Maig 2020

El maig va començar «potentillo» de caloreta.. es van superar els 25º en 5 dies dels primers 10 amb un màxim de 27,8º del dia 6. Semblava que «l’armari d’estiu» ja s’havia de començar a preparar. I durant tot el mes, més o menys va continuar calorós… com podreu observar en la gràfica del final d’aquest post, veureu que la ratlla vermella (la corresponent a la mitjana d’aquest mes de maig) està per sobre de la blava (la mitjana dels anteriors 14 anys) gairebé tots els dies del mes. En canvi, la temperatura nocturna continuava essent fresqueta: el primer dia es van fer els 10,6º (mínima del mes). Però anem a veure una mica més en detall que ha passat en aquest últim mes de la primavera meteorològica.

El fet que comencés la calor, va comportar que apareguessin els primers mosquits tigre i les primeres mosques negres de la temporada. Dels mosquit ja n’hem sentit a parlar molt… La mosca negra és un «bitxo petit» però amb mala llet… si voleu una mica més d’informació podeu mirar per internet o la wikipedia. És un insecte més petit que un mosquit i més «retxontxo» que no pessiga sinó que mossega… i ho fa discretament… En el moment de la mossegada injecten un anestèsic, un vasodilatador i un anticoagulant que eviten que la picada-mossegada es noti a l’instant. Quan es passa l’efecte anestèsic pica molt… i provoca fins i tot dolor. En cap cas us rasqueu la ferida provocada, només fareu que us piqui encara més i amb la perillositat de que se us infecti… Si alguna vegada teniu una marca com la de la següent fotografia, comenceu a pensar que us ha «pessigat» una mosca negra i potser haureu de prendre algun antihistamínic fins i tot.

«Pessigada» a dia 6 de maig de 2020

Pel que fa a la méteo, el cap de setmana del 9-10 vam estar amb pluges, no pas ni gaire abundants ni generoses (almenys per la nostra zona), amb 6 mm recollits. I això sí, amb un refrescament de  la temperatura i amb algun tro aquell diumenge al matí. Aquell dia, la pressió atmosfèrica va baixar fins els 998 hPa com a fet més destacable. El dijous següent, dia 14, tot i que a Calonge només van caure 7mm, a la zona de Platja d’Aro i S’Agaró hi va haver fortes acumulacions d’aigua i alguna petita inundació fruits d’un patac d’aigua que en poca estona va deixar una quantitat suficient perquè els embornals no poguessin engolir-la. Aquell dia la temperatura no va arribar als 20º i es va quedar a 19,2º fent que fos l’únic dia del mes en que no es superava la barrera dels 20º. Van ser uns dies amb la temperatura més suaus del que portàvem de mes. Però res.. un miratge ja que el dia 20 es van superar per primer cop els 30º i el dia següent també. Van ser tant sols unes dècimes, 30,5º i 30,3º respectivament, però suficients per trencar la barrera del 30. Una temperatura tant elevada en un mes de maig, almenys des de 2006, no s’hi arribava des del 24 de maig de 2011. En aquella jornada el termòmetre es va enfilar fins als 31.9º (rècord en un mes de maig des de 2006)

La segona quinzena de mes no va ploure res, només els 0,2mm recollits del dia 16, per tant, s’anava assecant el terreny i fent que els dies fossin avorridots meteorològicament parlant. Com a curiositat, podríem dir que el dia 24 de maig es van enregistrar 3 rècords del mes. la mínima més elevada, 16,8º, la pressió més elevada, 1027 hPa i la ratxa de vent més forta, amb un cop de ponent de 46,2 qm/h

Un altre fet que de vegades funciona per avisar que el temps pot canviar, va ser la visita d’un halo solar el dia 21: normalment comporta un canvi de temps, però en aquella ocasió i sota els efectes d’una dorsal, no va passar pas res de res:

I fins aquí aquest resum de maig. Si comparem els registres de pluja dels últims 38 anys (54,3mm) els 14,4 mm caiguts, suposen el 26,5% de la pluja que climatològicament es recull a Calonge en el cinquè mes de l’any. I com sempre, us mostro un climograma amb la comparació de les temperatures mitjanes dels últims 14 anys (color blau clar), amb les mitjanes d’aquest any (color vermell) i la precipitació recollida (blau fosc).

Autor: meteocalonge

- Webmaster de www.calonge-meteoweb.com / www.meteocalonge.cat - Observador o113 de la XOM (Xarxa d'Observadors Meteorològics) del SMC (Servei Meteorològic de Catalunya)

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: