Agost 2016

Tot i que després de 51 dies va tornar a ploure una mica en serio i va «emplenar» d’aigua el pluviòmetre, continuem amb la sequera. És així. El 18 de juny havia estat l’últim dia que s’havia «buidat» el pluviòmetre i fins el 9 d’agost no es va poder tornar a fer la mateixa acció. El dèficit pluviomètric que portem arrossegant és important, i quantitats petites com els 4,6 mm recollits d’aquell dia, no són ni pessigolles per la sequera.  Un mes, com l’anterior, que va continuar fent calor (altrament normal; és estiu). No amb temperatura extrema però sí constant. La màxima del mes, enregistrada el dia 4 amb 34,4º, està pel darrera de 4 «agostos» dels últims 10 anys on s’haurien superat aquesta xifra.

Si mirem els mapes (extrets de meteociel.fr) de primers de mes, s’assemblen força  i s’ha triat justament aquest per la raó que va ser la diada en que es va enregistrar la màxima del mes.

mapa4agost

En contraposició, el dia del canvi, que es va insinuar el dia 8, però que ens va afectar el 9 amb entrada de tramuntana va ser aquest:

mapa10agost

Com es pot observar, en el primer, les isòbares estan força separades (només n’hi ha una sobre la Península Ibèrica) i l’anticicló el trobàvem a la zona de les Azores. En canvi, en el segon, ja hi ha més isòbares, i a més, una mica més juntes i l’anticicló va pujar de latitud i es va situar a ponent de les Illes Britàniques produint aquesta entrada de vents del nord que van provocar la baixada d’humitats i sensació de més «fresqueta», sobretot a les nits. El número de tropicals ja va ser menor que al juliol i ens vam quedar en «només» 6. Pel que fa a la mínima més baixa, aquesta la vam enregistrar el dia 13 amb 14,5º.

La mitjana de temperatura ha estat de 24,2º, concretament 2 dècimes per sobre la mitjana dels mesos d’agost dels últims 10 anys.

Aquestes temperatures elevades i humitats baixes han fet que els nostres boscos estiguin molt secs. I com a «resultat» (entre d’altres possibles causes) d’aquesta sequera, hi ha haver un petit incendi el dia 22 al costat de la nova escola La Sínia, entre els carrers Mascarell i Avda. Països Catalans. La ràpida intervenció dels bombers i la «poca» quantitat de terreny,  van fer que el foc es controlés i s’apagués en poca estona tot i l’ensurt que va provocar als veïns de la zona. Aquí veiem com es veia la columna de fum des de l’Avda. Països Catalans (carretera del cementiri), concretament a l’alçada del Mas de Ca l’Escapa (Foto família Oriol Gomez).

foc_Sínia

I el dia abans d’acabar el mes, ens van «visitar» uns quants trons i llamps a la tarda i de matinada, vam poder afegir 4,3 mm més al compte. I això va ser degut a una petita entrada d’aire fred en alçada i l’escalfor i humitat que hi havia en superfície va ser suficient per poder fer augmentar la convecció i amb ella, tempestes i ruixats que van ser força locals, poc generals.

Pel que fa a la pluja: insuficient. Només van caure 10,2 mm en tot el mes. Comparats  amb la mitjana dels últims 34 anys (37,3mm) suposa el 27,3% de la pluja que climatològicament es recull a Calonge en un mes d’agost. I acabem amb un climograma amb la comparació de les temperatures mitjanes dels últims 10 anys (color blau clar), amb les mitjanes d’aquest any (color vermell) i la precipitació recollida (blau fosc).

 agost2016

Autor: meteocalonge

- Webmaster de www.calonge-meteoweb.com / www.meteocalonge.cat - Observador o113 de la XOM (Xarxa d'Observadors Meteorològics) del SMC (Servei Meteorològic de Catalunya)

Deja un comentario