Març 2019

I es va començar la primavera meteorològica gairebé igual de com s’havia acabat l’hivern… Seca. El dia 6, després de 28 dies sense fer-ho, va tornar a ploure. Va ser poc, però almenys, es va poder recordar quina era la sensació de la pluja amb els 0,6 mm de precipitació que es van recollir. El dia 13, va tornar a ploure, en aquest cas ja va ser una quantitat una mica més significativa… 3.6mm. Però passat aquell  dimecres, l’aixeta es va tornar a tancar  i des d’aquell dia, i fins a final de mes, ja no va tornar a caure ni una sola gota… en definitiva: 4,2mm recollits en aquest passat mes de març.

Però el problema de la sequedat que estàvem vivint no només venia de la falta de pluja. Per exemple, del 18 al 27, cap dia es va poder observar l’hidrometeor de la rosada, ja que estàvem passant uns dies amb un grau d’humitat baix, o fins i tot, si parlem de zones del nord del país, zona pirinenca i properes, es va arribar a uns nivells d’humitat baixíssims, propers als 3-5% d’humitat.

També podem dir que l’oreneta cuablanca (Delichon urbicum), va arribar (o almenys jo la vaig poder veure per primer cop) el dia 21, signe inequívoc que la primavera ja s’anava acostant

oreneta-07052015
Foto d’arxiu. Niu amb oreneta cua blanca d’un carrer de Calonge

Un altre fet a destacar, va ser que el dia 26 es va enregistrar un cop de 52,8 km/h de gregal… I un altra cosa, és la pressió atmosfèrica màxima, que no va baixar en cap jornada dels 1013 hPa que és el «límit» d’altes i baixes pressions… La mínima sí que ho va fer, però només en 4 dies i el mínim de 1004 hPa del dia 6.

Poca precipitació, poc moviment meteorològic, i tot, per «culpa» d’un bloqueig anticiclònic que va fer desviar les «baixes» (borrasques) a latituds més altes.

Hem de pensar que acabats els 3 primers mesos de l’any s’havien recollit «només» 20,2 mm… que comparats amb els 163,5mm de mitjana des de 1982, veiem que es va recollir un 12% de la precipitació que s’hauria d’haver recollit en el primer trimestre de l’any.

I fins aquí aquest resum. Pel que fa a la pluja (tal i com hem dit abans) es van recollir 4,2 mm en tot el mes. Comparats amb la mitjana dels últims 37 anys (58,8 mm) suposa el 7,1% de la pluja que climatològicament es recull a Calonge en el mes de març. Pel que es veu, molt per sota del normal. Com sempre, us mostro un climograma amb la comparació de les temperatures mitjanes dels últims 12 anys (color blau clar), amb les mitjanes d’aquest any (color vermell) i la precipitació recollida (blau fosc).

febrer2019

 

Autor: meteocalonge

- Webmaster de www.calonge-meteoweb.com / www.meteocalonge.cat - Observador o113 de la XOM (Xarxa d'Observadors Meteorològics) del SMC (Servei Meteorològic de Catalunya)

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: