Setembre 2016

Vam començar el setembre amb una «onada de calor». I sí, la podríem considerar així, ja que si comparem la temperatura dels primers dies d’aquest mes (sobretot les màximes) dels últims 10 anys, veurem que aquest any s’ha superat amb escreix. El percentil 98% de temperatura màxima a l’estació estava a 31,2º. Això vol dir que només en un 2% dels dies del mes de setembre dels últims 10 anys s’havia superat o igualat aquest valor. Fem la mateixa explicació amb xifres: Dels últims 300 dies del mes de setembre (10 anys a 30 dies per mes), s’havia igualat i/o superat els 31.2º en només 6 ocasions. Doncs els primers 6 dies d’aquest setembre de 2016, TOTS els dies es va superar aquesta xifra!! A més, a destacar la mínima de la nit del 5 al 6 que va enregistrar el termòmetre: Va ser de 25,3º !! La més alta des que prenc dades (abril de 2006).

En el següent mapa extret de meteociel.fr, es pot observar la important entrada d’aire molt calent afectant a gairebé tota la península, provocant temperatures rècord de fins a 45-46º a zones d’Andalusia

caloradasetembre2016

Passats aquests dies la temperatura va recular i, tot i ser alta, ja era més normal per l’època. I així vam arribar al dia 13. Al vespre ja vam poder observar molts llampecs i escoltar alguns trons. Però ni gota. Un ruixat va passar per Palamós, però no va afectar al municipi calongí . A quarts de dues de la matinada una gran quantitat de llampecs il·luminaven el cel a cada segon. Es van deixar veure alguns llamps, però la pluja passava de puntetes. A les 3 de la matinada vaig poder enxampar un potent llamp a NW. A la foto veiem la Creu de Castellar («La Creu») i al darrera a l’esquerra, el llamp. llamp13092016

A les 4 de la matinada va començar a ploure fort i la pluja intensa va durar fins poc després de les 5. Resultat: 57.8mm es van recollir en poc més d’una hora.

Si ens fixem a la piulada que feien des del SMC (Servei Meteorològic de Catalunya) podrem veure l’evolució de les tempestes i veurem que a les 2:30 hora solar (4:30 en horari civil) teníem el màxim de precipitació sobre dels nostres caps.

https://twitter.com/meteocat/status/775926345150832640?s=03

I aquí una captura d’aquest GIF en el moment de màxima intensitat a la nostra zona.capturaradar_14092016

I en la següent imatge podem veure els llamps que es van detectar aquella nit gràcies al sistema de detecció de llamps del SMC. En el de la dreta, seria una ampliació de la comarca del Baix Empordà i on surt una part del Gironès i La Selva. Hi he marcat on està el terme municipal de Calonge.

llamps_matinada14set

Les hores mostrades tant a la captura dels llamps com del radar són en horari solar, per tant, caldria sumar-li 2 hores. Per tant,  veiem que quan va ploure més va ser cap a 2/4 de 5 de la matinada.

A la tarda d’aquell 14 va tornar a ploure i va deixar el registre pluviomètric del dia en 71.8mm (La Bisbal d’Empordà va enregistrar 107mm!!). L’últim dia que «havíem arreplegat» una quantitat tant elevada havia estat el 8 de març de 2010, el dia de la gran nevada.

A partir d’aquell dia i fins a final de mes es van recollir 34,2 mm més en quatre dies (saltats) però la rosada de gairebé cada dia ajudava a anar humitejant les plantes que tant havien patit durant l’estiu.

Tornant a parlar de temperatura, tot i que tots els dies es van superar els 20º de màxima, la mínima només es va quedar per sobre dels 20º (nits tropicals) en tres ocasions. Dels 18,6º de mitjana en les mínimes que es van enregistrar a la primera quinzena, es va baixar als 14,7º a la segona. La màxima absoluta va ser el dia 6 amb 33,8º i la mínima 11,2º del dia 18

I ja per acabar, fem un resum definitiu. Pel que fa a la pluja: Per sobre la mitjana. Es van recollir 108,9 mm en tot el mes. Comparats  amb la mitjana dels últims 34 anys (66.8mm) suposa el 163% de la pluja que climatològicament es recull a Calonge en el mes de setembre. Però això és el que quedarà en l’estadística del mes. Són dades una mica enganyoses ja que 71.8mm van ser recollits en un sol dia… Una flor no fa estiu, i la quantitat caiguda no arreglava la sequera: només la maquillava…  I acabem amb un climograma amb la comparació de les temperatures mitjanes dels últims 10 anys (color blau clar), amb les mitjanes d’aquest any (color vermell) i la precipitació recollida (blau fosc).

 setembre2016

Autor: meteocalonge

- Webmaster de www.calonge-meteoweb.com / www.meteocalonge.cat - Observador o113 de la XOM (Xarxa d'Observadors Meteorològics) del SMC (Servei Meteorològic de Catalunya)

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: