollits. I aquí us mostro un petit vídeo amb la tempesta allunyant-se cap a mar amb una brillant lluna pel damunt.

I l’últim dia que va ploure del mes va ser el dia 25, on també vam tenir tempesta amb trons i llamps, però que només van deixar 0.9mm més: els últims del mes.

I fins aquí aquest resum de setembre. Si comparem els registres de pluja dels últims 38 anys (mitjana de 66,6mm) els 44.7 mm caiguts, suposen el 67,1% de la pluja que climatològicament es recull a Calonge en el novè mes de l’any.

I com sempre, us mostro un climograma amb la comparació de les temperatures mitjanes dels últims 15 anys (color blau clar), amb les mitjanes d’aquest any (color vermell) i la precipitació recollida (blau fosc).

Autor: meteocalonge

- Webmaster de www.calonge-meteoweb.com / www.meteocalonge.cat - Observador o113 de la XOM (Xarxa d'Observadors Meteorològics) del SMC (Servei Meteorològic de Catalunya)

Un comentario en “Setembre 2021”

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: