Calorós. Aquesta és la paraula per a definir el que ha estat el mes de juliol de 2019.
Al final d’aquest article podreu veure la gràfica on es pot veure la línia vermella, la de les mitjanes d’aquest passat mes, com s’ha situat tots els dies, excepte 3 (27, 28 i 29), per damunt de les mitjanes dels últims 13 juliols. Però de moment, anem veient un resum del que ha estat aquest juliol.
Calorós perquè els 30º es van superar en 22 ocasions, igualant el registre de l’any passat. Per la banda baixa del termòmetre, les nits tropicals (aquelles on el termòmetre no baixa dels 20º) que es va situar en 16 (empatat amb el juliol de 2016 i per darrera del 2006 amb 19). Això ja ens diu que aquest mes ha estat per damunt de la mitjana que he pogut anar calculant al llarg d’aquests 13 anys de dades. A més, el dia 7, la mínima es va quedar als 24,5º temperatura, molt elevada, igualant els rècords del 16 de juny i el 6 d’agost de 2017, com a mínima més alta dels últims 13 anys.
Calorós perquè si mirem la mitjana de les mitjanes aritmètiques dels últims anys, aquesta es situa als 24,1º i si mirem la d’aquest any la trobem 1,4º per sobre, quedant-se en els 25,4º.
I colorós perquè un dels motius d’aquestes elevades temperatures varen ser una sèrie de llengües que provenien del sud amb temperatura molt elevada a 850 hPa (en ocasions es va superar els 25º i apropant-se als 30º) tal i com es pot veure a la següent imatge:
Però també, quan fem repàs climatològic, veurem que el juliol de 2019 ha estat un mes «plujós». I ho escric així, entre cometes («) perquè tot i ser una dada real, és enganyosa. Anem a veure el perquè:
El dia 9 hi va haver un xàfec que va durar només 1/2 hora, amb alguns trons i llamps i on es van recollir 24,7mm (amb una intensitat d’uns 14mm en 15 minuts) i amb vent que va arribar als 59,9 km/h. A afegir els 1,3 mm que s’havien recollit al matí. Aquell dia, el termòmetre va quedar «frenat» als 29º. Primer dia del mes en que no es superaven els 30º. Mirem els gràfics extrets de Meteoclimàtic d’aquell dia. Hi podem veure la baixada de temperatura (vermell), i augment de la humitat (verd), pujada i posterior baixada de la pressió atmosfèrica (negre) i intensitat (columna blau fosc) i quantitat de la pluja recollida (blau clar) en només una estona, la que anava de les 16 a les 17h (aproximadament)
Des d’aquell dia i fins el dia 20, en prou feines va tornar a ploure. Bé, sí, 4 gotetes el dia 17. Però canviant de tema per una estona, passant de la meteorologia a l’astronomia, la nit anterior, minuts abans de la mitjanit del dia 16 al 17 es va poder observar el màxim d’un eclipsi parcial on la lluna va quedar a prop d’un 70% oculta. Els núvols no van fer la guitza i es va poder observar amb tot l’esplendor. Aquí una foto del moment amb el màxim.
I tornem a la méteo: El dia 22 el termòmetre es va tornar a enfilar per sobre «del normal» marcant 34.1º que va ser la temperatura màxima del mes. Aquells dies es van tornar a veure els 40º en alguns observatoris, sobretot a terres lleidatanes.
El dia 27 el dia va començar gris, amb molt núvols. Al matí va ploure amb un fort xàfec, 19.1mm en menys de 1/2 hora. Després es va acabar obrint clarianes i semblava que la pluja ja s’allunyava. Res més lluny de la realitat.. al vespre, a quarts de nou, una forta descàrrega d’aigua va afectar el municipi, amb trons i llamps i fent que la xifra del pluviòmetre sumés 25,5mm en poca estona i s’arribés als 44,6mm recollits en total. amb la posa de sol, els llamps es van poder veure amb tota la seva esplendor.
El dia següent, volta de mitjó. El dia es va despertar net i clar i amb una mínima que havia baixat als 16,1º (la mínima del mes) i tot mirant a fora, vaig veure de nou una Puput (Upupa epops) que feia uns dies que ens visitava. No vaig pas perdre la oportunitat de poder-la enregistrar en vídeo i fer-hi algunes fotografies.
I fins aquí aquest resum de juliol. Un mes que només van ploure 2 dies fort i algun en que es va deixar veure com queien 4 gotes, però que l’estadística dirà que ha estat el segon juliol més plujós dels últims 37 anys (darrera del 2014). Es van recollir 71.2 mm en tot el mes. Comparats amb la mitjana dels últims 37 anys (17,7 mm) suposa el 402,2% de la pluja que climatològicament es recull a Calonge en el mes de juliol. I com dic, xifra enganyosa ja que es van recollir en un parell de tempestes. I com sempre, us mostro un climograma amb la comparació de les temperatures mitjanes dels últims 13 anys (color blau clar), amb les mitjanes d’aquest any (color vermell) i la precipitació recollida (blau fosc).