Desembre 2021

Mentre que el matí i primera hora de la tarda del primer dia de l’últim mes de l’any el vam començar més o menys assoleiat, a la tarda-vespre i matinada es va tapar i va acabar plovent recollint 4,5mm. El dia 2 va fer una cosa semblant. Tot i que al matí i primera hora de la tarda va fer sol, a la tarda va entrar la tramuntana amb força (a l’Alt Empordà es va arribar a superar els 100km/h), es va tornar a enfosquir, amb núvols molt amenaçadors, va tronar força i es van veure força llamps quan es va fer fosc. Aquí, a l’observatori no es va recollir res, només 4 gotetes (0,5mm), però en canvi a la zona de Llagostera i, va caure calamarsa i tot, deixant un paisatge força emblanquinat, tal i com veiem a la foto:

Llagostera – 02/12/2021 – Foto cedida per Belén Rodríguez

El dia 3, al matí continuava la tramuntana i al migdia va deixar cels ben blaus i uns Altocumuls lenticulars espectaculars. Vaig intentar fer alguna fotografia però es veien massa lluny i vaig calcular que es veien cap al Golf de Roses. Per sort, un amic escalenc que estava aguait sí va poder-los fotografiar. Uns magnífics núvols de vent amb forma de llenties que semblen «ovnis»:

L’Escala – 03/12/2021 – Fotografia cedida per Sergi Corral

El dia 5 vam tenir cúmuls gran part del dia. Anaven inflant-se, anaven canviant i semblava que podien «portar coses penjant». Jo vaig estar mirant una estona però no vaig veure-hi pas res. En canvi, altres sí que van tenir una mica més de paciència, i van poder esperar a la tarda i veure com, davant la costa palamosina, va deixar-se veure més d’una mànega marina.

Badia de Palamós – 05/12/2021 – Fotografia cedida per Pere Collell

Els següents dies, mentre al nord de la Península Ibèrica s’anegaven amb importants inundacions, a Pamplona per exemple, amb fortes crescudes dels rius, aquí, pràcticament res: 4 gotes, i algun dia amb tramuntana, com el cop de vent del vespre del dia 10 on es va arribar als 60,5km/h

Va arribar l’anticicló i ens va deixar dies tranquils, sense pluja, ni vent, això sí: als vespres molta humitat i rosada nit rera nit. Del dia 15 al 21 (ambdós inclosos) es va acabar recollint 1 mm de precipitació oculta deguda a la rosada nocturna.

A final d’any, la temperatura es va anar enfilant ja que una important llengua d’aire càlid volia «pujar» de l’Àfrica i instal·lar-se al Mediterrani occidental amb una important pujada de la temperatura. Sobretot la diürna.

El dia 28, la inocentada va ser enregistrar 21.5º de màxima , el dia següent 20,4º i el penúltim dia de l’any 22,4º, que es convertia en el 4t valor més alt en un mes de desembre des de 2006, darrera dels 23,5º de 7/12/2010, els 23,3º de 5/12/2006 i els 22,7º de 30/12/2009. Valors elevats però no tant com a alta muntanya on, per exemple al refugi d’Ulldeter, a gairebé 2500 metre d’alçada, es va arribar als 12º el dia 30. Temperatura molt elevada per ser allà

I fins aquí aquest resum de desembre. Un mes que fins el dia 21 podríem considerar-lo més aviat com a «fresquet» (amb una mitjana de -1.1º per sota la mitjana dels últims 15 anys), i va acabar «calentó», amb una temperatura, coincidint amb l’arribada de l’hivern astronòmic, de 2,9º per sobre de la mitjana. I si comparem els registres de pluja dels últims 39 anys (mitjana de 45,4mm) els 5,6 mm caiguts, suposen el 12,3% de la pluja que climatològicament es recull a Calonge a l’últim mes de l’any.

I com sempre, us mostro un climograma amb la comparació de les temperatures mitjanes dels últims 15 anys (color blau clar), amb les mitjanes d’aquest any (color vermell) i la precipitació recollida (blau fosc).

Autor: meteocalonge

- Webmaster de www.calonge-meteoweb.com / www.meteocalonge.cat - Observador o113 de la XOM (Xarxa d'Observadors Meteorològics) del SMC (Servei Meteorològic de Catalunya)

Deja un comentario