Març 2021

El tercer mes de l’any ha estat un mes «avorridot».. no ha fet ni gaire fred, ni gaire calor, ni gaire pluja, ni… anem però, a veure un petit resum.

Es va començar el març on els primers 9 dies en prou feines es va deixar veure el disc solar. Primer per la pols en suspensió que hi havia en alçada. I després pels dies grisos que es van anar produint. A continuació, veiem un mapa de l’Aemet de pols en suspensió amb el que es començar el mes i ens va acompanyar les primeres jornades:

Amb aquesta irrupció d’aire d’origen tropical, va fer que no es notés gaire fred, la temperatura estava, tot i que un xic per sobre, molt igualada en comparació a la mitjana que tenim enregistrades dels últims 14 anys (tal i com es pot veure a la gràfica del final). Es van deixar escapar algunes gotes, però amb quantitats molt minses o fins i tot inapreciables.

Després d’arribar als 20º el dia 11, es va canviar una mica la configuració i el dia 15, amb entrada de tramuntana i sensació de fresqueta va fer que en els dies posteriors es veiés nevar a cotes relativament baixes a la zona del Montseny, Osona (Espinelves o Collformic -tal i com veiem a la fotografia feta el dia de St. Josep per en Marc Gassó- es van observar un dit i mig de gruix de neu ):

Aquí, la mínima del mes es va produir el dia 23 amb 3,5º després de l’entrada de tramuntana amestralada que va fer que l’anemòmetre enregistrés cops per sobre dels 50 qm/h i un cop de 61,8 qm/h el dia 21. Quan va encalmar el vent, l’aire més fred es va assentar i va provocar que aquells dies tinguéssim les mínimes més baixes del mes. Va ser l’acomiadament de l’hivern.

Es va acabar el mes però, igual com es començava, registrant la màxima, de 20,3º amb l’arribada d’una nova massa d’aire càlid d’origen tropical. Les nits però, continuaven fresques. En tot el mes, només 2 dies es van superar els 10º de mínima. La resta de dies no s’hi va arribar i amb 14 nits per sota dels 5º

I fins aquí aquest resum del tercer mes de l’any. Comparats amb la mitjana dels últims 39 anys (57,6mm) els 10,0 mm caiguts, suposen el 17,4% de la pluja que climatològicament es recull a Calonge en el mes de març. Mes moltsec. I com sempre, us mostro un climograma amb la comparació de les temperatures mitjanes dels últims 14 anys (color blau clar), amb les mitjanes d’aquest any (color vermell) i la precipitació recollida (blau fosc)

Autor: meteocalonge

- Webmaster de www.calonge-meteoweb.com / www.meteocalonge.cat - Observador o113 de la XOM (Xarxa d'Observadors Meteorològics) del SMC (Servei Meteorològic de Catalunya)

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: