Abril 2020

Em sembla que aquest 4rt mes de l’any 2020 el recordarem durant un temps…

El març el vam tancar amb pluja i el primer dia de mes va continuar i ens va portar un bon aperitiu del que seria el mes: ens va regalar 19,4 mm i una màxima de 11,9º (que déu n’hi do, que el mes d’abril tinguem una màxima tant baixa). Això era degut a que una baixa es va formar cap a Ses Illes fent que ens afectés amb vent de llevant. Conseqüentment: humitat, pluges i més frescor. Era la primera però no la última entrada amb vent de flux marítim del mes…

El dia 5 es va registrar 4,2º de mínima i aquells dies posteriors, van ser força tranquils. La temperatura, tot i estar per sota de la mitjana (ho podeu veure a la gràfica del final) , anava pujant. I després de 4 gotes que es van escapar els dies 7 i 8, arribem al dia 13. Un dia en que es van recollir 42mm. El motiu que a partir d’aquell dies ens anessin visitant les pluges era perquè un anticicló es va situar al nord del continent Europeu fent que les baixes pressions haguessin de baixar de latitud i ens afectessin i ens aportessin pluges.

Aquells dies va començar a florir la pomera. I hauria de fer memòria, però em sembla que és de les vegades que més florida ha estat. A veure si donarà gaire pomes…

florpomer_09042020
Flor del pomer de casa a 09/04/2020

I arribem als dies «macos» del mes…. dissabte 18 va començar a ploure i fins dimecres 22, no puc dir que va estar plovent tota l’estona, però moltes, moltíssimes hores de pluja d’anar fent, amb un màxim el dia 21 amb 84mm recollits aquell dia. Per a mostra, un parell de gràfiques d’aquell dia generades pel programa Cumulus que és el que registre les dades de l’estació automàtica, però això sí,  sempre contrastades amb l’estació manual…

pluja
Evolució de la pluja del dia 21 d’abril
rain rate
Gràfica d’intensitats de pluja amb mm per hora del dia 21 d’abril

Aquell dia 21 van ser 84 mm els recollits però és que si mirem aquells 5 dies de pluja:

7,2 mm dissabte 18
28,4 mm diumenge 19
16,0 mm dilluns 20
84,0 mm dimarts 21
33,4 mm dimecres 22

Resultat 169mm recollits en aquells dies, cosa que va provocar que les rieres del municipi baixessin amb força:

Rierada-22042020
Aiguabarreig de rieres de Molins i Rifred – Foto cedida per David i Cèsar Gràcia

En qüestió de 3 mesos, 2 temporals per recordar: el Glòria que ens va visitar del 20 al 23 de gener i on es van registrar 161.8mm (amb quantitats molt més importants en general) i aquest. En tots dos casos amb temporal marítim però en aquest últim, com ja us deveu imaginar amb el confinament, no era permès anar-lo  a veure…. Per tant, no us puc ensenyar cap fotografia.

Sí que us vull mostrar una gràfica de comparació dels mesos d’abril des de 1982 fins aquest 2020. Curiosament si us hi fixeu, els anys parells acostumen a ser més plujosos que els senars… bé n’hi a com el 2006 en que no es va enregistrar ni una dècima (4 ip’s) :

pluviometria_abril

Com podem observar, els 2 abrils amb més pluja que havíem tingut fins el moment dels últims 38 anys havien estat els anys 2002 amb 196mm i el 2004 amb 183mm. Almenys des de 1982, cap any s’havien superat els 200 mm en un mes d’abril. Aquest any n’ha estat el primer. I suposem que trigarem a tornar-ho a veure… o no….

I ja per acabar el mes, ens vam acomiadar amb caloreta. Aquell dia 30 es va arribar als 25,5º de temperatura màxima…. la més alta de l’any (de moment)…

I fins aquí aquest resum d’abril. Si comparem els registres de pluja dels últims 38 anys (59,4mm) els 233,2 mm caiguts, suposen el 392,6% de la pluja que climatològicament es recull a Calonge en el quart mes de l’any. I com sempre, us mostro un climograma amb la comparació de les temperatures mitjanes dels últims 14 anys (color blau clar), amb les mitjanes d’aquest any (color vermell) i la precipitació recollida (blau fosc).

abril2020

Autor: meteocalonge

- Webmaster de www.calonge-meteoweb.com / www.meteocalonge.cat - Observador o113 de la XOM (Xarxa d'Observadors Meteorològics) del SMC (Servei Meteorològic de Catalunya)

Un comentario en “Abril 2020”

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: